You are here: Home > POLITIC 728 milioane lei pentru Argeș!
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

728 milioane lei pentru Argeș!

E-mail Print PDF

Săptămâna trecută, după o lungă aşteptare, edilii din întreaga ţară au aflat în sfârşit câţi bani vor primi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice prin PNDL. În urmă cu câteva luni, primarii erau îndemnaţi de către vicepremierul Sevil Shhaideh să depună cât mai multe proiecte, numai că lista cu cele acceptate la finanţare a întârziat cam mult, astfel că anul acesta sunt slabe şanse să mai fie demarate prea multe dintre ele, mai ales că pentru majoritatea nici nu s-a întocmit documentaţia. Dar, mai bine mai târziu decât niciodată - şi-au spus liderii administraţiilor publice locale, la finalul marii împărţiri unii declarându-se mulţumiţi, în vreme ce pentru alţii PNDL 2 a lăsat un gust amar.

CJ Argeş - bani pentru drumuri şi pentru Spitalul Judeţean

În Argeş, 151 de proiecte au primit aprobare pentru finanţare. 9 dintre investiţiile care au primit undă verde sunt ale Consiliului Judeţean şi vizeaza lucrari de infrastructură la drumuri şi poduri din Argeş, dar şi de reabilitare a Spitalului Judeţean.

Consolidare și reabilitare Spital Județean de Urgență Pitești - 75.962.617,00 lei

Modernizare DJ 702 A Ciupa-Răteşti, km 33+030-35+696 - 4.563.432,94 lei

Modernizare DJ 703 B Costeşti (DN 65 A)-Şerbăneşti (DJ 659), km 60+325-68+783, L=8,458km, la Costeşti şi Rociu - 10.442.549,00 lei

Modernizare DJ 703 B Morăreşti-Uda, km 17+753-20+253, L=2,5km, în comuna Uda - 9.796.700,00 lei

Modernizare DJ 703 B Şerbăneşti (DJ 659)-Siliştea, km 70+410-77+826, L=7,416km, în comunele Rociu şi Căteasca - 14.440.072,00 lei

Pod pe DJ 703 H Curtea de Argeş (DN 7 C)-Valea Danului-Cepari, km 0+597, L=152m, în comuna Valea Danului - 11.842.320,00 lei

Pod pe DJ 731 B Sămara-Băbana-Cocu, km 3+964 peste pârâul Vârtop, L=24m, în comuna Băbana - 2.850.690,00 lei

Pod pe DJ 738 Jugur-Drăghici-Mihăeşti peste râul Târgului, km 21+900, în comuna Mihăeşti - 4.226.730,00 lei

Pod pe DJ 741 Piteşti-Valea Mare-Făgetu-Mioveni, km 2+060, peste pârâul Valea Mare (Ploscaru), la Ştefăneşti - 2.599.530,00 lei.

La nivelul comunităţilor locale, prioritare au fost proiectele privind asigurarea reţelelor de utilităţi, în speţă apă şi canalizare. De asemenea, s-au acordat fonduri şi pentru şcoli şi grădiniţe, drumuri, poduri sau spitale, oraşelor şi comunelor din judeţul nostru fiindu-le repartizate prin acest program 727,9 milioane lei. În cele ce urmează, vă prezentăm câteva din proiectele pe care primarii argeşeni se pregătesc să le implementeze, graţie fondurilor ce urmează să fie decontate prin PNDL.

 

Mioveni – localitatea cu cea mai mare finanţare

Dintre administraţiile locale, oraşul constructorilor de maşini a primit cea mai mare sumă, în timp ce altele nu au primit niciun leu. Pentru Mioveni s-au alocat 93,6 milioane lei, bătând astfel şi municipiul reşedinţă, Piteştiul, care va primi doar circa 27 milioane lei, necesari pentru 4 proiecte. Din suma aprobată prin PNDL II, cea mai mare parte va fi înghiţită de către Spitalul Orăşenesc Mioveni, o construcţie cu 6 etaje, care va costa circa 60 milioane euro, cu tot cu dotări, pentru a fi predat la cheie. Conform listei de obiective publicate de MDRAP, cele 93,6 milioane lei se vor împărţi astfel:

- construire corp B – Grădinița cu Program Normal P+1E+Terasă circulabilă - 1.859.495,28 lei

- reabilitarea termică a clădirilor: Școală – clădire principală P+2, Atelier școlar-P, Sală de sport-P ce aparțin Liceului Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni – 4.469.644,87lei

- construire Spital Orășenesc S+P+6E, Mioveni – 93.678.096 lei.

 

Topoloveni – 5 milioane lei pentru un pod şi o creşă

Oraşul Topoloveni a fost prins în PNDL II cu două proiecte, însumând circa 5 milioane lei. Primul dintre acestea vizează construirea şi dotarea unei creşe, suma alocată fiind de circa 2,6 milioane lei. După cum ne-a declarat primarul Gheorghiţă Boţârcă, era nevoie de crearea acestei unităţi, având în vedere solicitările venite din partea cetăţenilor. „După ce am dat în folosinţă grădiniţa cu program prelungit, ni s-a cerut  şi o creşă pentru ca părinţii cu copii sub trei ani să aibă unde să îi aducă pe micuţi”, ne-a explicat edilul Topoloveniului. Şi podul peste Râul Cârcinov, de pe strada Fântânii, pentru care s-au aprobat 2,3 milioane lei, este un obiectiv necesar pentru localitate. „Podul ne va ajuta să facem o legătură care va tranzita zona industrială, destinată maşinilor de mare tonaj”, ne-a declarat primarul Gheorghiţă Boţârcă. Acesta a mărturisit că avea mare nevoie de finanţare pentru modernizarea drumurilor, mai ales că sunt necesare lucrări pe numeroase artere, care au fost deteriorate în urma lucrărilor de introducere a reţelelor de utilităţi. Însă, edilul este optimist şi speră la un ajutor de la bugetul judeţean.

 

Albeștii de Argeș – 5,5 miliarde lei vechi pentru alimentarea cu apă

În lista aprobată la finalul săptămânii trecute privind finanțarea obiectivelor de investiții prin Programul Național de Dezvoltare Locală etapa a II-a, figurează aprobat și proiectul comunei Albeștii de Argeș „Extindere sistem alimentare cu apă, sat Dobrotu, comuna Albeștii de Argeș și reabilitare sistem alimentare cu apă (stație pompare Ungureni Izlaz) sat Albești Ungureni, comuna Albeștii de Argeș”. Acest proiect vine să sprijine bugetul localității cu suma de 5,5 miliarde lei vechi, dar să și aducă o îmbunătățire a vieții cetățenilor comunei, aflate la doar o aruncătură de băț de municipiul Curtea de Argeș. Această veste vine ca o gură de oxigen pentru primarul Gabriel Popa, care doreşte foarte mult ca obiectivele de dezvoltare a comunei să fie îndeplinite prin atragerea de fonduri, în condiţiile în care bugetul localităţii este insuficient. De menționat că administrația locală a mai atras fonduri nerambursabile și până în prezent, deci are experiență în accesarea și gestionarea eficientă a proiectelor de acest gen.

 

Bascov – 2 milioane lei pentru o creşă nouă

Localitatea din vecinătatea Piteştiului este în plină expansiune, fiind preferată de către cei care fug de aglomeraţia urbană, dar vor confort de oraş. Pentru a continua modernizarea comunei Bascov, primarul Gheorghe Stancu a depus la MDRAP cinci proiecte pentru finanţare prin PNDL II. Dintre acestea, doar unul a fost validat. Astfel, Bascovul va primi o finanţare de 2.181.937 lei, pentru înfiinţarea unei creşe în localitate. În comună există deja o grădiniţă cu program prelungit ultramodernă, a cărei capacitate este de 120 de copii, iar cererile sunt mult peste această limită. În acest context, administraţia a considerat că mai este nevoie de o unitate de acest gen şi a venit cu propunerea înfiinţării acestei creşe, care acum a primit undă verde. Celelalte proiecte care nu au fost incluse în PNDL vizau, printre altele, modernizarea a 28 de străzi din Bascov, ce însumau o lungime totală de 16,5 km.

 

Bradu – 2,2 milioane pentru înfiinţarea unei creşe

Şi la Bradu s-a primit undă verde pentru finanţarea proiectului de înfiinţare a unei creşe, alocându-se 2,181.000 lei. În urma semnării ordinelor pentru PNDL II, săptămâna trecută, primarul Dan Stroe a obţinut garanţia că, până la anul, părinţii din localitate vor avea la dispoziţie serviciile unei unităţi care să aibă în grijă copiii sub 3 ani. Acest obiectiv vine să completeze oferta educaţională, luând în considerare că se va înfiinţa şi o grădiniţă cu program prelungit în Bradu de Jos. „Comuna este în plină dezvoltare, fiind tot mai multe persoane care se mută aici, însă trebuie să le oferi condiţii complete, inclusiv ca unităţi de învăţământ. Este păcat, în condiţiile în care şcolile sunt foarte bine dotate, moderne, refăcute recent, că foarte mulţi copii sunt duşi către oraş şi asta deoarece mamele, când se întorc la muncă, îşi duc copiii la Piteşti, la creşe şi grădiniţe cu program prelungit, şi apoi, în mod firesc, îi lasă la clasa I tot în oraş. De aceea am dorit înfiinţarea unei creşe la Bradu, pentru a asigura un flux educaţional continuu, astfel încât să păstrăm populaţia şcolară de la creşă până la clasa a VIII-a. Şi părinţii vor avea unde să îşi lase copiii între 0 şi 3 ani, iar apoi vor putea opta pentru Grădiniţa cu program prelungit”, ne-a explicat primarul Dan Stroe. Iniţial, când s-a depus proiectul, s-a considerat că această creşă ar putea fi amenajată la Bradu de Jos, însă în prezent, administraţia locală ia în considerare şi o a doua locaţie, pe platoul de la Geamăna, unde s-au format cele mai multe cartiere rezidenţiale noi, care găzduiesc numeroase familii tinere.

 

Bârla – 11 milioane lei pentru reţeaua de apă

Localitatea Bârla a primit undă verde pentru finanţarea obiectivului „Extindere rețea alimentare cu apă în satele Mozăceni Vale și Bârla și înființare rețea alimentare cu apă în satele Urluieni, Afrimești, Zuvelcați, Brabeți, Șelăreasca, Ciocești, Mândra și Malu”. Valoarea aprobată în cadrul PNDL II este de 10.955.000 lei. Proiectul este binevenit pentru localitatea administrată de către primarul liberal George Voicu, care şi-a dorit ca acest proiect să fie materializat, astfel încât cetăţenii din satele enumerate să beneficieze şi ei de acest serviciu de utilităţi. Primarul George Voicu, aflat în primul său an de mandat, a înţeles că bugetul local nu poate acoperi toate planurile de dezvoltare a comunei Bârla, aşa că a mai depus şi alte proiecte pentru care aşteaptă validarea pentru obţinerea de fonduri nerambrusabile, pe diferite programe şi axe de finanţare, acestea vizând terenuri de sport, modernizări ale şcolilor, reabilitarea căminului cultural şi modernizarea drumurilor comunale. Principalul obiectiv al primarului liberal este modernizarea şi dezvoltarea localităţii.

 

Bogaţi – 4 milioane de lei pentru sistemul de canalizare

Primele investiţii pentru realizarea reţelei de canalizare în localitatea Bogaţi au fost efectuate în urmă cu doi ani. Săptămâna trecută, la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice si Fondurilor Europene, a fost semnat ordinul de finanţare prin PNDL a proiectului depus de Primăria Bogaţi  - „Extindere sistem de canalizare comuna Bogați, județul Argeș”, cu suma de 3.987.247 lei. Aceasta este a doua veste bună venită în luna iulie pentru primarul Ion Gârleanu şi cetăţenii din Bogaţi. Prima a fost cea privind adjudecarea licitaţiei pentru realizarea podului peste Glâmboc. Lucrarea va fi realizată de o societate din Bucureşti, care a venit cu cea mai bună ofertă din punct de vedere tehnic şi financiar. Podul actual este foarte degradat şi trebuia înlocuit urgent, iar această investiţie se dorea a fi realizată încă din 2015.

 

Moşoaia – 2,3 milioane pentru un pod nou

Localitatea Moşoaia a fost prinsă în PNDL cu un singur proiect, deşi au fost depuse mai multe de către administraţia locală, însă primarul Florea Ene ne-a declarat că este foarte mulţumit că acesta a fost validat, deoarece era de maximă urgenţă. Podul leagă centrul comunei Moşoaia de satele Bătrâni şi Lăzăreşti. „Mi-a venit ca o mănuşă această veste. Chiar dacă nu primeam finanţare de la MDRAP, noi ne propusesem să realizăm obiectivul din fonduri proprii. Actualul pod de peste râul Teleorman este foarte degradat şi nu mai poate fi ţinut în circulaţie, aşa că trebuia să facem rapid ceva. Noi chiar suntem în procedură de licitaţie pentru atribuirea lucrărilor, ceea ce înseamnă că proiectul se va pune în practică într-un timp foarte scurt”, ne-a explicat situaţia primarul comunei Moşoaia, Florea Ene. Deşi nu a primit şi alte finanţări externe, comuna Moşoaia este prinsă într-o investiţie de extindere a canalizării, precum şi în alte lucrări de modernizare derulate de administraţia locală.

 

Priboieni – 3 milioane pentru drumuri

Localitatea Priboieni va primi prin PNDL circa 3 milioane lei, pentru finanţarea proiectului „Îmbrăcăminte bituminoasă și dalare șanțuri pe o distanță de 3 km”. Această investiţie este dorită de către cetăţenii comunei, modernizarea infrastructurii rutirere fiind printre  obiectivele primarului comunei, Sorin Lupu. „Ca primar al acestei comune, am încercat ca tot ceea ce întreprind să fie în interesul comunităţii, fiind conştient de gradul de responsabilitate pe care mi l-am asumat”, declară Sorin Lupu. Acest proiect care se va finaliza prin asfaltarea a 3 km de drumuri comunale, dar şi amenajarea şanţurilor din dreptul gospodăriilor, vine ca o completare a ultimelor investiţii întreprinse de administraţia locală, precum reabilitarea parcurilor şi a spaţiilor verzi, realizarea de locuri de joacă pentru copii şi relaxare pentru adulţi, iluminat public, salubrizare.

 

Vultureşti – 4 milioane lei pentru modernizarea străzilor

După finalizarea celor două școli pe fonduri nerambursabile, prin Programul Operațional Regional, același minister – Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, vine cu o finanțare nouă și necesară în comuna Vulturești.  Proiectul privind „Modernizare drumuri de interes local, comuna Vulturești, județul Argeș” cu o valoare de circa  40 de miliarde lei vechi, intră în linie dreaptă, după semnarea validarea finanţării acestuia în cadrul programului Naţional pentru Dezvoltare Locală.  Având în vedere că s-a aprobat suma estimată ca fiind necesară pentru realizarea acestei investiţii de mare interes, urmează procedurile de achiziție în vedera stabilirii executantului, ca apoi cetățenii comunei și cei ce tranzitează localitatea să circule în condiții de siguranță. Având în vedere experiența privind gestionarea fondurilor nerambursabile a administrației locale Vulturești, reprezentată de primarul Irina Poşircă,  e o certitudine că proiectul va fi dus la bun sfârșit

 

Hârtiești - 1,7 milioane pentru reabilitarea şcolii

Un proiect important pentru comunitatea din Hârtiești este consolidarea și reabilitarea unui corp din Școala Gimnazială nr. 1, proiect finanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice cu o sumă de aproximativ 17 miliarde lei vechi. După ce în urmă cu doar aproximativ o lună administrația locală a anunțat demararea execuției unui teren de sport la aceeași unitate, acum, prin Programul Național de Dezvoltare Locală se finanțează unitatea de învățământ menționată. Având în vedere că este vorba de fonduri nerambursabile acestea aduc un plus economiei bugetului localității, un beneficiu așteptat de administrația din Hârtieşti condusă de edilul Petre Andrei.

 

Băiculești - 20 de milioane pentru canalizare în cinci sate

Dacă la începutul anului administrația locală a accesat fonduri prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), o nouă veste bună, în ceea ce privește finanţările nerambursabile atrase, vine din partea MDRAP. În cadrul PNDL 2017-2020, printre comunele argeşene care au primit aprobare la finanțare se numără și Băiculești, cu una dintre cele mai mari sume alocate. Astfel, localitatea condusă de primarul Niculaie Dragnea a primit o finanţare de 20.458.405 lei pentru un proiect privind prima înființare a unui sistem centralizat de canalizare în satele Mănicești, Stejari, Argeșani, Băiculești și Zigoneni.

 

Davidești - 1,5 milioane pentru canalizare şi reparaţii drumuri

Deși lipsa acută de personal din administrația comunei Davidești, împiedică dezvoltarea în ritmul propus, totuși s-au depus și s-a obținut finanțarea de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru un număr de trei proiecte importante, însumând circa 15 miliarde lei vechi. Aceste proiecte, constând în extinderi de canalizare și de refacere a structurii rutiere în urma lucrărilor de canalizare, reprezintă un plus la bugetul și așa sărac al localității Davidești. Autoritatea publică urmează să facă demersurile în vederea lansării procedurilor de achiziție și atribuirii contractelor, anul viitor anunțându-se unul  plin de șantiere în localitate.

 

Godeni

Dacă în urmă cu câteva luni, la mijlocul lunii mai, primarul localității anunța intrarea în linie dreaptă a evaluării proiectului de reabilitare a drumului comunal Olteanca, acum anunță finanțarea acestui obiectiv. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de finanțator, a decis finanțarea acestui drum, proiect cu o valoare estimată de circa 25 de miliarde lei vechi. Așadar, rămân de derulat procedurile de achiziție și începerea execuției, care se va desfășura cel mai probabil anul viitor. Din acest punct de vedere, administrația locală este pregătită, având o serie de alte proiecte pe fonduri nerambursabile  finalizate, deci cu experiență în domeniul gestionării unor astfel de investiții.

 

 

 

Un primar PSD pune degetul pe rană

„Când eram în opoziţie am derulat mai multe proiecte, nu ca acum când aşteptăm 8 luni nişte bănuţi!”

Mult aşteptata veste de semnare a ordinelor pentru finanţarea proiectelor depuse de la începutul anului la Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice a venit şi cu dezamăgiri pentru unii dintre primari. Cu cele 728 milioane lei pentru 151 de investiţii, Argeşul se clasează sub judeţe mai mici, precum Oltul. Primarul comunei Băbana, Bebe Ivan, care a primit verde pentru un singur proiect, de 3,7 milioane lei, pentru modernizare drumuri, deşi avea mai multe depuse, unele cu prioritate zero, şi-a manifestat public revolta faţă de această situaţie. Acesta arată inechităţile din program, care favorizează localităţi cu buget mult mai mare şi cu posibilitatea de a atrage şi alte fonduri, în timp ce comunele mici, fără alte resurse sunt lăsate la coasă. Mai mult, Bebe Ivan nu se fereşte să arate cu degetul către preşedintele PSD Argeş, Şerban Valeca, care i-a oprit pe primari de la orice alte demersuri, garantându-le că Argeşul va primi fonduri suficiente.

„Am depus la Ministerul Dezvoltării proiectul de asfaltare a zonei Enăcheşti. Ieri am aflat că nu s-a aprobat, deoarece suntem localitate, ca grad de sărăcie la nivel naţional, situată pee un regretabil loc 3!!! Mă bucur că peste 1.000 miliarde lei vechi (nu este glumă) au mers la un oraş argeşean, care putea să atragă fonduri europene, deci suma necesară pentru această investiţie şi a multor altor comune a mers la oraşul care în urmă cu o lună era vizitat de fostul premier Grindeanu!!! Am stat şi în picioare timp de două ore să aud promisiunile domniei sale, dar constat că scopul acelei vizite a avut „efect financiar” doar pentru  „echipa gazdă”!!

Am respectat ce ne-a zis dl Valeca, să nu mergem la Minister, că judeţul Argeş va primi finanţare mai mult ca în alţi ani, şi constat că judeţul Olt a primit dublu decât judeţul Argeş!

Felicitări lui Mitică Voicu de la Miceşti, care a prins finanţare pentru 7 proiecte, deşi bugetul localităţii sale este de 8 ori mai mare decât al localităţii noastre... Cine poate „oase roade”!

Când eram în opoziţie am derulat mai multe proiecte, nu ca acum când aşteptăm 8 luni nişte bănuţi pentru lucrări publice!!!” – este un comentariu postat de Bebe Ivan pe Facebook, la un material privind alocările PNDL.

 

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML