You are here: Home > ANCHETA În 2016, peste 170 de pacienți au primit proteze ortopedice la Spitalul Județean
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

În 2016, peste 170 de pacienți au primit proteze ortopedice la Spitalul Județean

E-mail Print PDF

În urmă cu 15 ani, dr. Gabriel Copciag efectua prima operaţie de endoprotezare din Argeş.

S-au împlinit 15 ani de când s-a pus prima endoproteză în secția de ortopedie a Spitalului Județean Argeș. Medicul care a realizat această premieră județeană este doctorul ortoped Gabriel Copciag, care conduce secția din anul 2009. După cum ne-a declarat domnia sa, la operația derulată acum 15 ani, a participat și prof. dr. Dumitru Stănculescu, care a venit în Argeș și a deschis programul de endoprotezare. În acest interval, secția de ortopedie a beneficiat de numeroase schimbări și îmbunătățiri, ceea ce a crescut gradul de încredere și de calitate și, după cum se anunță, vor mai exista și alte investiții.

„Ortopedia va avea un bloc operator nou, format din două săli, dintre care una va fi dedicată endoprotezării, ceea ce va duce la un număr mai mare de pacienți rezolvați. Mai mult, programul național de ortopedie are un buget mai mare, care a crescut anual, ceea ce permite să se opereze cu proteze moderne, la fel ca în clinicile universitare din București. În anul 2016, au fost montate 146 de proteze de șold și 26 de proteze de genunchi”, ne-a declarat medicul Gabriel Copciag.

Protezele, fie ele de şold, fie de genunchi, au o durată de viață limitată, deoarece acestea se uzează. Timpul de viață al acestui dispozitiv depinde de mai mulți factori, de la complicații intraoperatorii și obezitate, la activitatea fizică, ce,  cu cât este mai intensă, cu atât duce la o uzură mai mare. Din acest motiv, este nevoie de înlocuirea protezelor, la un anumit interval, intervenție care se numește „revizie”. Intervențiile chirurgicale de acest gen sunt mai complicate din cauza leziunilor osoase care înconjoară endoproteza. Și la Pitești se realizează cu succes asemenea intervenții de o complexitate ridicată. „Aceste proteze de revizie, ce depășesc uneori 20.000 lei, se pun în condiții deosebite și sunt operații de lungă durată (aproximativ 4 ore)”, ne-a explicat medicul-șef.

„Am observat că a crescut mult încrederea pacienților în Secția noastră, existând pacienți care s-au operat bilateral, la șold și la genunchi. Toate protezele sunt gratuite prin programul național de endoprotezare, la fel ca în întreaga țară, dar există o listă de așteptare”, a mai declarat dr. ortoped Gabriel Copciag.

Programul naţional de ortopedie presupune asigurarea cu materiale sanitare specifice pentru tratamentul prin endoprotezare al bolnavilor cu afecţiuni articulare, asigurarea endoprotezelor articulare tumorale specifice tratamentului bolnavilor cu pierderi osoase importante epifizo-metafizare de cauză tumorală sau netumorală, pentru tratamentul prin implant segmentar de coloană al pacienţilor cu diformităţi de coloană, precum şi pentru tratamentul prin chirurgie spinală pentru bolnavii cu patologie tumorală degenerativă sau traumatică, pentru tratamentul copiilor cu malformaţii grave vertebrale care necesită instrumentaţie specifică şi implanturi de fixare pentru tratamentul instabilităţilor articulare cronice.

O vizită din timp la medicul ortoped ar putea să vă scape însă de endoprotezare, este sfatul pe care îl dă dr. Gabriel Copciag argeșenilor. Unul dintre factorii care duc la coxartroze și gonartroze este obezitatea, așa că prin prevenirea ei, puteți avea șansa de a scăpa de asemenea intervenții chirurgicale.

 

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML