You are here: Home Suplimentele ancheta Editii speciale Argeşul în zodia disponibilizărilor colective
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Argeşul în zodia disponibilizărilor colective

E-mail Print PDF
Ultimele două luni s-au do­vedit a fi fatale pentru câteva mii de argeşeni, în sensul că foarte mulţi dintre ei au rămas, peste noapte, pe drumuri din cauza crizei economice care i-a lovit din plin pe angajatorii de bază ai judeţului. În numai o lună, rata şomajului a crescut de la 4,8%, cât era în decembrie 2008, la 5,2 în luna ianuarie. Pe fondul acestei situaţii, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă nu mai face faţă avalanşei de şomeri. Problema disponibilizărilor masive a apărut în principal din cauza constructorului autohton de automobile Dacia Renault, care a avut activitatea suspendată o bună perioadă de timp, punând pe butuci producătorii care acţionau pe orizontală. Astfel, dacă Dacia nu a produs, mulţi dintre furnizorii de piese şi componente au rămas fără comenzi şi aşa se face că au intrat în blocaj, fiind nevoiţi să concedieze o bună parte din muncitori.

În doar două luni, 1.439 de persoane au rămas pe drumuri

În perioada decembrie 2008 – ianuarie 2009, 25 agenţi economici din judeţul Argeş au disponibilizat 1.439  de persoane prin notificări depuse la AJOFM Argeş. Acest număr de proaspeţi şomeri ne clasează pe locul al cincilea în ţară, după Bucureşti şi alte trei judeţe puternic industrializate. În continuare, vă prezentăm societăţile co­mer­ciale din judeţul Argeş care au făcut cele mai multe disponibilizări de personal în perioada decembrie 2008 - ianuarie 2009:
1. SC Hidroconstrucţia SRL - 534 disponibilizaţi
2. SC Gic & GJM Automotive Harnesses - 220 disponibilizaţi
3. SC Automotive Complete SRL - 200 disponibilizaţi
4. SC Apartamentul SA - 150 disponibilizaţi
5. SC Subansamble Auto SA - 150 disponibilizaţi
6. SC Proconstruct Fanrico SRL - 115 disponibilizaţi
7. SC Comefin SRL - 90 disponibilizaţi
8. SC Astaldi SRL  - 67 disponibilizaţi
9. SC Borla Romcat SA - 65 disponibilizaţi
10. SC Electrica SRL - 61 disponibilizaţi
Alături de acestea, un număr semnificativ de concedieri colective s-au înregistrat şi la firmele: SC Divertex SRL, SC Proremat SRL, SC Direct Spedition SRL, SC Gig Nosag Metal SRL, SC Direct SRL, GDM RO Electronics SRL, SC Rocotherm Radiators SRL, dar şi la agenţi economici mai mici, care au umplut, pic cu pic, lista celor peste 1.400 de şomeri ai sfârşitului de an 2008.

În lunile următoare, încă 1.630 de noi şomeri

Nici în lunile care vor veni situaţia nu se anunţă mai bună. Din contră, se poate spune că lucrurile se înrăutăţesc pentru cei care lucrează în judeţul Argeş. Mai multe societăţi şi-au anunţat intenţia de a face concedieri în masă. Pentru  perioada februarie – aprilie 2009, angajatorii şi-au exprimat intenţia de a trimi­te în şomaj 1.630 de oameni. Socie­tăţile comerciale cu cele mai multe disponibilizari de personal vor fi:
S C Gig Nosag Metal SRL
SC Ana Imep SA (190 disponbilizaţi)
SC Lisa Draxlmaier Autopart Romania SRL (390 disponibilizaţi)
SC Alprom SA
SC Leoni Wiring Systems Mioveni SRL
SC San Systems Industry SRL
SC Amrom Automotive SA
SC ICMA SA
SC Building Astrom SA
SC Subansamble Auto SA

Situaţie nemaiîntâlnită la sfârşitul lui 2008   

La sfârşitul anului 2008, numărul şomerilor era de 13.131 din care 6.278 indemnizaţi şi 6.853 neindemnizaţi, ceea ce înseamnă o rată a somajului de 4,8%. În luna ianuarie 2009, numărul şomerilor a crescut la 14.297, astfel că rata şomajului a crescut şi ea la 5.2%. Disponibilizările anunţate la AJOFM pentru luna februarie ne fac să apreciem că numărul şomerilor va atinge cifra de 15.000 de persoane, rata somajului crescând şi ea la 5,5%.
Şi locurile de muncă vacante au înregistrat o scădere în ultima parte a anului 2008, ajungând la 403 în luna decembrie 2008, comparativ cu 793 în aceeaşi lună a anului 2007. În ianuarie 2009, oferta a cunoscut un uşor reviriment, adică 466 de locuri de muncă vacante, şi se apreciază că în următoarele luni ea va continua să crească, pe masură ce activităţile din construcţii sau agricultură vor fi reluate. Principalele locuri de muncă oferite de angajatorii din judeţul Argeş în februarie 2009 sunt: 85 în domeniul construcţiilor şi 18 în cel auto.

Motive întemeiate pentru concedierile colective

Angajatorii au motive întemeiate pentru a lua decizia concedierii unor efective atât de mari de oameni. Explicaţiile sunt reale, iar neluarea lor în seamă ar putea aduce anumite societăţi în pragul fali­mentului:
l programe de restructurare a societăţilor şi de raţionalizare a cheltuielilor impuse  de dificultăţile economice existente în această perioadă;
l prognoze de fabricaţie pesimiste ale principalilor clienţi interni şi externi (industria auto);
l reducerea achiziţionării de noi lucrări construcţii civile şi industriale;
l deprecierea monedei naţionale, creşterea preţului la materii prime şi materiale, creşterea masivă a importurilor (situaţia de la Alprom);
l scăderea vânzărilor, a încasărilor de la clienţi, diminuarea volumului de marfă manipulat şi livrat la clienţi (cazul firmelor din comerţ).

Acţiuni ale AJOFM Argeş pentru a limita impactul produs de disponibilizările colective

Primul contact cu o persoană care urmează a fi disponibilizată are loc în cadrul serviciilor de preconcediere oferite de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în perioada de preaviz. Cu această ocazie se realizează o informare privind prevederile legale referitoare la protecţia şomerilor, sunt aduse la cunoştinţă locurile de muncă vacante existente pe plan local precum şi modalităţile de reorientare profesională.
Dacă în această perioadă de preaviz nu s-a reuşit ca somajul să fie evitat, persoana disponibilizată va fi cuprinsă în programele de măsuri active derulate de către AJOFM, după cum urmează:
n acordarea serviciilor de informare şi consiliere profesională prin furnizarea de informaţii pri­vind piaţa muncii, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă;
n medierea muncii prin acordarea de informaţii privind lo­cu­rile de muncă vacante şi condiţii­le de ocupare a acestora;
n cuprinderea în cursuri de formare profesională a şomerilor, în funcţie de cerinţele de moment şi perspectivă ale pieţei muncii;
n acordarea unor alocaţii în cazul în care şomerul se înca­drea­ză în muncă înainte de expirarea şomajului;
n acordarea de prime pentru încadrarea în localităţi aflate la peste 50 km distanţă de domiciliu;
n subvenţionarea locurilor de muncă pentru persoanele în vârstă de peste 45 ani, precum şi a absolvenţilor.

Contribuţiile la asigurările sociale cresc

Contribuţiile de asigurări sociale plătite de angajaţi şi angajatori pentru condiţii normale de muncă au crescut cu 3,8 puncte procentuale, potrivit pro­iec­tului bugetului asigurărilor sociale. Astfel, contribuţiile cresc la 31,3%, de la 27,5%, cât era în decembrie 2008. Pentru anul 2009, cota de contri­bu­ţie la asigurările sociale pentru condiţii normale de muncă datorată de angajator va fi de 20,8%, iar cea datorată de angajaţi de 10,5%. Totodată, proiectul bu­getului asigurărilor sociale prevede o creştere a contribuţiilor de asigurări sociale pentru condiţii deosebite de muncă de la 32,5%, cât era în luna decembrie, la 36,3% şi o majorare a cotelor de contribuţii plătite de angajaţi şi angajatori pentru condiţii speciale de muncă de la 37,5% la 41,3%. „Nu este o creştere aşa de mare, şi nu cred că va încuraja munca la negru, aşa cum s-a specu­lat. Acum rămâne de văzut ce se va întâmpla”, declară Cristian Soare, inspector-şef în cadrul ITM Argeş.
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML