You are here: Home > INTERVIU În urma rezultatului anchetei DNA din dosarul 105/P/2013, se va vedea ce s-a întâmplat la Molivişu
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

În urma rezultatului anchetei DNA din dosarul 105/P/2013, se va vedea ce s-a întâmplat la Molivişu

E-mail Print PDF

Constantin Dârzan, fostul manager al proiectului pârtiei de schi

Constantin Dârzan, un personaj controversat al cărui nume se leagă de cel mai lamentabil eşec în materie de proiecte cu fonduri europene: pârtia de schi de la Molivişu. De-a lungul timpului, omul de afaceri a fost acuzat că ar fi intrat în acest proiect doar pentru a stoarce bani publici pentru firmele sale sau ale familiei. În replică, Dârzan arată cu degetul înspre reprezentanţii autorităţilor publice implicate, pe care îi consideră principalii vinovaţi. În exclusivitate pentru „Ancheta”, Constantin Dârzan povesteşte din punctul său de vedere care au fost premisele care au stat la baza prăbuşirii acestui uriaş proiect, cum a ajuns să aducă în proiect firma despre care Antimafia italiană susţine că este paravan pentru afacerile mafiei calabreze şi în ce măsură au fost implicate firmele sale în afacerea pârtiei de schi.

Nu am fugit din ţară! Eu acum sunt în România

În primul rând, haideţi să lămurim o problemă: aţi fugit din România, aşa cum spun anumite persoane? Unde vă aflaţi acum?

- Eu nu am fugit din ţară. Eu acum sunt în România şi am participat la parada de 1 Decembrie 2016. Nu am fugit şi nu am să fug din Romania, pentru că nici nu îmi este frică şi nici ruşine de ceva. Am un proiect, în domeniul eficienţei energetice, în Suedia,  alături de alţi 17 parteneri din 11 ţări, am un proiect, în domeniul eficienţei energetice, în România alături de 8 parteneri din 7 ţări, am finalizat etapa 3 la un proiect de cercetare în România la care sunt director de proiect. În anul 2016, am finalizat un proiect de apă şi canal în judeţul Vâlcea. Avem, de asemenea, un contract de parteneriat în Spania, alături de o altă firmă de consultanţă, pentru realizarea de „Planuri de acţiune privind energia durabilă (PAED) la municipalităţi foarte mari în Spania”. Acestea sunt doar câteva din proiectele la care lucrăm sau am lucrat. Noi ne ocupăm de lucruri mari, serioase şi unele chiar în interes național. Suntem mereu pe avion între Stockolm, Bucureşti, Madrid, Budapesta, Atena, şi nu numai.

Reprezentanţii autorităţilor publice vă consideră vinovat de eşecul proiectului Molivişu, dumneavoastră îi acuzaţi pe ei. De ce ar trebui să vă credem pe dumneavoastră, şi nu pe ei?

- Dacă aveţi bunavoința să citiţi adresa 1958/07.09.2016 către Consiliul Județean Argeş, precum şi documentele ataşate acesteia, publicate de mine pe pagina de facebook, veţi găsi şi confirmarea de primire a acesteia de către Consiliul Judeţean Argeş, veţi afla de ce trebuie să mă credeţi pe mine. Autorităţile publice, la care faceţi referire, vorbesc prin persoane care nu pot recunoaşte incompetenţa lor şi se apară acuzând. Această adresă am publicat-o pe facebook la solicitarea unor primari din Argeş. De la această adresă, vă rog să constataţi singuri că s-a făcut o linişte profundă la aceste autorităţi publice.

Cauzele blocării proiectului: incompetenţă, lăcomie, prostie

Dacă ar fi să realizaţi, nominal, un top al vinovaţilor de acest eşec, care ar fi persoanele de pe primele trei poziţii? Ce rol au avut acestea în distrugerea proiectului Molivişu?

- Cu ceva timp în urmă, am dat acest răspuns mai amplu. Ce pot să spun eu este că proiectul are drept cauze de blocare astfel: 60% lipsa de bani din partea primăriilor, 20% blocaj OI Călăraşi şi 20% din partea executantului, de care nu vorbeşte, deoarece face obiectul unui proces în instanţă. Dacă aș clasifica nereuşita acestui proiect după criteriile incompetență, lăcomie, prostie, trebuie să spun că în procente frânele pe aceste criterii stau astfel: incompetenţa instituţiilor publice - 60%; lăcomie - 5 %; prostie - 15%. Se observă aici că lipsesc 20 de procente. Nu am vrut să nominalizez atunci, dar o fac acum: incompetenţa executantului. Nu este o persoană vinovată, ci sunt mai multe.

Eu spun un nume, dumneavoastră spuneţi ce rol a avut fiecare în proiectul Molivişu: Gheorghe Davidescu.

- A avut un rol foarte mare şi important. Prin instituţiile pe care le coordona a reuşit să impună legea, corectitudinea şi, mai ales, urgenţa anumitor acţiuni din proiect. A mers cu mine la Liviu Muşat - OI Călăraşi să îl roage să nu mai blocheze acest proiect Molivişu.

Constantin Nicolescu.

- Dacă dorea, proiectul acum era gata.

Florin Tecău.

- Din păcate, domnul Florin Tecău nici nu a ştiut şi nici nu a putut, dar a vrut. A moştenit un aparat administrativ la CJ Argeş de necondus de către dumnealui.

Mircea Drăghici.

- Nu a făcut nimic, doar a încurcat.

Cătălin Radulescu.

- Dânsul a fost alături de mine şi domnul Bârlă în toată lupta pentru a obţine banii pentru proiect, care au fost blocaţi tocmai de cei pentru care i-am adus (excepţie face Primăria Arefu).

Electra Total Consulting, HR Creative, Ringhel Team – firme despre care se spune că le controlaţi, într-un fel sau altul, şi care au câştigat contracte de ordinul milioanelor de euro în cadrul proiectului Molivişu. Câţi bani aţi câştigat din afacerea asta?

- Ringhel Team nu este controlat de mine (n.red - conform datelor ONRC, firma este administrată de fiul lui Constantin Dârzan, Mihai Dârzan). Din evidenţele mele Ringhel Team a făcut site-ul pentru proiect şi a luat 5.000 lei (n.red. - conform unei informări a ADI Molivişu publicate pe site-ul CJ Argeş, Ringhel Team a avut contracte de 70.068 lei, din care a încasat 16.800 lei). HR Creative Energy SRL nu a participat la proiectul Molivişu (n.red. - conform aceleiaşi informări, HR Creative Energy SRL a încasat 87.544 lei, pentru două contracte). Dacă vreţi să vedeţi cât a câştigat Electra Total Consulting SA Bucureşti ca manager de proiect puteţi citi, de asemenea, pagina mea de facebook unde puteţi găsi exact suma. Important este să doriţi să vedeţi realitatea. Nimic nu ascundem, e public. Sumele vehiculate sunt rupte de realitate şi sunt tendenţioase. Un om normal poate vedea aceste lucruri.

Legislaţia a permis ca în afacere să intre firme mici şi fără capacitate tehnică şi administrativă

Qualytech Solutions – firmă înfiinţată în 2012 câştigă la Molivişu două contracte de aproape 5 milioane de euro în 2013 după care dispare complet. Cum a putut o firmă obscură din Ciofrângeni, fără experienţă, fără angajaţi, cu cifră de afaceri ridicol de mică să câştige asemenea contracte?

- Qualytech Solutions nu a fost din Ciofrângeni şi nici nu a câştigat astfel de contracte (n.red. - conform datelor ONRC, firma a fost înfiinţată în iulie 2012 în Bucureşti, sediul social fiind mutat la Ciofrângeni în decembrie acelaşi an. Conform anunţurilor de atribuire publicate în SEAP, Qualytech Solutions a câştigat în cadrul proiectului două contracte în valoare totală de 4.816.579,69 euro). Iată care este adevărul pe scurt, care a fost spus de nenumărate ori prin presa din Argeş, dar şi de MDRAP prin două note ca urmare a sesizării OI Călăraşi că licitaţia nu a fost legală:

a) A fost un consorţiu format din mai multe firme: Qualytech Solutions (iniţial din Bucureşti, apoi Ciofrângeni), Bora Industrial (Vişeul de Sus), Liciu Con (Buzău) şi Doppelmayr Seilbahnen GMBH Austria;

b) Întreg consorţiul, conform legislaţiei româneşti, a fost susţinut tehnic şi financiar de Doppelmayr Seilbahnen GMBH Austria şi consorţiul a stabilit ca lider pe Qualytech Soluţions, conform art.4.1 din Acordul de Asociere;

c) Imediat după câştigarea licitaţiei de consorţiu, de mai sus, patronul firmei Liciu Con este arestat şi firma se retrage din consorţiu, Qualytech Solutions, preluând sarcina Liciu Con;

d) Datorită lipsei de performanţă a firmelor: Qualytech Solutions şi Bora Industrial în implementarea proiectului a trebuit să ne adresăm firmei care le-a susţinut tehnic şi financiar, Doppelmayr, prin acordul de asociere şi documentele de licitaţie, astfel că au început schimbări majore în asociere:

- Qualytech Solutions se retrage şi sarcina firmei este preluată de Bora Industrial SRL;

- Bora Industrial nu face faţă provocărilor acestui proiect şi schimbă acţionariatul de două ori, ajungând astfel patron Angelo Giavarini;

- Angelo Giavarini doreşte schimbarea numelui rău famat de Bora Industrial în Infrasit Bergamo (este aceeaşi firmă cu Bora - acelaşi CUI, acelaşi J);

e) Toate aceste modificări au fost studiate de UCVAP, DLAF, MDRAP cu concluzia că s-a respectat legislaţia şi nu există suspiciuni de fraudă. Ca o concluzie: legislaţia a permis ca în consorţiu să intre firme mici şi fără capacitate tehnică şi administrativă. Nimeni nu poate interveni în licitaţii, să modifice consorţii sau firme.

 

Vedem zilnic licitaţii pe sume mult mai mici pentru care se luptă uneori şi peste 20 de firme. Cum se face că în cele mai mari licitaţii din proiectul Molivişu de fiecare dată a fost o singură ofertă? Vă întreb, pentru că mie, personal, mi se pare destul de suspect, cu atât mai mult, cu cât două dintre câştigătoare sunt firmele de care vorbeam mai sus.

- Acest răspuns îl veţi vedea probabil în urma rezultatului anchetei procurorilor din dosarul 105/P/2013. Ce pot să vă spun este că acest consorţiu a câştigat la a doua licitaţie. La prima licitaţie a venit firma care a executat instalaţia de transport pe cablu Voineasa (acum anchetată de DNA) şi a licitat o sumă imensă. Înainte de prima licitaţie, au venit foarte multe firme, care în final nu au participat, dintr-un motiv pe care îl anchetează, probabil, DNA în dosarul sus-amintit.

Angelo Pompiglio ne suna din Italia şi ne spunea că a găsit o firmă puternică în Bergamo

Recent, proiectul Molivişu a apărut şi într-o investigaţie a procurorilor italieni antimafia, ancheta relevând faptul că firma Infrasit Bergamo, cea care a preluat lucrările de la Bora, este de fapt un paravan pentru afacerile mafiei calabreze, Ndrangheta. În primul rând, cum aţi ajuns să le propuneţi italienilor această afacere? Angelo Giavarini spune că dumneavoastră şi Pavel Bârlă aţi mers în Italia să le propuneţi să preia proiectul. Cine v-a pus în legătură cu ei, cine vi i-a recomandat?

- Infrasit Bergamo, aşa cum v-am spus mai sus, este firma Bora Industrial şi nu are nicio treabă cu Mafia (n.red. - conform anunţului din Monitorul Oficial nr. 4258

2015/8/14, Infrasit SpA, firma anchetată de antimafia italiană, deţine 48% din Infrasit Bergamo). La prima schimbare a acţionariatului Bora Industrial au apărut nişte persoane italiene (le-am văzut, cred, de trei ori) şi au lăsat ca şi şef de santier pe un domn Angelo Pompiglio, vorbitor de limba română. Nici cu aceşti acţionari nu s-a întâmplat ceva spectaculos, mai mult lucrările stagnau sau erau de proastă calitate. Angelo Pompiglio,  văzând această stare de lucruri, a spus că el pleacă şi lasă totul baltă. Motivul era că Bora Industrial nu avea bani nici să plătească chiria la Primăria Arefu, dar să facă lucrări în avans, aşa cum scria în contract. Din discuţia cu Angelo Pompiglio, singurul reprezentant al italienilor în România, a rezultat că el vrea să facă proiectul şi că va căuta soluţii de ieşire din impas şi în urma discuţiilor cu Doppelmayer. Între timp, noi, cu acordul CJ Argeş, am adus Hidroserv Bucureşti la o discuţie cu Doppelmayer pentru a continua proiectul, Hidroserv urmând să preia lucrările în sarcina Bora pe o forma legală ce o vom găsi împreună cu MDRAP. Hidroserv Bucureşti spunea că nu se încadrează în timpul rămas şi că nu se poate angaja la această lucrare, termenele fiind mult depăşite. Angelo Pompiglio ne suna din Italia şi ne spunea că a găsit o firmă puternică în Bergamo şi că el crede că duce proiectul la bun sfârşit. Cu acordul Doppelmayr, am mers în Bergamo să cunoaştem firma. Am identificat ca o singură soluţie firma din Bergamo să cumpere firma actuală, celelalte soluţii fiind discutabile din punct de vedere legal.

În realitate, Angelo Giavarini cumpără singur firma Bora Industrial (a doua schimbare de acţionariat), celălalt partener al său dând dovadă de neîncredere din partea lui Angelo Giavarini. Cu toate acestea, în capitalul social al fimei Bora nu a apărut nimic special, capacitatea financiară a acestei firme rămânând la fel cu toate promisiunile facute de ei.

Luna iunie 2015, după schimbarea acţionariatului cu Giavarini, a fost cea mai spectaculoasă din punct de vedere al lucrărilor. Era minunat. Noi am promis că în iunie dăm banii, conform celor stabilite cu Ministerul Finanţelor. Am întârziat doar o lună de zile. Luna iulie a fost începutul sfârşitului. Odată banii veniţi în conturile primăriilor, doi din trei primari au refuzat să mai facă plăţi, până acum lucrându-se pe banii Consiliului Judeţean. Primăria Arefu a plătit instalaţiile de la Doppelmayr, nemaiputând să facă plăţi către ADI să continue lucrările de construcţii. Acest episod este descris de mine prin presă.

 

Care dintre lucrări a fost făcută cu banii mafiei?

- Nu ştiu cine poate crede astfel de lucruri?! Nu are treabă mafia cu banii din Ghiţu. Nici un euro nu a plecat sau intrat pe vreo filieră ilegală.

Problema lui Giavarini este că s-a inconjurat de nişte români care l-au sfătuit prost

Italienii au declarat că i-aţi înşelat şi că afacerea nu a fost deloc cea pe care le-aţi prezentat-o. Vă este teamă pentru viaţa dumneavoastră, având în vedere violenţa extremă de care sunt capabili oamenii Ndrangheta? Aţi fost ameninţat? De aceea aţi dispărut din Argeş?

- Eu am fost şi sunt cinstit. Nu l-am înşelat pe Giavarini Angelo. Nu cred că are vreo legătură cu Mafia. El este un om deosebit, dar problema lui este că s-a înconjurat de nişte români (ei şi ele) care l-au sfătuit prost. Când eu am vrut să îi acord sprijin tehnic şi chiar administrativ, a spus că mă amestec în firma lui şi am renunţat imediat.  Eu cred că dacă aş fi putut manageria şi firma Infrasit Bergamo, în cel puţin două luni ar fi ieşit din colaps. Nu s-a putut. Libertatea mea de acţiune se opreşte unde începe libertatea lui.

Nu am fost ameninţat şi nu am dispărut din Argeş. Eu mă ocup de lucruri mari şi alţii de lucruri mici, asta este problema.

 

Comments

avatar Darzan Constantin
0
 
 
De ce nu spuneti tot. Voi pricepeti ca Proiectul Molivisu nu are treaba cu Lada de zestre unde ati gasit voi HR CREATIVE (Lada de zestre a fost inaintea proiectului Molivisu)?Sunteti incompetenti si fara scrupule
Imi este scarba. Aruncati cu laturi pana le veti manca singuri.. Eu nu am raspund la solicitarile unor mizerii
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML