You are here: Home > SPAGA LA ZID Notari „În Piteşti o parohie costă 200-300 milioane lei!”
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

„În Piteşti o parohie costă 200-300 milioane lei!”

E-mail Print PDF
Demersul nostru de a pune şpaga la zid în lumea preoţească deschide o adevărată cutie a Pandorei. Probabil oameni din tagma respectivă au găsit acum oportunitatea de a da în vileag, sub protecţia anonimatului, toate faptele mult prea lumeşti care au loc în lumea preoţilor. De la banii daţi pentru a-şi cumpăra parohia, până la deschisul cărţii, lucru interzis de arhiepiscop, dar care încă se practică, se face vorbire în cel mai amplu comentariu postat pe pagina www.ziarulancheta.ro la articolul „Cât e şpaga pentru a fi preot?”
„Este un demers foarte bun, pe care ar trebui să îl preia şi alte ziare şi televiziuni centrale, pentru a se afla în toată lumea despre putregaiul de la Facultatea de Teologie Piteşti şi Arhiepiscopia Argeşului.  Din păcate, şi această lume are uscăciuni, care ne strică credibilitatea şi rostul. Preoţii bişniţari: parohiile s-au dat pe bani grei. În Piteşti costul era de 2 - 300 milioane lei. Nu s-a respectat niciodată regulamentul care cere ca posturile să fie publicate, astfel încât să se poată depune candidaturi şi să se susţină un concurs. Transferurile la parohiile bune s-au făcut tot pe bani buni. La Facultatea de Teologie din Piteşti a fost şcolarizată toată pleava. Cei care nu treceau examenul în alte centre universitare din ţară veneau aici cu plicul şi aşa s-a sufocat această tagma.  S-a trecut foarte uşor cu vederea peste canoanele Bisericii şi s-au dat dezlegari preoţilor care au divorţat şi s-au recăsătorit, unii chiar de trei ori. Există circa 40 de asemenea cazuri, dintre care cele mai cunoscute sunt: - Roşescu Nicolae – Sf. Mina Piteşti, Popescu Romulus – Maica Domnului Piteşti, Popescu Dan – Prundu, Pufu Ghe. Colibaşi şi Costache din Trivale.  Protopopul Chiriţă este omul securităţii şi al intereselor. A venit prin transfer, fără concurs, şi a primit această funcţie, deşi preoţii nu şi-au dat consimţământul. Matei din Câmpulung este şi el un despot.
Toţi preoţii buni au fost pensionaţi la 65 de ani, deşi mai aveau voie să profeseze, pentru a se elibera parohiile ca să aiba ce vinde. În alte cazuri, parohilor li se bagă pe gât noi preoţi, deşi parohia nu are cum să îi întreţină.
Nu eliberează chitante pentru taxele percepute: 10 – 15 milioane nunta, 10 milioane botezul, 8 milioane înmormântarea.  Preoţii tineri sunt ahtiaţi după lux. Îşi fac vile, îşi iau maşini scumpe şi pleacă în excursii externe pe banii enoriaşilor. Sunt mai preocupaţi de afaceri decât de profesie. Li se bagă pe gât preoţilor tot felul de taxe şi biruri pe care nu le pot plăti. Sunt puşi să vândă maculatură, deşi enoriaşii abia au bani să îşi plătească contribuţia sau să strângă bani, cum este noua taxa pentru catedrala neamului.  Avem câteva cazuri care au pătat haina preoţească: Ioasaf cu cititul în carte, cazurile de homosexualitate cum este Gherasim de la Schitul Trivale şi călugărul de la Piscul Negru, accidentul lui Caliopie şi Nistor de la Ştefăneşti care s-a ţinut de tranzacţii cu terenuri. De asemenea, avem preoţi care fac lucruri diavoleşti, cum este deschisul cărţii, pentru care percep şi mulţi bani: Dorel Stoica de la Câmpulung, Dode Rădulescu de la Dâmbovicioara şi Ioasaf de la Cotmeana. Caliopie, Obrocea, Nistor şi protopopii Chriţă şi Matei sunt cei care conduc treburile administrative, numirile şi transferurile din Epicopie.”
Aşteptăm în continuare mesajele şi informaţiile dumneavoastră cu privire la nivelul şpăgilor care permit accesul la altar al proaspeţilor absolvenţi de semniar pe  site-ul www.ziarulancheta.ro, la rubrica specială „Aici pui şpaga! La zid!”, urmând ca cele mai relevante şi mai interesante postări, precum şi alte detalii şi puncte de vedere pe tema propusă să fie publicate în numărul viitor al săptămânalului Ancheta.

Comments

avatar ady
0
 
 
ar trebui facut ceva cu magaria asta nu se mai poate trai!!!!
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar bubulina
0
 
 
mai puneti.o parohie cu 100 familii la banii astia.
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML