You are here: Home > STRILE SAPTAMANII Bateriile şi electrocasnicele mici pot fi colectate în şcoli şi instituţii
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Bateriile şi electrocasnicele mici pot fi colectate în şcoli şi instituţii

E-mail Print PDF

Bateriile şi electrocasnicele mici pot fi colectate selectiv şi în primării şi şcoli. ADI Servsal a dotat aceste instituţii cu recipiente de colectare pentru aceste tipuri de deşeuri periculoase, după cum ne-a declarat directorul Gabriel Moiceanu. Astfel, elevii, dar şi adulţii îşi pot aduce acumulatorii şi bateriile consumate pentru a fi colectate şi ulterior reciclate. Aceste deşeuri sunt considerate periculoase, deoarece conţin diferite substanţe nocive, în cantităţi mici. Bateriile neîncărcabile sau cele reîncărcabile, bateriile de tip pastilă sunt utilizate frecvent în activităţile zilnice, pentru funcţionarea diferitelor aparate casnice sau a jucăriilor. Acestea sunt cele mai periculoase şi poluante deşeuri şi ar trebui să fie colectate separat de gunoiul menajer. Din păcate, dacă nu se respectă normele de colectare, aceste deşeuri au un impact nefast asupra sănătăţii noastre. Prin reciclarea bateriilor se economisesc resurse, prin recuperarea metalelor valoroase folosite la acestea, precum argint, cobalt sau nichel. De asemenea, se evită intoxicaţii sau contaminări periculoase cu mercur, litiu sau plumb, acestea fiind de asemenea conţinute de unii acumulatori.

Şi alte tipuri de deşeuri reciclabile afectează sănătatea populaţiei, dacă nu sunt colectate. „Prin arderea unor ambalaje în gospodărie, în special a plasticului, se elimină bioxină şi toate toxinele eliberate se depun pe fructe, legume, iarba animalelor şi apoi ne mirăm de unde ne îmbolnăvim şi de ce s-au extins cazurile de cancer”, ne-a declarat directorul ADI Servsal, Gabriel Moiceanu.

Campania Ecoatitudine s-a extins în 15 judeţe

Pornită în Argeş, la iniţiativa ADI Servsal, campania Ecoatitudine a fost demarată şi de alte 15 judeţe, prin intermediul Asociaţiei ADI-urilor din România, inspirate de acest model de educaţie ecologică. „Practic, implicăm şcoli, elevi, studenţi, într-o educaţie inversă, de la copil la părinte. Împreună cu colegii şi ecovoluntarii, mergem din poartă în poartă pentru a-i informa pe argeşeni despre gestionarea corectă a deşeurilor din gospodării.”, a precizat Gabriel Moiceanu. În cadrul acestei campanii s-au distribuit gratuit saci de reciclat, în care să se colecteze acest tip de deşeuri, care se ridică lunar, şi recipiente pentru compost, în număr de 50.000 de bucăţi. Compostul este o formă de îngrăşământ, creată prin combinarea de resturi vegetale cu resturi din bucătărie.

În urma acestor acţiuni repetate, comunităţile argeşene fac progrese. Comuna Băbana şi-a câştigat renumele de campioană pe colectarea selectivă şi diminuare a cantităţii de deşeuri. Şi alte localităţi s-au remarcat prin implicarea în colectarea selectivă a deşeurilor, precum Ţiţeşti, Lereşti, Bălileşti şi Cetăţeni.

Campaniile ADI Servsal vor continua pentru a conştientiza populaţia de importanţa acţiunilor sale.

 

 

 

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML