You are here: Home Evenimente ancheta Team-building Ancheta pe malurile Senei
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Team-building Ancheta pe malurile Senei

E-mail Print PDF
Oraşul Luminilor, Oraşul Îndrăgostiţilor, oraşul în care, indiferent de câte ori ai veni, îţi doreşti să te întorci. Parisul îşi merită cu prisosinţă renumele de cea mai frumoasă capitală europeană, poate chiar din lume, reuşind să împletească într-o combinaţie inspirată aerul boem din vremea regilor Franţei cu stilul cosmopolit şi modern contemporan. Timp de câteva zile, echipa săptămânalului Ancheta a descins pe malul Senei, într-un team-building menit să ne dezvolte orizontul cunoaşterii şi să ne consolideze echipa redacţională. După aproape trei ore de zbor printre nori negri şi ameninţători, Parisul s-a aşternut la picioarele noastre, care l-au luat la pas, în încercarea noastră de a-i descoperi şi aprecia frumuseţile care l-au făcut celebru. Minunile nu au contenit să apară la fiecare colţ de stradă...
Triumful unei naţiuni înglobat într-un monument emblematic – ARCUL DE TRIUMF
După o noapte de nesomn petrecută pe drum, ne-am reîmprospătat forţele cu o cafea zdravănă şi am pornit, în ciuda oboselii, pe străzile Parisului. Am ales un început în forţă, defilând asemeni armatelor franceze victorioase pe cel mai mare şi mai cunoscut bulevard parizian – Champs Elysee. De o parte şi de alta, terasele cochete te îmbiau la un popas de câteva minute, însă vremea capricioasă – cum de altfel aveam să constatăm pe parcursul întregii şederi – te obliga să mergi mai departe. La capătul elegantului Champs Elysee se înalţă Arcul de Triumf. Monumentul în sine poate că nu impresionează pe oricine, însă panorama pe care o oferă este spectaculoasă, de pe platforma Arcului descoperind marile bulevarde pariziene ce pornesc din acesta spre toate colţurile oraşului. Pentru noi, a fost prima întâlnire cu urmele lăsate de împăratul Napoleon în efemera, dar intensa sa existenţă, monumentul fiind început după victoria de la Austerlitz.
Un colos metalic înălţat spre cer  – TURNUL EIFFEL
Aproape din orice colţ al Parisului poţi zări cel mai înalt monument al capitalei franceze. Cine ajunge la Paris şi nu a urcat pe Turnul Eiffel a venit degeaba. Cozile ce păreau interminabile, vântul, frigul şi toate stihiile naturii nu ne-au împiedicat să urcăm la cel mai înalt nivel al turnului. Până şi frica de înălţimi a unora dintre noi s-a risipit ca prin minune la vederea priveliştii oferite de cel mai celebru monument al francezilor, care - fără a comite vreo eroare – poate fi oricând denumit şi Turnul Babel, datorită faptului că mai tot timpul este plin de mii de vizitatori de toate naţiile. Probabil că nimeni, înainte ca acesta să fie construit, nu şi-a imaginat că o grămadă imensă de metal poate stârni atâtea pasiuni şi atâtea exclamaţii de admiraţie, mai ales când, înconjurat de întunericul ce se aşterne peste Paris, turnul este scăldat în lumini. La picioarele colosului de peste 300 de metri înălţime, Parisul părea un imens furnicar. La Turnul Eiffel am avut şi primul contact cu compatrioţii noştri aflaţi la „muncă” în Franţa, vreo două-trei pirande cu puradeii din dotare care se învârteau aparent fără vreo treabă printre turişti.
Capodoperele lumii adunate într-un tezaur imens – MUZEUL LUVRU
Cele mai mari capodopere ale lumii sunt reunite sub cupola celui mai mare şi mai bogat muzeu din lume. În mod normal, îți trebuie cel puţin două zile să-l vezi pe tot, şi asta pe fugă, pentru că pe toate cele 21 de hectare cât ocupă spaţiul expoziţiilor  regăseşti obiecte de o valoare inestimabilă. Am ales varianta rapidă a vizitei noastre la Luvru, încercând să vedem măcar o parte din minunile adăpostite de fostul palat regal. Evident, cea mai mare aglomeraţie era în sala în care era expusă capodopera lui Leonardo da Vinci, Gioconda sau Mona Lisa. Aşezată pe un perete special amenajat numai pentru enigmatica figură imortalizată de Da Vinci, Mona Lisa abia făcea faţă blitzurilor vizitatorilor, puţini fiind cei care stăteau să contemple cel mai cunoscut tablou din lume, scopul principal fiind să se pozeze cu „maimuţa”. O coadă similară şi un aflux identic de „paparazzi” se regăseau la Venus din Milo. Timpul mult prea scurt ne-a obligat să ne rezumăm aşadar la sectorul picturilor, al statuilor greceşti şi romane şi la zona destinată Egiptului antic. Restul, poate data viitoare... oricine merge în Paris o dată, se întoarce şi a doua oară!
Istorie şi spiritualitate la superlativ – CATEDRALA NOTRE DAME
În periplul nostru parizian, echipa Ancheta a poposit preţ de o jumătate de ceas şi la Notre Dame. Din nou, ca în cazul majorităţii monumentelor emblematice ale Parisului, parcă toate limbile pământului şi-au dat întâlnire şi aici. Cea mai celebră catedrală gotică din lume ne-a lăsat o impresie copleşitoare, proporţiile impozante, dublate de rafinamentul vitraliilor consolidând statutul bisericii de pe malul Senei ca şi chintesenţă a artei medievale franceze. Întunecată şi totuşi plină de lumina divină, catedrala Notre Dame te îndeamnă – laic sau creştin – la meditaţie şi contemplare. Din clipă în clipă, aşteptăm să-şi facă apariţia în clopotniţa catedralei cocoşatul de la Notre Dame şi, deşi nu o face, rămânem cu certitudinea că am văzut locul cel mai încărcat de spiritualitate din întregul oraș de pe malurile Senei și că ne-am aflat la km zero al Parisului.
Pe urmele marilor regi ai Franţei – PALATUL VERSAILLES
Opulenţa şi grandoare şi-au dat întâlnire în cel mai impresionant domeniu regal din întreaga lume. După o călătorie cu trenul în afara capitalei, am ajuns la Versailles, reşedinţa regilor, locul unde s-a scris istoria măririi şi decăderii monarhiei franceze. Palatul Peleş cu care noi românii obişnuim să ne dăm mari pare mic copil pe lângă grandiosul Versailles. Aflăm că în vremurile de glorie ale regalităţii domeniul se întindea pe o suprafaţă cât Parisul de astăzi, iar mai-marii Franţei se lăfăiau în lux şi desfătare în vreme ce poporul murea de foame (unii ar spune că istoria se repetă, dar ceva mai la estul Europei!). În fine, după ce ne minunăm de cât aur au înşirat regii Franţei pe pereţii apartamentelor în care locuiau, descoperim undeva, într-un colţ îndepărtat al domeniului, un superb sătuc tipic francez, cu clădiri de un aer pitoresc, cu mori de apă, căsuţe şi ferme rustice. Părerile sunt împărţite: unii dintre noi au rămas profund marcaţi de bogăţia apartamentelor regale, alţii de frumuseţea simplă a satului ţărănesc, desprins parcă din tablourile marilor pictori francezi.
Paradisul celor mari şi celor mici – DISNEYLAND
Şi, dacă tot am ajuns la Paris, unii dintre noi nu am ratat ocazia de a petrece o zi plină de aventuri la cel mai mare parc de distracţii din Europa. La capătul unei călătorii de aproximativ o oră, descoperim în afara Parisului paradisul distracţiei pe pământ. Copil sau adult, este imposibil să nu rămâi impresionat de aerul de poveste al întregului parc, de senzaţiile tari pe care ţi le oferă numeroasele mountain-rousse-uri ameţitoare, de întâlnirea cu personajele care ne-au marcat copilăria. La Disneyland oricine se simte copil şi se lasă purtat de farmecul parcului. Singurul lucru care te aduce cât de cât cu picioarele pe pământ sunt preţurile, extrem de piperate pentru noi, românii. După o zi de noi şi noi experienţe, ajungem la concluzia că Disneyland face toţi bani.
Opulenţa în variantă modernă - GALERIILE LA FAYETTE
Din categoria „minunilor” de inspiraţie contemporană nu putem să nu amintim şi Galeriile La Fayette, un soi de must-have pentru orice turist care are norocul să ajungă Paris. Acest imens mall care reuneşte toate marile branduri ale lumii este pentru cei mai mulţi dintre vizitatori tot un soi de „muzeu”, fiind aproape imposibil să te atingi de ceasurile şi bijuteriile de zeci de mii de euro, de poşetele de fiţe şi hainele de la cele mai mari case de modă pariziene. Şi, oricum, nici nu ai loc de chinezi, care par să fi monopolizat toate magazinele de lux din centrul Parisului şi de care dai la tot pasul defilând cu genţi Chanell şi ţoale Valentino. Ne clătim bine ochii şi plecăm din opulentul centru comercial cu satisfacţia omului care se mulţumeşte că măcar a văzut.
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML