You are here: Home > DEZVALUIRI Procesul brokerului de la Carpatica Invest se mută la Bucureşti
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Procesul brokerului de la Carpatica Invest se mută la Bucureşti

E-mail Print PDF

Numele lui Ştefan Terziu este asociat cu prăbuşirea Carpatica Invest. Acesta este acuzat de înșelăciune, manipularea pieței de capital, uz de fals, instigare la fals în înscrisuri și la fals informatic, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat. Alături de acesta, în dosar apare și fratele său, Andrei, acuzat de complicitate la săvârșirea infracțiunilor menționate anterior. Faptele celor doi au ajuns sub lupa procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Piteşti, după ce doi dintre clienții brokerului Carpatica, Andrei Anghel și Ilie Anghel din Mărăcineni și Moșoaia, au sesizat atât Autoritatea de Supraveghere Fiscală, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, cât și Parchetul. Argeșenii păgubiți de Terziu au întreprins aceste demersuri la îndemnul notarului Andrian Căunei-Florescu, notar renumit în Argeș. În rechizitoriu se arată că și familia Căunei-Florescu, seniorul și juniorul, apela la serviciile brokerului Carpatica Invest, Ștefan Terziu, și apar menționați ca martori în cuprinsul rechizitoriului. Cei doi brokeri au fost trimişi în judecată în luna martie, în baza rechizitoriului întocmit de DIICOT Piteşti.

La al treilea termen din dosar, completul de cameră preliminară al secţiei penale din cadrul Tribunalului Argeş a admis excepţia de necompetenţă teritorială invocată de către avocatul lui Andrei Terziu. Astfel, procesul se va judeca la Tribunalul Bucureşti, căruia i-a fost declinată competenţa de soluţionare a cauzei privind cei 7 inculpaţi din dosarul 1790/109/2017, printre care Andrei Terziu, Ştefan Terziu şi SSIF Carpatica Invest.

 

Modul de operare

Operațiunile de pe piața de capital și tranzacțiile bursiere au specificul lor, așa că doar cei de specialitate înțeleg cu ce se mănâncă acest sistem. Din ceea ce este prins în rechizitoriu se deduce că Ștefan Terziu, angajat al Carpatica Invest, cu sprijinul fratelui său, care nu lucra în SSIF, a semnat în fals o serie de acte și a creat adrese de poștă electronică pe alte nume, prin intermediul cărora a încercat să acopere tranzacțiile făcute în numele clientului, deși proprietarul acțiunilor nu își dăduse acordul pentru respectivele operațiuni. „Planul infracțional pus în operă de Ștefan Terziu consta în deposedarea victimelor de acțiuni sau de bani prin tranzacționarea repetată a acțiunilor, fără să existe dispoziția prealabilă și scrisă a titularilor acestora, în scopul creșterii artificiale a valorii unor instrumente financiare neatractive pentru piață, urmată de însușirea contravalorii acțiunilor din conturile create exclusiv cu acest scop.”, se arată în rechizitoriu. Terziu își lua măsuri pentru a se putea desfășura în voie încă de la începutul colaborării cu clientul, după cum au constatat procurorii. Brokerul își determina victimele să încheie procuri la notar prin care fratele său și prietena acestuia să îi reprezinte în fața instituțiilor bancare, inclusiv să deschidă conturi și să efectueze operațiuni pe ele. Ca să capete încrederea victimelor, pe Andrei Terziu și pe Gabriela Neagu îi prezenta ca fiind persoane din conducerea SSIF, deși aceștia nici nu lucrau acolo. În plus, își punea clienții să îi semnneze ordine de tranzacționare în alb, sub pretextul că le va utiliza în caz de urgență.

În 2011, argeșeanul Andrei Anghel a semnat contractul de tranzacționare a instrumentelor financiare, acțiuni la Fondul Proprietatea, cu SSIF Carpatica Invest. În 2012, a început să aibă suspiciuni asupra acțiunilor întreprinse de agentul delegat Terziu și, la îndemnul notarului Adrian Florescu-Căunei, care și-a dat seama de înșelătorie, l-a căutat pe broker, care și-a recunoscut vina într-un final. Aici apar în discuție Adrian Căunei-Florescu și tatăl său, Gheorghe Căunei-Florescu, care au luat cunoștință de recunoașterea pagubei de către Ștefan Terziu.

Argeșenii Andrei Anghel și Ilie Anghel s-au constituit părți civile în procesul contra fraților Terziu și cer despăgubiri  în valoare totală de circa 4.600.000 lei, prejudiciul creat fiind de circa 2.100.000 lei, conform calculelor expuse de procurori.

În lista persoanelor vătămate de frații Terziu apar și alți argeșeni, aceștia fiind prinși într-un dosar disjuns  din această cauză. Este vorba de: Angelica Rîndașu din Pitești, Maria-Claudia Onu din Bascov, Filofteia Ionescu din Pitești, Georgeta Preda din Câmpulung, Emilia și Valeriu Seghedin din Pitești, Laura Pătru din Pitești, Mihail Anghel din Moșoaia, Mironica Stănoiu din Albeștii de Muscel.

Prin aceste acțiuni ale tânărului broker Ștefan Terziu, SSIF Carpatica Invest a primit o lovitură capitală, mai ales că ancheta a dovedit că trei dintre superiorii acestuia cunoșteau activitatea sa ilicită și l-au acoperit, iar acum figurează ca inculpați în dosarul de manipulare a pieței de capital.

 

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML