You are here: Home > REPORTAJ Cancerul de col uterin este „cumsecade” și poate fi depistat la timp!
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Cancerul de col uterin este „cumsecade” și poate fi depistat la timp!

E-mail Print PDF

Săptămâna trecută, amplă acțiune de informare în Pitești

Protejează-i aripile! Aripile mamelor, ale fiicelor sau ale soţiilor. Prin testul Babeş Papanicolau sau prin vaccinare, se poate diagnostica la timp sau preveni cancerul de col uterin, un cancer „cumsecade”, aşa cum îl descrie medicul Carmen Ungurean, coordonatorul Programului Naţional de Screening pentru depistarea precoce a acestei afecţiuni.

Săptămâna trecută, în Piteşti, a avut loc o amplă acţiune de informare a populaţiei cu privire la metodele de prevenţie a cancerului de col uterin, în cadrul campaniei „Protejează-i aripile!”. Acest demers este derulat de compania MSD România, care a şi iniţiat campania, şi Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Datele aduse în faţa publicului sunt destul de triste şi suficiente pentru a trage un justificat semnal de alarmă. România este pe primul loc în Uniunea Europeană la decese cauzate de cancerul de col uterin. Anual, în ţara noastră, sunt depistate peste 4.000 de cazuri noi şi circa 2.000 de femei sunt ucise de cancerul de col uterin. Mai trist este faptul că, diagnosticat la timp, are şanse maxime de vindecare şi fără sechele. Campania „Protejează-i aripile!” are ca scop îmbunătăţirea nivelului de informare cu privire la cancerul de col uterin şi creşterea gradului de conştientizare referitor la importanţa vitală a prevenţiei în lupta cu această boală.

Dr. Carmen Ungurean ne-a arătat că acesta este cel mai cumsecade cancer, pentru că se lasă diagnosticat şi tratat la timp, deoarece leziunile celulare se transformă în celule canceroase într-un interval cuprins între 10 şi 20 de ani. Doar femeile care nu vor să îşi facă o investigaţie ar mai putea fi ucise de acest tip de cancer. Spunem „nu vor” pentru că, prin Programul Naţional de Prevenţie, orice femeie cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 ani, indiferent dacă este asigurată sau nu, poate beneficia de aceste analize. Este nevoie să îndeplinească următoarele condiţii: să nu aibă un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, să fie asimptomatice şi să nu aibă antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. În Argeş, sunt trei reţele care se ocupă de derularea programului, una pe Spitalul Judeţean, una pe Spitalul Municipal Câmpulung şi una pe Spitalul Municipal Curtea de Argeş. Per total, sunt implicaţi 105 medici de familie, 18 medici ginecologi şi 4 anatomo-patologi. După cum ne-a informat dr. Carmen Ungurean, cele care doresc să îşi efectueze în mod gratuit testul Babeş Papanicolau trebuie să se prezinte la unul dintre cele trei spitale pentru a îşi face programarea şi a primi formularul de înscriere în program, dar şi pentru fi informate asupra condiţiilor pe care să le îndeplinească în momentul recoltării. De asemenea, persoanele asigurate pot solicita bilete de trimitere de la medicii lor de familie. În cei 5 ani de derulare a programului, în Argeş au fost testate  9.006 de femei şi diagnosticate cu cancer 435. Dacă procedura de intrare în program vi se pare prea complicată, atunci puteţi aloca în jur de 100 lei pentru sănătatea dvs şi să efectuaţi testul la o clinică privată.

Testul Babeş-Papanicolau este o analiză simplă şi nedureroasă. Cancerul de col uterin este o afecţiune fără simptome şi de aceea prevenţia este cheia. Pentru  realizarea acestuia trebuie îndeplinite câteva condiţii în care se recoltează probele:  să fie în afara perioadei menstruale, să nu aibă contact sexual cu 48 de ore înainte sau să utilizeze creme, ovule, irigaţii vaginale.  Rezultatul testului este disponibil în circa 3 săptămâni.

Vaccinarea şi controlul - instrumente de prevenire

Infecţia cu tulpinile HPV de risc înalt poate fi prevenită prin vaccinare. În urmă cu câţiva ani, când a existat posibilitatea de a se realiza acest vaccin în şcoli, părinţii au manifestat o opoziţie masivă. Dr. Carmen Ungurean a explicat că s-a ajuns la această situaţie şi pentru că era vorba de vaccinarea unor copii de 11 – 12 ani. „S-a ales această grupă de vârstă pentru că atunci se obţine un răspuns imun adecvat, asta nu înseamnă determinarea unui comportament imoral. Vaccinul este eficace 100%!”, a completat medicul Carmen Ungurean.

 

Mergi imediat la medic dacă:

nu ai efectuat niciun consult ginecologic în ultimul an,

nu ai efectuat testul Babeş – Papanicoleu în ultimii 3 ani;

observi orice scurgere vaginală anormală;

simţi orice disconfort al aparatului genital care persistă mai mult de două săptămâni.

„Este un cancer care se lasă prevenit. Şansele de videcare sunt de 100% când este depistat în faze incipiente. Leziunea celulară evoluează către cancer în 10 – 20 de ani.”, a explicat dr. Carmen Ungurean de ce acest tip de afecţiune nu ar mai trebui să ucidă.

Virusul HPV se transmite prin contact sexual. 80% din populaţie, bărbaţi şi femei, îl contactează la un moment dat. Majoritatea infecţiilor cu acest virus sunt tranzitorii şi se vindecă de la sine, în decurs de 2 ani. Infecţiile persitente cresc riscul dezvoltării cancerului. Virusul HPV este responsabil pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv la bărbaţi putând declanşa cancer. Nici prezervativul nu protejează împotriva transmiterii virusului, deoarece acesta se poate afla pe suprafaţa pielii neacoperite de acest mijloc de protecţie. De aceea, un număr cât mai mic de parteneri, vaccinarea şi testele Babeş Papanicolau realizate cu regularitate vă pot salva viaţa.

 

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML