You are here: Home > INTERVIU Noul director de la „Davila” vrea să schimbe din temelii organigrama şi repertoriul teatrului
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Noul director de la „Davila” vrea să schimbe din temelii organigrama şi repertoriul teatrului

E-mail Print PDF

Nicolae Poghirc: „Nu vin să distrug ceva ce este deja distrus!”

La finele săptămânii trecute, s-a anunțat oficial rezultatul celei de-a doua etape a concursului pentru manager al Teatrului „Davila”. A treia încercare de angajare a unui director pentru instituţia de cultură a fost cu noroc, după ce primele concursuri au eşuat lamentabil. Astfel, cu un punctaj de 7,66, a fost desemnat câștigător actorul Nicolae Poghirc, fost manager al Teatrului Ariel de la Vâlcea. Om de teatru, cu o bogată experiență ca actor, dar şi ca manager, Nicolae Poghirc susține că a venit să facă treabă, cel puțin așa cum a făcut și la Vâlcea. Are de gând să facă spectacole, să vândă mii de bilete, să pună în scenă sute de spectacole și să aducă la Piteşti nume mari ale scenei românești, precum Horațiu Mălăele, Maia Morgenstern, Bebe Cotimanis.

Cu ce gânduri și cu ce planuri preluați Teatrul „Davila”?

- Numai cu gânduri bune, că de asta am intrat în acest concurs. Sigur că este un plan de management pentru care am lucrat și pe care l-am elaborat atent pentru preluarea acestui post de management. Pot însă să spun ce am făcut la Teatrul Ariel: am scos posturi la concurs, am vândut mii de bilete, am adus spectacole cu nume grele ale scenei românești de teatru, am participat la festivaluri și concursuri. La „Ariel” am avut o problemă care se poate să nu fie străină nici de „Davila”, și anume aceea că am găsit o organigramă foarte prost făcută. Sunt actor, sunt om de teatru și iubesc scena. Știu de ce are nevoie un teatru ca să funcționeze la o manieră foarte bună: tehnicieni, sunetiști, actori, luminiști. De 27 de ani lucrez în această lume, așa că știu și cunosc problemele pe care le ridică o instituție de acest gen. Nu vin la Pitești ca să distrug ceva ce este distrus deja. Este ca atunci când trebuie să operezi un pacient de apendicită, dar acesta are și febră, are și afecțiuni pulmonare și trebuie să îl stabilizezi pentru a ajunge în cele din urmă la operația finală. Sunt pași importanți pe care trebuie să îi parcurgem: de la schimbarea repertoriului, până la angajarea de personal.

Cunoașteți problemele cu care se confruntă instituția de cultură a cărei conducere o veți prelua?

- Sigur că știu, pentru că fiecare instituție de acest gen se confruntă cu probleme de genul celor de la Teatrul „Davila”. Repet, sunt actor de profesie, cunosc scena și problemele ei, dar știu și din punct de vedere al unui manager ce mă așteaptă și ce măsuri trebuie să iau. Nu vin din alt domeniu pentru a mă confrunta cu ceva nou.

Despre dumneavoastră au apărut tot felul de comentarii, mai ales despre faptul că la un moment dat ați avut probleme cu colegii care vă reclamaseră că i-ați dat afară...

- Nu vreau să mă disculp în niciun fel, însă trebuie să cunoașteți motivele acestor discuții, în condițiile în care nu am avut parte numai de comentarii negative, ci și de comentarii pozitive de-a lungul activității mele. Am avut anumite discuții,  pentru că de la data de 1 ianuarie 2016 nu am avut voie să mai lucrez pe contracte de colaborare. Cert este faptul că la acel moment i-am ajutat pentru încă o lună de zile, dar i-am rugat să își facă PFA-uri pentru a colabora cu mine sau cu alte instituții conform legii. Aceste discuții au fost în ceea ce mă privește legate de câteva neînțelegeri cu doi sau trei colaboratori ai Teatrului „Ariel”, nicidecum cu angajații instituției. Așa după cum spuneam, eu am gânduri mari și știu ce am de făcut. Nu știu dacă mi se vor aproba de la CJ Argeș posturile de care am nevoie și pe care doresc eu să le scot la concurs. Din cât am aflat, mă pot sprijini pe dumnealor, pentru că am înțeles că doresc să facă din Teatrul „Davila” un punct de reper al vieții culturale argeșene, precum și o instituție puternică.

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML