You are here: Home > PIRAMIDA Argeșenii cu datorii la bănci sau la întreținere își vor putea cere insolvența
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Argeșenii cu datorii la bănci sau la întreținere își vor putea cere insolvența

E-mail Print PDF

Au apărut normele de aplicare a legii falimentului personal!

 

După doi ani de amânări succesive, în ședința de vineri a guvernului s-au aprobat, în sfârșit, normele de aplicare ale legii insolvenţei persoanelor fizice, procedură reglementată până acum doar pentru firme. Actul normativ se vrea o mână de ajutor întinsă persoanelor fizice de bună-credință, care au ajuns într-un impas financiar ce nu le permite achitarea datoriilor. Astfel, dacă aveţi datorii mai vechi de 90 de zile la bănci, leasing sau întreţinere ori către diverse entităţi, puteţi apela la procedura insolvenţei, care vă poate scuti de plata dobânzilor și a penalităţilor pentru o vreme. Atenţie, însă, pentru că legea este cu două tăișuri: odată intraţi în această procedură, vreme de cinci ani trebuie să justificaţi fiecare leu și, în plus, nu mai aveţi voie să vă cheltuiţi veniturile pe vacanţe, ţigări sau alcool.

 

Cine poate cere insolvența?

 

În esență, orice persoană fi zică poate solicita și declanșa starea de insolvență când din diverse motive se află într-o imposibilitate de plată și a acumulat datorii mai vechi de 90 de zile de la data scadenței.

Legea prevede însă și excepții.

Nu orice cetățean care are probleme financiare poate să solicite insolvența. Astfel, sunt excluse de la această procedura persoanele care:

 au fost condamnate definitiv pentru evaziune fiscală, fals sau infracțiuni intenționate contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii;

 au fost concediate în ultimii 2 ani din motive care le sunt imputabile;

 deși sunt apți de muncă, refuză să depună diligențele necesare pentru a-și găsi un loc de muncă sau care au refuzat, în mod nejustificat, un loc de muncă propus;

 au acumulat datorii noi, prin cheltuieli mari în timp ce știau sau ar fi trebuit să știe că sunt în stare de insolvență;

 au determinat sau ajutat la ajungerea în stare de insolvență cu intenție sau din culpă gravă.

 

Cum și unde se solicită insolvența?

 

Începând cu 1 septembrie, data la care va intra în vigoare această lege, persoanele fizice care doresc declararea insolvenţei trebuie mai întâi să depună o cerere la Comisia de insolvenţă teritorială. Cererea, care va fi un formular tipizat, va cuprinde motivele pentru care solicitanţii au ajuns să nu mai facă faţă datoriilor, dar și să explice ce au făcut cu banii câștigaţi în ultimii trei ani, precum și ce planuri de cheltuieli au pentru următorii trei ani. Dacă cererea va fi aprobată, urmează audierea de către o altă comisie și, ulterior, îndrumarea către un administrator judiciar.

 

Ce presupuneaceastă procedură?

 

După intrarea în insolvenţă, există trei variante de planuri de reorganizare, în funcţie de valoarea datoriei. Astfel, pentru datorii mai mari de 21.000 lei, argeșenii care apelează la această procedură vor fi obligaţi să-și drămuiască drastic banii și să raporteze din trei în trei luni fiecare leu cheltuit, fiind interzise anumite categorii de cheltuieli precum cele pentru distracţie sau satisfacerea unor vicii.

Dacă persoanele fizice intrate în insolvenţă nu au venituri, administratorul desemnat este obligat să vândă din bunurile datornicului la licitaţie, de la tablouri și electrocasnice până la mașini sau chiar locuinţe, caz în care datornicul va putea cere să păstreze casa sau apartamentul, dar sub formă de închiriere.

În cazul persoanelor cu datorii de cel mult 15.000 de lei care fie nu pot obţine venituri, fie acestea abia asigură subzistenţa, din motive neimputabile acestora, și, în plus, nu deţin bunuri ce ar putea fi vândute, există și posibilitatea ștergerii datoriilor.

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML