You are here: Home > DEZVALUIRI 5 firme au intrat în lupta de 10 milioane euro pentru lapte-corn
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

5 firme au intrat în lupta de 10 milioane euro pentru lapte-corn

E-mail Print PDF

Licitaţia de peste 10 milioane de euro pentru furnizarea laptelui şi a cornurilor pentru copiii din şcolile şi grădiniţele din Argeş a intrat în linie dreaptă, ofertele fiind acum în perioada de evaluare. În vreme ce pentru contractul de livrare a produselor de panificaţie se bat patru firme, licitaţia pentru lapte are un singur concurent. Şi, pentru prima dată de la lansarea programului, acesta nu este Lactag!

 

4 firme vor să livreze cornuri elevilor din  Argeş

Primul lot, cel care vizează achiziţionarea de produse de panificaţie - care pot fi cornuri, dar şi batoane, biscuiţi uscaţi sau covrigi simpli -, are un buget alocat de 15.778.013,76 lei (3.456.679,54 euro), preţ fără TVA. O sumă impresionantă chiar şi pentru o firmă mare. Tocmai de aceea nu este de mirare că la licitaţie s-au înscris patru societăţi.

Vel Pitar SA, societatea care de ani de zile aduce cornuri elevilor argeşeni, s-a înscris şi în bătălia pentru noul contract de 4 ani. În 2013, Vel Pitar a semnat cu CJ Argeş un contract în valoare de 14 milioane lei, care însă a expirat anul acesta.

O a doua societate din Argeş care râvneşte la generosul contract este new entry pe piaţa licitaţiilor de acest gen şi se numeşte Pan Partener Spedition Arg SRL. Aceasta este firma pe care funcţionează Brutăria Trivale şi este deţinută, conform site_ului Listă Firme, de o anume Daniela Camber.

Al treilea ofertant la licitaţia pentru cornuri nu este la prima tentativă de a pune mâna pe un contract cu CJ Argeş. Logistic Media Pop Art SRL şi-a mai încercat norocul şi la începutul acestui an, când a concurat pentru contractul de furnizare a merelor. Cu acest prilej, am aflat că societatea din Turda este - potrivit presei locale - una din firmele care câştigă des licitaţii pentru distribuția de cornuri sau mere pentru elevi şi că, de-a lungul timpului, numele său a fost implicat în mai multe scandaluri legate de calitatea produselor livrate. De departe însă cea mai mare gafă comisă de firma clujeană a fost cea când o fetiţă de clasa a III-a a fost la un pas să se rănească grav după ce a mâncat un corn ce conţinea o... lamă de bărbierit. Fata a avut norocul însă să i se oprească lama între dinţi.

Ultimul concurent care visează să livreze şcolilor din Argeş cornuri de 15 milioane lei este Agrosemcu SRL din Prahova, firmă controlată de un tânăr de 27 de ani, Alexandru Semcu, fiul unui fost vicepreşedinte al CJ Prahova şi fost deputat liberal.

Furnizorul de pui al lui Radu Mazăre - unicul ofertant în licitaţia pentru lapte

Potul cel mare, în valoare de peste 31 de milioane lei, vizează contractul pentru livrarea produselor lactate - lapte, iaurt simplu, lapte bătut, sana sau chefir. Deşi au fost mai multe firme care în faza premergătoare depunerii ofertelor s-au interesat de condiţiile de participare - inclusiv cei de la Dorna Lactate - într-un final o singură firmă a intrat în licitaţie. Este vorba despre Matra SRL, din Scorniceşti, judeţul Olt, o firmă despre care săptămânalul „Ancheta” a mai scris în urmă cu câteva luni, când a participat la licitaţia pentru mere. Matra SRL este patronată de un anume Lucian Petrache Ionescu, zis Lucică Nas, un om de afaceri despre care presa din judeţul vecin spune că ar fi abonat la contractele pe bani publici din Olt. Şi nu numai, dacă ne gândim că vreme de mulţi ani a fost principalul furnizor de pui congelaţi pentru primăria Constanţa, în cadrul unui program prin care fostul primar Radu Mazăre dădea gratis diverse alimente persoanelor nevoiaşe din oraşul de la malul mării. De altfel, colaborarea cu primăria Constanţa i-a adus pe cap firmei din Scorniceşti şi Antifrauda în urmă cu doi ani, când Matra SRL era călcată de inspectorii ANAF. Fiind singurul ofertant, este foarte probabil ca societatea olteană să fie cea care va livra elevilor din Argeş laptele în următorii patru ani, cu condiţia să îndeplinească toate condiţiile impuse prin caietul de sarcini.

Lactag - marele absent

Marele absent al licitaţiei este Lactag, firma care ani de zile a furnizat copiilor din Argeş cutiile cu lapte. Societatea se află însă în insolvenţă, din acest motiv neavând voie - conform legislaţiei - să mai participe la o licitaţie publică. Pierderea contractului care aducea milioane de euro în conturile societăţii din Costeşti ar putea fi ultima lovitură pentru Lactag, care cu greu face faţă datoriilor pe care le-a strâns faţă de parteneri.

 

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML