You are here: Home > PIRAMIDA Tudor Pendiuc face propria politică şi în partid şi în Primărie
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Tudor Pendiuc face propria politică şi în partid şi în Primărie

E-mail Print PDF


Veşnicul, eternul şi fascinantul primar al Piteştiului. Tudor Pendiuc este edil al municipiului reşedinţă de judeţ din 1992 şi de atunci, cu toate că mulţi îl înjură, a luat mandat după mandat, ajungând la magica cifră 5. Este cu toţi şi cu niciunul. În 16 ani, de  când se află la cârma Piteştiului nu s-a lăsat transformat în

marioneta nimănui, dar a avut grijă să devină un păpuşar cu tact. Nu a ignorat partidul pe care îl reprezintă - PSD, dar nici nu s-a supus directivelor, detaşându-se de colegii social-democraţi. Domnul primar este stăpân absolut, nimic nu mişcă fără ştirea şi consimţământul lui. În schimb, domnia sa face totul astfel încât să nu-l ştie nici vântul, nici pământul.

 

Originar din Olt, localitatea Balş, Tudor Pendiuc a ajuns profesor de matematică la Piteşti. În 1990 prinde prima funcţie din administraţia publică, cea de viceprimar al Piteştiului. Un an mai târziu îl găsim cocoţat pe scaunul de subprefect. Tot un an a zăbovit şi ca al doilea om al judeţului. Apoi, în 1992, prin voinţa alegătorilor şi sub umbrela Partidului Democrat a fost ales pe fotoliul de primar, unde a rămas de-a dreptul lipit. Nu a rămas însă lipit şi de partid, mutându-se la PSD. La câţiva ani după acel moment a ieşit vorba cum că Tudor Pendiuc a renunţat la democraţi pentru că nu l-au trecut pe listele de parlamentare. Foştii săi colegi povestesc că visul său ar fi acela de a deveni diplomat şi pentru asta ar fi avut nevoie de ceva experienţă în Parlament. Nu ar fi de mirare aşadar ca, atunci când se plictiseşte de funcţia de primar să candideze uninominal la Senat sau Camera Deputaţilor, căci are popularitate cât pentru tot PSD-ul.

Politica lui Pendiuc

Cu toate că este un vechi PSD-ist şi merge pe principiile social-democraţiei, Tudor Pendiuc face propria politică. Conştient că nu partidul îl propulsează şi că nu îl pot lepăda îşi urmează calea proprie, distinctă uneori de a partidului unde îşi are adeziunea de mai bine de un deceniu. Este un om rezervat, modest, care doreşte ca lumea să îl vadă doar ca pe un primar. Nimeni nu-i cunoaşte prietenii sau locurile pe care le frecventează. Cum se spune în popor «apele liniştite sunt adânci». Oricum, tot timpul e ocupat, dar dispus să-şi facă imagine oricând. Pendiuc nu este cunoscut pentru culoarea sa politică, ci pentru acţiunile sale.
Piteştiul are «Simfonia», «pavelele», «pieţele» şi – ultima năzbâtie - «fontanella cântătoare» toate ale lui Pendiuc. Toate au înghiţit bani mulţi din desăgile bugetului public, dar au prins la piteşteni, care se mândresc în faţa altor oraşe cu ce au în centrul civic, şi e normal că doar sunt făcute pe banii lor. Seara te simţi ca pe faleză când traversezi centrul municipiului, având în vederea puzderia de lume ieşită la promenadă şi mai ales mulţimea de spectatori care admiră jeturile de apă colorată care ţâşnesc din scumpa fântână din faţa Primăriei.

Câte puţin pentru fiecare

Aşa cum îi şade bine oricărui primar bine înfipt în scaunul său şi pus pe treabă, lucrările publice ajung mereu pe mâna unor firme care parcă şi-ar fi făcut abonament la banii de stat. Indiferent de cât e licitaţia de licitaţie tot societăţile respective înhaţă contractele babane.
Unul dintre cele mai suculente businessuri cu Primăria le-a făcut şi continuă să le aibă firma Zeus. Vom aminti doar câteva dintre cele mai marcante lucrări din Piteşti, pentru care această firmă şi-a luat banii. Una ar fi Piaţa Smârdan, pentru care s-au stors fonduri şi de la bugetul local, dar şi dintr-un credit făcut la banca ungară OTP. În mare, nefuncţionalul monstru din sudul Piteştiului a înghiţit circa 110 miliarde lei vechi. O altă investiţie marca Zeus este a treia etapă a centrului Piteştiului. Îngroparea în beton a zonei cuprinse între magazinul Trivale şi teatrul Davila a costrat municipalitatea 11 milioane de euro. Bomboana pe colivă în acest business a fost fântâna lui Pendiuc, care cântă în fiecare seară. Această «operă» a păpat încă 1,3 milioane euro. Şi asta nu  a fost tot. Zeusul a amenajat şi alte fântâni în cartierele municipiului. O altă cheltuială uluitoare, făcută cu aceeaşi societate a fost parcarea de la Agip. Când s-a tras linie, la recepţia investiţiei, s-a ajuns la concluzia că un loc costă 400 milioane lei vechi, în condiţiile în care nu este vorba decât de o platformă betonată acoperită tot cu un plafon de beton.
Mai nou, a intrat în scenă DFS Center Group, care, de curând i-a suflat o lucrare Zeusului. Firma unui cunoscut om de afaceri în unele cercuri, Dragoş Dorcioman a câştigat licitaţia pentru amenajarea Parcului Tineretului din Trivale. DFS s-a remarcat după ce a adus în municipiu toaleta cu autospălare de 1 miliard lei vechi – tot un moft de-al lui Pendiuc, dovedit a fi inutil, la care s-a adăugat şi amenajarea cu echipamente a 6 parcuri. Anul acesta, firma lui Dorcioman a încasat de la municipalitate 3 miliarde lei vechi.
Tudor Pendiuc nu şi-a uitat nici vechii amici când vine vorba de afaceri. În primăvară, domnia sa a decis ca invitaţiile pentru Simfonia Lalelelor şi toate celelalte materiale promoţionale să le tipărească taman la Bucureşti la tipografia Cicero. Nimic ne-la-locul lui până aici. Societatea cu pricina aparţine însă unui vechi coleg de bancă de-al lui Pendiuc, Octavian Ştireanu. Actualul deputat PSD de Buzău a fost şi parlamentar de Argeş şi membru PD, de unde şi legătura cu edilul nostru. Pentru tipăriturile destinate Simfoniei, Primăria Piteşti a virat către Cicero peste 120 milioane lei vechi. Un alt coleg de partid pe care l-a pricopsit cu ceva bani de la buget a fost Paul Schiaucu. Municipalitatea a achiziţionat de la societatea Daperom, patronată de social-democratul mai sus amintit, care a fost şi consilier local, autoturisme Dacia pentru dotarea Poliţiei Comunitare.
La o privire de ansamblu se poate observa că a vrut să îi împace pe toţi. A dat şanse să facă un ban cinstit atât clientelei PSD, cât şi altora, astfel încât să nu poată niciunul să ţipe că ceva nu a fost corect.

Vrajba tătucilor

Contrele dintre Tudor Pendiuc şi şeful său pe linie de partid, dar şi de administraţie, Constantin Nicolescu sunt ştiute de majoritatea oamenilor din politică. Chiar dacă în faţă îşi strâng mâna prieteneşte şi îşi zâmbesc şăgalnic, pe la spate, pe figură le apar rânjete ascuţite. Independenţa şefului administraţiei locale piteştene i-a dat de furcă preşedintelui Consiliului Judeţean, care este obişnuit cu disciplina. Mai mult, Pendiuc a transformat Piteştiul în enclava sa, delimitându-se de stăpânirea CJ-ului, ceea ce se vede şi la întâlnirile cu primarii pe unde nu îşi prea arată faţa. Dar, pentru că ambii eroi ai povestirii noastre sunt nişte dimplomaţi desăvârşiţi, au făcut un pact. Fiecare e tătuc pe bucăţica lui, cu condiţia să nu se lovească unul pe celălalt la gioale, iar aparenţele sunt adesea mai importante decât realitatea.
Tudor Pendiuc mai are unele accese de răbufnire din patru în patru ani când sunt stabiliţi candidaţii de la parlamentare care vor veni de la centru. În 2004 nu i-a convenit sub niciun chip ca blonda Daciana Sârbu să fie pe listele de la Argeş. A fost singurul care a spus-o fără nicio teamă, dar cum cu o floare nu se face primăvară, nici nu a fost luat în seamă. Acum, iar are accese de francheţe şi trage invers decât partidul. La nivel de partid s-a decis ca pe unul din Colegiile din Piteşti să candideze un pesedist din capitală - Niculescu Duvăz, dar Tudor Pendiuc se luptă să îşi aducă un vechi prieten. Edilul a declarat în numeroase rânduri că cel mai potrivit ar fi Octavian Ştireanu, căruia îi tot face lobby, numai-numai să îl vadă pe liste. Deocamdată nu a avut sorţi de izbândă, dar nu este timpul pierdut.

Săracul primar bogat

Tudor Pendiuc pozează într-unul dintre cei mai săraci edili ai Piteştiului. De 16 ani, de când este primar de municipiu se afişează doar într-un automobil autohton. Până mai acum doi ani conducea o Dacia 1310, pe care a înlocuit-o cu un Logan. Asta nu înseamnă că Pendiuc nu are bani să îşi cumpere o maşină scumpă, ci doar că nu îi place să investească în lucruri care îşi pierd valoarea. După cum am putut observa în numeroasele noastre documentări, domnia sa preferă imobiliarele. Primarul Tudor Pendiuc locuieşte de prin 1990 într-un apartament  de pe Bulevardul Eroilor. Probabil i-a plăcut tare mult zona, deoarece, mai târziu, îl găsim cu o vilă chiar în spatele blocului său. Totul a fost făcut într-un mare secret şi fără prea mari mişcări de trupe. Acum, zona este împânzită de pesedişti, iar noua sa casă, căreia nu îi trece prea multă lume pragul, este baricadată ca o fortăreaţă, protejată de ochii curioşilor. Cum a ajuns să ia teren pe strada Stadionului?! Din investigaţiile noastre ne-a fost dat să aflăm că prin 1996, după ce a luat al doilea mandat de primar, Tudor Pendiuc a cumpărat 3000 mp de teren în Poiana Soarelui, pe strada Ovid Densuşianu. Acesta a achiziţionat pâmântul cu circa 3000 lei vechi/mp de la o bătrână piteşteancă cu origini poloneze, care fusese pusă în posesie de la Bascov pe o ditamai tarlaua. Circa 1000 mp i-a vândut, vreo doi ani mai târziu, avocatului Eugen Chelaru, şi el tot din PSD. Cu restul proprietăţii a făcut un schimb. I-a dat unui anume Dumitru pământ în Poiana Soarelui, pentu unul pe Strada Stadionului.
O altă proprietate, foarte ascunsă, a primarului este la Bucureşti. Fetele sale, Ema şi Ariana locuiesc într-un apartament situat în exclusivistul cartier rezidenţial Quadra Place, made by Valentin Vişoiu – patronul Conarg, şi el cu câteva lucrări publice piteştene prinse în patrimoniu. Locuinţa de la Capitală nu apare pe nicăieri prin declaraţia de avere a edilului, dar ne este greu să credem că un asemenea apartament - unde au vecini precum Fătuloiu Junior, şeful poliţiei Argeşene, patronul Lazăr Company – a fost achiziţionat din salariul de moderator TV al Emei Pendiuc şi din economiile de studentă ale Arianei.

Tinicheua Selecta

Cât ar fi de blajin şi bonom, Tudor Pendiuc nu va scăpa în veci de câteva tinichele agăţate de coadă. Cea care face cel mai mult zgomot poartă numele de scenă Selecta. Primăria a câştigat  în 1999 un proiect care viza educarea populaţiei în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor menajere, dar şi realizarea unui sistem de selectare, colectare şi transport al gunoaielor. Numai că, după ce a tot băgat bani în Piteşti, Comisia Europeană s-a sesizat că sunt nereguli grave în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor. Pentru a-şi recupera euroii daţi aiurea, Comisia Europeană a acţionat în instanţă Primăria Piteşti şi a reuşit astfel să recupereze 300.000 euro, bani daţi din bugetul public, adică fix din taxele şi impozitele piteştenilor. La vremea respectivă, pentru a-şi linişti cetăţenii, edilul a declarat că dă în judecată firma de consultanţă, de unde i s-au tras necazurile şi, astfel va recupera fabuloasa sumă. Cu ocazia acestei încurcături, Tudor Pendiuc a ajuns şi la DNA alături de alţi salariaţi pentru a da cu subsemnatul, ca să povestească cum s-au scurs banii fără să existe o acoperire cu acte justificative. Dosarul Selecta, ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti a fost soluţionat cu neînceperea urmăririi penale. De acum un an, însă, nu s-a mai auzit nimic despre cei 300.000 de euro, ca să ştim dacă s-au întors la bugetul local.
În final, deşi poate mai sunt multe de povestit depre veşnicul, eternul şi fascinantul primar al Piteştiului putem trage concluzia că, indiferent de situaţie, Tudor Pendiuc cade mereu în picioare. 

Comments

avatar Popa Gogu
0
 
 
Vax albina. Cele mai mari realizari ale "premarelui" de Piteshci sunt: trotuarele stradale de 15 cm, de merg pitestenii pe ele ca pe barna de gimnastica si stalpii de beton, pentru iluminatul stradal, pe mijlocul trotuarelor ( vezi bd. Republicii). Probabil si aici or sa urmeze "barne de gimnastica", in viitorul apropiat, fara sa mai amintim paturiule de cabluri pozate pe stalpi, pe deasupra pietonilor, in caz de avarii ( vant puternic, ruperi accidentale etc) te trezesti cu cablurile in cap si posibil si putin curentat, poate de tot.
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar Young
0
 
 
24 Decembrie 2010panda, esti osboit?vezi ca due date-ul pt trimis muzica preferata, dar mai ales pentru achitat avansul este 20 decembrie (daca vad eu bine pe afis).if theres still room 4 those interested sunt 2 variante:1) nu e asa fun in open club, asa ca ii faci degeaba pr d2) face stii tu cine un afis nou si schimba data limita, eventual cu un mesaj de genul: ultimele tzanshpe locuri pt rev in open pubmy 2 cents
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar VAN DER VIO
0
 
 
POATE O SA VINA SI VREMEA LU DON PENDIUC CU SECRETARA DE MONICA AFACERISTA CARE FACE SI DESFACE TOT PRIN PRIMARIA AIA FEMEIA DIN UMBRA A LUI SEFU PENDIUC,DAR CEL MAI RAU MA INTRIGA COCUL ALA DE PAR DUPA CHELIE A LUI PENDIUC ,CE DRACU NEA TUDORE NU AI BANI SA TE DUCI SA TE TUNZI SAU NU AI PRIMIT COMISIONUL PE LUCRARILE TRECUTE?DACA MATA JUSTIFICI CA TOT CE AI SUNT FACUTE DIN BANII DE PRIMAR ATUNCI ESTI CEL MAI TARE,S-O CREZI MATA CA NE MAI ABURESTI,DOUA LUCRURI:TUNDETI COCU SI TREBUIE SA VINA VREMEA CAND TI SE VOR TULBURA APELE SI VEI LUA DRUMUL PUSCARIEI ASTA TI-O DORESC.
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar DORU' ROMANESC
0
 
 
CINE SUNTETI DUMNEAVOASTRA DOMNULE VAN DER VIO SI CE PRESUPUNE TONUL ACESTA NEPOLITICOS IN AFARA DE SUBANTELEGEREA UNEI MEDIOCRITATI OBSCENE SI PERVERSE. SUNTETI UN ADEPT AL LEGII MARTIALE? EI BINE NU CRED CA ATI TRAIT IN VIATA DUMNEAVOASTRA O SECUNDA SUB TEROAREA UNEI ASEMENEA LEGI SINISTRE. DAR, CU SIGURANTA DACA VRETI S-O TRAITI SE POATE GASI O SOLUTIE. INSA NU AICI, SI IN ALTA PARTE A LUMII, ACOLO UNDE LUMINA CUVANTULUI LIBERTATE NU A AJUNS INCA. vA DORESC ASADAR SUCCESE MARI ALATURI DE CEI DRAGI.
PS
S-AR PUTEA SA NU INTELEGI MARE LUCRU DIN CEEA CE AM SCRIS DAR NU ITI FA GRIJI CA NU ITI CERE NIMENI UN CONSPECT
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar MONA
0
 
 
pt DL DORU
DL VIO A EXPRIMAT MAI COLORAT UN ADEVAR PE CARE UNII
CETATENI AI ACESTE URBE IL TRAIM ZI DE ZI.
MUNICIPIUL ASTA IN AFARA DE RENAULT-DACIA NU MAI ARE NIMIC
LOCUITE NU S-AU FACUT
TERMOFICAREA A DAT FALIMENT...NIMENI NU STIE CE SA INTAMPLAT CU CELE 2200 MILIARDE LEI VECHI DATORII
300000 EURO PLATITI DIN BUGET (BANI SMECHERITI DE ANGAJATII LUI PENDIUC)
MII DE MILIARDE DE LEI VECHI CHELTUITI PENTRU FANTANI
CENTRU ORASULUI SI ALTE FANTEZII....(DUPA MINE PIEDUTI)
NICI O ZONA INDUSTRIALA
SOMAJ URIAS ......PITESTENII LUCREAZA FAC NAVETA LA BUCURESTI SUNT MAXI TAXI DE BUC PLINE, UNII FAC NAVETA LA SLATINA, ALTII LA RM VALCEA ....O SA AJUNGEM SA FACEM NAVETA LA CAMPULUG
...............................................................................................................................
ORASUL ASTA ESTE UN IMENS AZIL DE BATRANI.
.............FARA SERVICII MEDICALE FARA FACILITATI.................................
.............CU CELE MAI MARI TARIFE LA UTILITATI...........................
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar saint
0
 
 
Visoiu a devenit noul rege al Argesului ! Pendiuc crede ca e Zeus, ii pompeaza lui Valentin Visoiu Conarg Pitesti contracte pe bani publici si fetele dansului locuiesc in apartamente construite de Conarg. Ce mic e lumea, sa fie doar coincidenta ? Oare DNA doarme ?
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar corina
0
 
 
La Visoiu "investeau" ( sau spalau... ) multi banii negri ! Cei din mafia permiselor de conducere filiera Pitesti sau cei din mafia cartilor de credit. Aceste doua sectoare si multe altele au intrat in "criza" , este normal ca Visoiu via Conarg Pitesti sa se uite cu un ochi si la banul public via Pendiuc....
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar Monica
0
 
 
Toti cei care comentati pe aici, va raciti gura de pomana !
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar NUTI
0
 
 
Cainii latra Ursu Pendiuc merge...
Curtea de Apel a dat NUP la Selecta lu' Pendiuc
DNA deschide proces impotriva lu' NUPENDIUC
........................LA ZDUP CU NUPENDIUC..............
A PLATIT 300 000 EURO DIN BUGET ...ADICA
DIN LOCUINTELE SOCIALE NECONSTRUITE NICIODATA
DIN AJUTOARELE SOCIALE NEDATE...
UNDE SUNT BANII DE LA FOSTA TERMOFICARE?
...........................................................................................................
DACA SCAPAM DE PENDIUC SCAPAM DE O MARE BOALA
............................................................................CORUPTIA............
.....ORGANIZATA..............................................................................
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar pppp
0
 
 
Daca scapam de Pendiuc si gasca lui (Ionica fara frica, Cerbureanu, Boncea , Orasanu si ETC) Pitestiul s-ar revitaliza. Nimeni nu a putut sa investeasca in Pitesti datorita LOR.
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar 2012
0
 
 
ionica si pendiuc trebuie arestati numai pentru faptul vor sa se plateasca parcarile din pitesti:asta este o hotie fara margini:bai mafiotilor nu mai aveti ce fura si vreti acum sa luati dreptul de a parca o masina in piesti unde vrei?ce se va intimpla cind te vei duce in vizita in Trivale ,Gavana ,Prundu te invirti cu masina de nebun ,te iei la bataie cu oamenii?unde parcheaza rudele care vin in vizita la Pitesi?,oaspetii care viziteaza orasul si merg in vizita la cunostinte,bai nenorocitilor unde exista asa ceva in lume:bateti cimpii cu Brasovul,acolo sunt foarte multe case,si au avut loc niste batai si scandaluri mari;
nu sunt locuri de parcare pentru toti cei care au masini ce faci te bati cu vecinii?80%nu au banii necesari pentru lati aceasta hotie;
acest pendiuc stie un singur lucru:taxe si iar taxe;mai bine ar mai oprii hotia la achizitii si nu ar mai cauta ce taxe sa mai puna oamenilor;

toti pitesteni asteapta de mult un lucru:arestarae acestor capi ai mafiei romane:pendiuc,ionica,nicolescu acesti criminali care sunt in afara timpului
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar ...escu.....
0
 
 
asa este la puscarie sau judecati in piata ''rosie''unde ii e drag lui sda se faleasca la zdup cu el,,,,,
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar parker
0
 
 
De ce pitestenii i-au mai dat un mandat de primar? Problemele de fond ale Pitestiului nu sunt rezolvate.
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
avatar Constantin Oprisor
0
 
 
De ce acesti ilustri consilieri Pitesteni ma amendeaza daca dau doua oase la ciinii de linga bloc.?. De ce nu vin ei sa-i ia sa -i duca la ei. Si ma intreb la pasarile cerului am voie sa dau piinea care imi prisoseste..? Daca nu le-o duc lor.. Mai mare rusinea, imi pare asa de rau pe cine am votat. De ce nu luati ciinii, sau ma amendati pe mine ca le dau doua oase?. Noroc ca a sarit lumea ca nu ne lasati nici la porumbeii din centru sa le dea copii piine. Mare rusine...
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML