You are here: Home Suplimentele ancheta Editii speciale Dealerii auto sunt blocaţi de scumpirea şi inaccesibilitatea finanţărilor bancare
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Dealerii auto sunt blocaţi de scumpirea şi inaccesibilitatea finanţărilor bancare

E-mail Print PDF
Vânzările de maşini noi pe piaţa auto din Argeş au scăzut în anul 2008 cu o medie de 12% faţă de anul precedent, ajungându-se însă, în unele cazuri, la o reducere a vânzărilor de până la 70%. Pentru anul în curs, dealerii auto se aşteaptă la alte scăderi în vânzări, procentul prognozat pentru această involuţie fiind de până la 30% . Potrivit reprezentanţilor distribuitorilor auto locali, piaţa maşinilor noi şi-ar putea reveni începând cu trimestrul doi din 2009.

AMAT se confruntă cu o scădere a vânzărilor cuprinsă între 65 şi 70%

Pentru unii dintre dealerii argeşeni, situaţia se află la un prag critic, înregistrându-se o scădere de 70% faţă de anul precedent. Omul de afaceri Alin Vaidescu, de la AMAT (dealer pentru Dacia şi Renault, atât la capitolul maşini noi, cât şi la capitolul second-hand),   ne-a declarat: „Pe luna ianuarie a acestui an avem o scădere a vânzărilor cu 65-70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Principala cauză pentru situaţia creată o constituie taxa auto de poluare a cărei soartă este incertă şi mereu amânată. Situaţia aceasta îi face pe oameni să stea în aşteptare şi nu de puţine ori am avut clienţi care s-au întors din drum din cauza taxei. Un al doilea motiv aproape la fel de important îl reprezintă finan­ţă­rile bancare care se obţin din ce în ce mai anevoios şi cu dobânzi mari. Dacă aceste credite ar fi mai accesibile şi dobânzile mai mici, cu siguranţă, s-ar mări şi numărul cumpărătorilor auto. Oricum, nu cred că vânzările vor creşte foarte mult în acest an, iar cele mai optimiste previziuni (dacă le pot numi aşa) implică un deficit de 50% faţă de anul 2008.”

Erste Automobile (KIA) aşteaptă normalizarea condiţiilor de creditare

În numele dealerului Erste Automobile (KIA), directorul general Cristi Popa declară că se confruntă cu aceleaşi probleme care macină întreaga piaţă auto din Argeş şi din ţară:  „Este o perioadă foarte grea pentru dealerii auto din Argeş, şi nu numai. Ne-au scăzut vânzările cu cel puţin 20% şi tot la o scădere ne aşteptăm şi de aici înainte. Deocamdată, încercăm să ne menţinem, dar este din ce în ce mai greu, întrucât situaţiile de pe piaţă sunt aşa cum sunt. Băncile au impus o serie de condiţii de creditare aproape imposibile, iar acest fenomen ne afectează direct. Sper totuşi ca situaţia să se îmbunătăţească odată cu in­ter­venţia BNR care încearcă să re­­dre­seze piaţa. Dacă acest lucru se va reuşi, automat şi băncile vor lăsa ştacheta mai jos la credite, puterea de cumpărare a clienţilor redresându-se semnificativ.”

Motor AG  are deja o serie de măsuri pentru a contraataca criza

La capitolul bolizilor de lux, Adrian Prodănel, patronul reprezentanţei BMW Motor AG, declară că, deocamdată, nu a resimţit semnificativ scăderea care afectează toate sectorale financiare din România, dar că domnia sa şi colegii sunt circumspecţi în ceea ce priveşte perioada următoare. „Criza afectează fiecare dealer în parte. Esenţial este să se găsească soluţii pentru atenuarea efec­te­lor acesteia. Deocamdată, noi nu am resimţit-o, dar cu timpul nu se ştie ce se va întâmpla. Motor AG  are deja pregătită o serie de măsuri pentru a con­tra­ata­ca criza. Una dintre acestea constă  în implementarea unui  nou sistem de import pentru maşini rulate, dar care nu sunt mai vechi de doi ani. Este vorba de automobile care au fost fo­lo­site de către angajaţi ai companiei din Germania. Oricum, perspectivele nu sunt prea bune pentru dealerii auto, situaţie în care fiecare trebuie să ia măsurile care se impun pentru a rezista pe piaţă. Nu se ştie ce se poate întâmpla, singurele fapte certe constând, din nefericire, în dificultăţile legate de scumpirea şi obţinerea cu greutate a finanţărilor.”

Statisticile întocmite de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile indică o scădere de 12% a vânzărilor pe piaţa auto autohtonă a maşinilor noi în 2008, la un nivel de 324.080 de autovehicule. Tot anul trecut, importurile de autoturisme s-au redus cu 7,7% faţă de 2007, la nivelul de 189.050 de unităţi, în timp ce vânzările autoturismelor autohtone au înregistrat un declin de peste 26%, la 81.945 de maşini. Principalul motiv pentru scăderea pieţei auto româneşti este întreruperea activităţii de la Dacia de mai multe ori, la care se adaugă însă şi taxa de poluare.
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML