You are here: Home > INTERVIU S-a odihnit și inima mea câteva ore, cât un secol!
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

S-a odihnit și inima mea câteva ore, cât un secol!

E-mail Print PDF

Înalt Preasfințitul Calinic, primul interviu de la operația grea pe care a suferit-o

 Înalt Preasfințitul povestește cum și-a revenit cu greu după această încercare, la ce s-a gândit în perioada grea a suferinței și cum se vor clarifica lucrurile la nivelul de conducere al Bisericii argeșene, cu schimbări radicale și obligatorii.

 De asemenea, evenimentele perioadei trec prin filtrul minții părintelui: electoratul românesc s-a deșteptat, politicienii din România s-au înduhovnicit pe măsura timpului, iar lăcașurile de odihnă ale regelui sunt gata la Curtea de Argeș.

Starea de sănătate a conducătorului Bisericii argeșene a reprezentat în ultimele luni un motiv de îngrijorare pentru credincioșii și apropiaţii ierarhului de la Curtea de Argeș și - în egală măsură - un izvor nesecat pentru numeroase speculaţii în spaţiul public cu privire la retragerea Înalt Preasfinţiei Sale din fruntea Arhiepiscopiei. În vârstă de 72 de ani, Calinic Argatu a suferit o complicată intervenţie pe inimă, după câteva luni în care se simţea din ce în ce mai rău și stătuse mai mult prin cabinetele medicilor și prin spitale ca urmare a unei infecţii bacteriene la nivelul cordului. Operaţia care a avut loc pe data de 3 martie la Polisano Sibiu și care a fost realizată de o echipă formată din medici români și străini a presupus o recuperare la fel de complicată. Înalt Preasfinţitul nu a putut fi prezent la multe dintre evenimentele bisericești ale acestei perioade, iar legăturile sale cu mediul exterior au fost reduse la minimum pentru a permite refacerea corespunzătoare după intervenţie. Pentru prima dată de la momentul crucial pe care l-a traversat, conducătorul Bisericii argeșene a acceptat să ofere un interviu de presă, povestind pentru săptămânalul „Ancheta” despre somnul lung al anesteziei, despre disperarea celor din jur, dar și despre schimbările pe care intenționează să le facă în perioada următoare.

După operație, cale de o săptămână, am crezut că nu-mi voi mai reveni

Cum vă simţiţi din punct de vedere al sănătăţii, după intervenţia chirurgicală suferită? Cum decurge recuperarea?

- Marea bucurie în viața omului este atunci când simte că nu este părăsit de Dumnezeu! Am avut mereu în minte, în inimă, în sufletul meu, pe Dumnezeu care nu ne părăsește niciodată și mai ales atunci când suntem în suferință. De altfel, Dumnezeu este cel mai prezent în viața noastră atunci când suntem cuprinși de veselie duhovnicească, mulțumindu-i pentru toate darurile și mai ales când suntem cuprinși de suferință, stare precisă și sigură, care ne ajută la mântuire, dacă nu disperăm și ne punem nădejdea în Doctorul doctorilor, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

În ce fel v-a marcat această experienţă?

- Am trecut - ca fiecare dintre noi, pe parcursul vieții - prin mari încercări. Cele mai cumplite stări le-am avut în perioada Revoluției din 1989 și pe 3 martie 2016, când am fost operat la inimă. S-a odihnit și inima mea câteva ore – cât un secol – că tot îmi era milă când auzeam cum bubuie și muncește ca să mă țină în viață. Voi scrie o cărțulie intitulată: Părinte, vindecă!, rugăciunea mea repetată, când îmi reveneam din somnul anesteziei care a durat mai multă vreme, în disperarea celor din jur.

Sfântul Sinod m-a încurajat să-mi continui lucrarea cu grijă

Cine v-a fost aproape în această perioadă?

- În acea carte voi scrie despre cei care mi-au fost aproape, începând cu rugăciunile ierarhilor români din Sfântul Sinod, cei care m-au cunoscut din alte părți ale lumii, cei din casa arhiepiscopală, argeșeană și musceleană, clerul mirean și monahal, precum și credincioșii care au înțeles ce înseamnă o încercare de acest fel. Și pe această cale mulțumesc, în genunchi, lui Dumnezeu și tuturor celor care au înălțat rugăciuni la Sfânta Treime ca să mă reîntorc acasă, la Argeș, sănătos! Faptul că acum răspund la aceste întrebări este semnul vădit că mare a fost milostivirea lui Dumnezeu, ascultând și rugăciunile copiilor Săi, cu inimă bună!

În ultima perioadă, pe fondul stării dumneavoastră de sănătate, au tot apărut fel de fel de zvonuri. Unul dintre acestea ar fi că vă gândiţi să renunţaţi la funcţia de arhiepiscop, pentru a vă retrage la Mănăstirea Corbeni și pentru a vă dedica scrisului. Cât adevăr și cât neadevăr se află în aceste afirmaţii? Pe de altă parte, o altă informaţie care a circulat este aceea că veţi alege un arhiereu care să vă ajute în îndeplinirea atribuţiilor. Ce ne puteţi spune despre această procedură? Aţi ales deja pe cineva?

- Mă tot retrag de-o vreme încoace, în cugetul meu și-mi fac aspre examene de conștiință, ca fiecare muritor. După operație, imediat, cale de o săptămână, am crezut că nu-mi voi mai reveni, nici măcar să mai pot scrie vreun cuvânt. Mi-au trecut prin minte tot felul de gânduri și am făcut planuri pentru viitor, cât mai este în voia Domnului Dumnezeu. Sfântul Sinod m-a încurajat să-mi continui lucrarea cu înțelepciune și cu grijă, pentru ocrotirea sănătății, fără excese de zel. Cât despre desemnarea unui episcop vicar, aceasta este o hotărâre a Sfântului Sinod, care se face în stare de grea neputință și după ce ierarhul titular împlinește vârsta de 75 de ani. Din mila Domnului, pot spune că recuperarea este pe drumul cel bun, iar 75 de ani - dacă Domnul va binevoi - se vor împlini după 30 de ani!!! (n.r. Înalt Preasfinţitul zâmbește la ideea de a contabiliza cei 3 ani care au mai rămas până la împlinirea vârstei în termeni de zeci)

Noi toți din Biserică ne vom schimba limbajul și comportarea Intenţionaţi să operaţi schimbări la nivelul conducerii Arhiepiscopiei sau al protopopiatelor în perioada următoare?

- S-au făcut și se vor face schimbări radicale la nivelul conducerii Arhiepiscopiei și a protoieriilor. Toți din Biserică ne vom schimba limbajul, comportarea și lucrarea, adică vom fi mai puțin vocali și mai mult operaționali, vom mări viteza de lucru pe obiective principale și ne vom strădui să aducem la fi nalizare toate proiectele începute și care acum sunt în derulare. Este o responsabilitate majoră și nu ne putem îngădui să lăsăm lucrurile neterminate. Câtă bucurie avem când auzim și cuvinte de mulțumire din partea celor care văd cu ochiul limpede și inima curată eforturile Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, de a cinsti prin muncă, locul acesta – România de la Argeș - plină de istorie și sfințenie! De cele mai multe ori, omului, după ce nu mai este în lumea aceasta, i se mai recunosc niște osteneli și acelea, doar în treacăt. Cât trăim, ne vedem, de cele mai multe ori și din păcate, doar lipsurile.

În urmă cu patru ani, ne aducem aminte că înainte de campanie și în timpul ei, politicienii veneau la Înalt Preasfinţia Voastră și la Mănăstirea Argeșului ca la fântâna de leac. Am intrat într-o nouă campanie electorală. V-au mai călcat pragul politicienii? V-au mai căutat? Dacă da, ce au vrut și ce le-aţi spus?

- Campania electorală în România, de data aceasta, este una de maturitate democratică, de bun-simț și vădită sobrietate. Slavă Domnului că n-au mai fost chinuiți candidații să-și facă bannere și alte schele să le agațe peste tot. Este o campanie electorală cu față de omenie și meditație adâncă, iar electoratul românesc s-a deșteptat! Vor vota ce consideră că trebuie votat! Pomul cu roadele sale, gustoase pentru cei mulți! Acum, politicienii din România s-au înduhovnicit pe măsura timpului. Alta le este călcătura!

La începutul lunii mai, s-au sărbătorit 150 de ani de regalitate în România, eveniment la care marele absent a fost însuși Majestatea Sa, regele Mihai, despre care se știe că este grav bolnav și, în cazul căruia, oamenii se așteaptă la ce e mai rău. În ce stadiu se află construcţia necropolei regale de la Argeș, unde Majestatea Sa își va găsi odihna veșnică? Când estimaţi că va fi finalizată?

- Catedrala cu hramurile Sfintei Mucenițe Filoteia și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil este finalizată în faza de construcție primară. Lăcașurile de odihnă sunt gata, fiind construite de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, iar Casa Regală va face finisajele, adică pregătirea mormintelor – îmbrăcarea lor – cum vor crede de cuviință, potrivit protocolului semnat între Arhiepiscopie și Casa Regală.

Înalt Preasfințitul Calinic, la una dintre puținele ieșiri publice după operație, premiindu-i pe tinerii care au participat la crosul „Campionii Bucuriei”

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML