You are here: Home > INTERVIU Adrian Miuţescu: „Se caută motive ca autostrada Piteşti- Sibiu să nu se construiască”
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Adrian Miuţescu: „Se caută motive ca autostrada Piteşti- Sibiu să nu se construiască”

E-mail Print PDF

Adrian Miuţescu este la acest moment, fără doar şi poate, una dintre cele mai avizate voci din sfera politică, experienţa căpătată de-a lungul anilor spunându-şi cuvântul în activitatea pe care o are la acest moment în fruntea PNL, dar şi în Consiliul Judeţean Argeş. Tocmai acesta a fost şi motivul pentru care l-am abordat pe preşedintele liberal pentru a ne răspunde la câteva întrebări care vizează probleme arzătoare ale judeţului Argeş la acest moment. (Alin Moraru)

 

Vorbeaţi în urmă cu ceva timp despre implicarea PNL în construirea autostrăzii Piteşti-Sibiu.

- Preşedintele PNL şi noi, toţi liberalii, considerăm că autostrada este o prioritate a PNL la nivel naţional şi va fi prioritate în programul de guvernare. Lucrarea este finanţată 85% din fonduri europene şi este aprobată ca parte a masterplanului Culoarului IV Pan European, deci nu se poate pune problema finanţării. Este doar o problemă de voinţă politică, de seriozitate, de profesionalism.

 

În ce stadiu se mai află proiectul?

- Am aflat şi că pentru tronsonul 1 al autostrăzii, documentaţiile au fost trimise înapoi la Consiliul Judeţean Argeş şi la alte unităţi, pentru că nu erau complete. Se caută motive să nu se facă această autostradă de o importanţă majoră pentru Dacia. Se tărăgănează ca şi în cazul Vilei Florica. Studiul de fezabilitate nu este nici astăzi cum trebuie. În momentul în care PNL va veni la guvernare, în bugetul anului respectiv, va fi aprobată cofinanţarea de 15% pentru autostrada Piteşti-Sibiu, urmând să fie urgentate toate operaţiunile tehnice pentru a se intra efectiv în construcţia acestei lucrări.

 

Ar trebui să ne îngrijoreze amânările şi problemele ce apar peste noapte în proiectul autostrăzii?

- Situaţia este foarte gravă. S-a spus că din 2019 nu vor mai fi fabricate la Dacia decât modelele Duster. Ne face să credem că obiectivul Dacia de a produce un milion de maşini pe an nu mai poate fi atins pe o singură variantă de maşină, şi anume Duster. Varianta Lodgy se fabrică în Maroc, iar varianta Logan va fi transferată în Iran. Primul judeţ care va fi afectat serios de o restrângere de activitate la Dacia este Argeşul, apoi economia românească, în general.

 

Ce părere aveţi despre noile creşteri salariale din administraţie?

- Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Părerea mea, ca de altfel şi a liberalilor, este că salariile în administraţie erau într-adevăr mici. Nu erau cele care ar fi trebuit să îi motiveze pe salariaţi, pentru a putea să nu aibă tentaţii care să genereze probleme de corupţie. Această majorare trebuia făcută însă ţinând cont de alte lucruri importante, de posibilităţile financiare ale judeţului, ale primăriilor, fără ca bugetul să fie pus în pericol, în sensul de a veni după aceea cu majorări la taxe, impozite şi alte dări. Înainte de toate ar fi trebuit analizată capacitatea de a suporta echilibrat aceste majorări, colerate cu posibilităţile economice ale judeţului din mediul privat. Atâta timp cât o administraţie, în orice judeţ, a accesat fonduri europene zero şi vii şi le premiezi prin dublarea sau triplarea salariilor, nu faci altceva decât să încurajezi nemunca şi lipsa de performanţă. Este o chestiune de mentalitate, care se plantează la nivelul administraţiei şi care cu greu va mai putea fi corectată.

 

Dumneavoastră cum aţi fi procedat pentru creşterea salariilor în administraţie?

- Aş fi făcut ce a făcut Falcă la Arad. Adică o analiză la nivelul administraţiei, pentru evaluarea salariaţilor. Aş fi spus: la compartimentul de fonduri europene s-au făcut cinci proiecte finanţate, deci aceste persoane care lucrează aici merită salarii mai mari, pentru că în spatele lor există o justificare a milioane de euro, aşadar aceşti salariaţi aduc plus valoare Consiliului Judeţean sau localităţii respective. Celor care nu au niciun aport, celor care stau doar la cafele prin Consiliul Judeţean, celor care stau şi cântă pe la zilele de comună şi sunt lăutari sau altceva, ce salarii să le majorezi şi pentru ce?

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML