You are here: Home > SPAGA LA ZID Preoti Cât e şpaga pentru a fi preot?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Cât e şpaga pentru a fi preot?

E-mail Print PDF
Începând din această săptămână, campania Ancheta continuă cu o altă categorie lovită de putreziciunea ispitelor lumeşti. În rândurile preoţimii argeşene se vorbeşte de sume între 10.000 şi 15.000 de euro pentru primirea unei parohii. Este mai ieftin? Este mai scump? Aşteptăm mesajele şi informaţiile dumneavoastră cu privire la nivelul şpăgilor care permit accesul la altar al proaspeţilor absolvenţi de semniar pe  site-ul www.ziarulancheta.ro, la rubrica specială „Aici pui şpaga! La zid!”, urmând ca cele mai relevante şi mai interesante postări, precum şi alte detalii şi puncte de vedere pe tema propusă să fie publicate în numărul viitor al săptămânalului Ancheta.
„Să nu faci ce face popa, fă ce zice el!” - spune o vorbă din bătrâni, care nu face decât să confirme că, până la urmă, şi preoţii sunt supuşi greşelilor lumeşti. Despre păcatele lumii preoţeşti se tot discută - ba deschis, ba  pe la colţuri - fie că e vorba de înalţi prelaţi, fie că e vorba de simpli preoţi de la ţară. Într-o lume în care banul face legea, se pare că „ochiul dracului” dictează şi când vine vorba de angajări pentru slujbe la sfântul altar.
În condiţiile în care facultăţile de teologie au scos în ultimii ani preoţi pe bandă rulantă, iar biserici nu sunt atât de multe, chiar dacă s-au mai construit, s-a ajuns la o suprasaturare, ceea ce a declanşat o îndârjită vânătoare de posturi. Potrivit informaţiilor obţinute de redactorii „Ancheta” din surse din interiorul Bisericii argeşene, atribuirea de parohii tinerilor bsolvenţi de Teologie care urmează să fie hirotonisiţi începe cu o evaluare preliminară, care se face înainte de nunta viitorului preot.    Astfel că se descinde la domiciliul viitorului preot şi se apreciază cam care ar fi posibilităţile materiale ale acestuia. După ce îşi fac o idee cam ce fel de nuntă îşi permite tânărul, „evaluatorii”  apreciază care va fi şi parohia care i s-ar „potrivi”. Dacă se anunţă nuntă mare, cu niscaiva invitaţi aleşi pe sprânceană, atunci parohia va fi una de vază. Dacă nunta se preconizează a fi sărăcuţă, atunci şi viitoarea parohie va fi modestă. Potrivit aceloraşi surse, viitorul preot se duce cu darul de la nuntă la mai marii bisericii, iar aceştia, în funcţie de cum iese numărătoarea, dispun de viitorul loc de muncă.  Uneori se pare că „racolarea” începe încă de pe băncile şcolilor de popi, cei care au rude cu haină preoţească ceva mai sus puşi şi cu acces mai liber la cercurile de influenţă  având un avantaj în plus faţă de colegii lor. În biserica zilelor noastre se întâlnesc tot soiul de alte practici care ne duc cu gândul la ideea că preoţii au ajuns să fie mai smeriţi în faţa banului decât în faţa sfântului altar. Se aude ba că unii admi­nistrează locurile de veci în funcţie de grosimea buzunarului clientului, ba că inventează tot soiul de cărţi şi acatiste pe care le publică în cărticele pe care ulterior le bagă sub nas credincioşilor, ba că au ajuns adevăraţi oameni de afaceri - comercianţi de coşciuge, lumânări sau fel de fel de produse bisericeşti. Despre astfel de dezvăluiri vă invităm să comentaţi pe site-ul www.ziarulancheta.ro, publicaţia noastră garantând protecţia anonimatului.

Comments

avatar raspopitul
0
 
 
pffffff de dracu nu scrieti despre tranzactiile pe care le fac popii cu locurile de veci??? de ce nu scrieti despre cei care se duc cu spaga la curtea de arges??? sunteti corupti si voi inseamna...vezi mai multe in ziarul ala de la arges...singurul care da in ei!!!!
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar Leandro
0
 
 
eu n-as vedea lucrurile atat de ctiaaloppic: cum spui si tu spre capatul postarii (sau postatei?), blogul asta e o forma de discutie si nu ajunge decat ce vrei tu sa ajunga. adica, de dragul experimentului sociologic, chiar cred ca ai sti ce sa scrii pentru a-ti creste ratingul, dar chiar iti doresti asta? de cand e ok sa scrii pentru toti/ pentru cei mai multi? problema nu e noua: o are si literatura traditionala eu nu ma vad povestind cu tine sau cu alti scriitori cu blog intr-o epoca non-bloggereasc a. pentru ca nu sunt un corespondent consecvent si pentru ca n-am nici destul tupeu de activism boem.dupa cum nu ma vad povestind intr-o epoca din aia cu niste oameni (putini la numar) foarte interesanti si foarte faini, pe care nu i-am vazut niciodata si pe care i-am cunoscut din povestile de pe blog si pe care ii consider acum aproape niste prieteni, pentru ca ii intereseaza aceleasi lucruri care ma dor si pe mine marele avantaj al vietii blogaresti este ca-ti poti selecta nisa si ca poti fi cat de snob vrei fara sa dai socoteala singurul risc adevarat dintre cele pe care le pomenesti este pierderea de energie si de timp de lectura cu prostioare digitale, asta da. dar cred ca poate fi evitat cu niscai autodisciplina
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar laydy gaga
0
 
 
da de parintele onu ce spuneti??? si a tras sauna in casa parohiala...sa slabeasca ca au ordin sa dea burtile josssssssssssss s!!!!!!!!!!!!!
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar mata
0
 
 
lasati i frate in pace pe preoti ca nu fac ei afacerile cele mai mari, ci calugarii...bine aia care sunt in gratii, ca de aia amarati , vai mama lor, nici biserica nu are grija!!!
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar lol
0
 
 
altceva mia bun nu aveti de facut decat sa scrieti de preoti! o sa vedeti ce o sa patiti.blestemul de popa.numai dracu te scapa de el!!!lol
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar maria
0
 
 
habar nu aveti ca lumea le da de buna voie.si daca ai nevoie de un loc de veci cine te ajuta , mafiotii aia de la primarie??? tot la preoti gasesti intelegere
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar spartacus
0
 
 
hihihi, fraierilor ce sunteti! Pai acuma s-au apucat de politica, ca sa pastreze moda in arges...cand cu aia, cand cu aia...banul la cutia milei sa intre!
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar ha ha
0
 
 
cel mai cretinoid articol pe care l-am citit. Numai povesti doar de dragul de a vinde ziarul.
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar popitul
0
 
 
Este un demers foarte bun, pe care ar trebui sa il preia si alte ziare si televiziuni centrale, pentru a se afla in toata lumea despre putregaiul de la Facultatea de Teologie Pitesti si Arhiepiscopia Argesului.
Din pacate si aceasta lume are uscaiuni, care ne strica credibilitatea si rostul.
Preotii bisnitari: parohiile s-au dat pe bani grei. In pitesti costul era de 2 - 300 milioane lei. Nu s-a respectat niciodata regulamentul care cere ca posturile sa fie publicate, astfel incat sa se poata depune candidaturi si sa se sustina un concurs.
Transferurile la Parohiile bune s-au facut tot pe bani buni.
La Facultatea de Teologie din Pitesti a fost scolarizat toata pleava. Cei care nu treceau examenul in alte centre universitare din tara veneau aici cu plicul si asa s-a sufocat aceasta tagma.
S-a trecut foarte usor cu vederea peste canoanele Bisericii si s-au dat dezlegari preotilor care au divortat si s-au recasatorit, unii chiar de trei ori. Sunt circa 40 de asemenea cazuri, dintre care cele mai cunoscute sunt: - Rosescu Nicolae – Sf. Mina Pitesti, Popescu Romulus – Maica Domnului Pitesti, Popescu Dan – Prundu, Pufu Ghe. Colibasi si Costache sin Trivale.
Protopopul Chirita este omul securitatii si al intereselor. A venit prin transfer, fara concurs si a primit aceasta functie desi protii nu si-au dat consimtamantul
Matei din Campulung este si el un despot.
Toti preotii buni au fost pensionati la 65 de ani, desi mai aveau voie sa profeseze, pentru a se eliberav parohiile ca sa aiba ce vinde. In alte cazuri, parohilor li se baga pe gat noi preoti, desii parohia nu are cum sa ii intretina.
Nu elibereaya chitanete pentru taxele percepute: 10 – 15 mil nunta, 10 mil botezul, 8 mil inmormantarea.
Preotii tineri sunt ahtiati dupa lux. Isi fac vile, isi iau masini scumpe si pleaca in excursii externe pe banii enoriasilor. Sunt mai preocupati de afaceri decat de profesie.
Li se baga pe gat preotilor tot felul de taxe si biruri pe care nu le pot plati. Sunt pusi sa vanda maculatura, desi enoriasii abia au bani sa isi plteasca contributia sau sa stranga bani, cum este noua taxa pentru catedrala neamului.
Avem cateva cazuri care au ptat haina preoteasca: Ioasaf cu cititul in carte, cazurile de homosexualitate cum este Gherasim de la Schitul Trivale si calugarul de la Piscul Negru, accidentul lui Caliopie si Nistor de la Stefanesti care s-a tinut de tranzactii cu terenuri.
De asemeanea, avem preoti care fac lucruri diavolesti, cum este deschisul cartii, pentru care percep si multi bani: Dorel Stoica de la Campulung, Dode Radulescu de la Dambovicioara si Ioasaf de la Cotmeana.

Caliopie, Obrocea, Nistor si protopopii Chrita si Matei sunt cei care conduc treburile administrative, numirile si transferurile din Epicopie.
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar zizi
0
 
 
la Pitesti se ia putin spaga. La Campulung , harul si parohia se vinde cu 1 miliard lei.
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar Cel Drept
0
 
 
lumea ar trebui sa stie ca toti sunt o adunatura de mafioti
caliopie este un semidoct si un analfabet, Prea Sfintitul Calinic stie de toate matrapazlacuril e, popa Matei de la Campulung ii santajeaza ope enoriasi...in fiecare protoerie exista cel putin 8,10 popi bisnitari. asa sunt si cei de mai jos
Aaron Hariss
Constantin Nastase din Mioveni
Chrita marian din Gavana
Gheorghe Marian care are deja 2 accidente rutiere
si mai sunt si altii
dar mai umblati frate si voi dupa ei ca v-am dat mura in gura
rupeti le capetele
ca numai apocalipsa ii mai scapa
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar Ingrid Popescu
0
 
 
La schitul Horia din judetul Ialomita se afla un calugar care se da preot si inaintevazator si alte chestii din astea. Se pare ca are pile pe la mitropolie. Problema este ca oamenii se duc acolo si stau ore intregi sa ajunga sa vorbeasca cu el (8 ore pe putin, fara exagerare) iar unii vin cu donatii substantiale.
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar The Judge
0
 
 
Sa ne intelegem - orice padure are uscaturi- asadar, sa nu i bagam pe cei cu adevarat devotati si care isi fac datoria cum trebuie (sunt destui, de ex. pr. Ciprian Dragomir -Clung; Marius Stoica - Mavrodolu; Vasile Iancu, Ionut Neacsu, Catalin Vilnoiu - Calinesti etc. etc.) in aceasi oala cu cei care s-au abatut de la adevarata misiune invatatoreasca,si social-filantro pica a Bisericii noastre strabune. Deci va rog sa nu i caracterizati pe toti prin intermediul celor rai!
De asemenea, sunt de acord cu punerea la zid a acelora care nu vrednici de haina preoteasca si mai rau, care poate, nu sunt vrednici de a se numi fiinte sociale.
Doamne ajuta!
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar ady
0
 
 
daca este 10.000 si 15.000 sa iesi o parohie dar pentru un transfer cat mai este
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar florin
0
 
 
ce situati sinple
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML