You are here: Home > DEZVALUIRI Martorii din dosarul sclavilor au devenit amnezici
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Martorii din dosarul sclavilor au devenit amnezici

E-mail Print PDF

DIICOT s-a autosesizat, suspectând că martorii ororilor de la Berevoeşti ar fi fost ameninţaţi.

 

Săptămâna trecută a avut loc un nou termen de judecată la Tribunalul Argeș într-unul dintre dosarele în care sunt judecați romii de la Berevoești. Stăpânii de sclavi, așa cum au fost generic denumiți țiganii care au exploatat ani la rând copii și adulți nevoiași pe care îi agățau sub pretextul că le va oferi un loc de muncă, se află în prezent arestați și sunt judecați, o parte dintre aceștia primind deja condamnări în primă instanţă. La termenul de săptămâna trecută al procesului în care sunt judecați membrii familiilor Feraru și Brumaru, au fost audiați în fața magistraților o parte dintre martorii acuzării, oameni care în urmă cu un an, când DIICOT destructura ferma sclavilor de la Berevoeşti, ofereau anchetatorilor detalii privind ororile la care erau supuse victimele. Şoc însă! În faţa magistraţilor, trei dintre martori au devenit brusc amnezici, susținând că nu își mai amintesc nimic. Ba, mai mult, unul dintre ei a a afirmat că nu-şi mai recunoaște nici propria semnătură de pe declarația dată în urmă cu un an, în fața procurorilor DIICOT. Un alt martor a declarat că nu știe nimic și că nu își amintește nimic, iar cel de-al treilea a susținut că nu cunoaște amănunte din dosar, ci doar ce a auzit prin satul Gămăcești. În faţa unei asemenea răsturnări de situaţie, procurorul de ședință din partea DIICOT, Gheorghe Stoica, le-a cerut martorilor să precizeze public dacă au fost cumva amenințați, explicându-le că pot fi acuzați de mărturie mincinoasă. Mai mult, procurorul i-a întrebat şi dacă la momentul primelor declaraţii, date în faţa anchetatorilor, au fost făcute presiuni asupra lor, însă niciunul dintre cei trei martori nu a răspuns.

Contactat de redactorii „Ancheta”, procurorul-șef al DIICOT, Valentin Preoteasa, ne-a declarat: „În astfel de cazuri, DIICOT se autosesizează pentru a vedea dacă există suspiciuni rezonabile că martorii ar fi fost fie amenințați, fie s-a intervenit altfel asupra acestora”. Toți cei trei martori au declarat în urmă cu un an în fața procurorilor DIICOT că au văzut sclavii celor două familii, că știau de această practică, precum și de metodele de represiune pe care le foloseau romii.

Clanurile Brumaru şi Feraru sunt acuzate că, la fel ca şi concetăţenii lor judecaţi în celelalte dosare, au sechestrat şi au supus la umilinţe greu de imaginat mai multe persoane. Printre victimele celor două clanuri s-a numărat şi Gheorghe Popescu, care a fost racolat de romii din Berevoeşti în 2004, a trăit 11 ani ca sclav al familiilor Feraru, Brumaru şi Păun şi a murit în 2015. O altă victimă, scăpată ca prin minune din iadul de la Berevoeşti, povesteşte cum membrii familiei Feraru o ţineau afară dezbrăcată complet, în toiul iernii, și o udau cu apă rece spre amuzamentul stăpânilor.

 

 

 

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML