You are here: Home
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Restaurantul Bistro 27 şi editura familiei Gardin - dosare penale pentru muncă la negru

E-mail Print PDF

ITM Argeş a lovit în plin în 17 firme din Argeş pe care le-a depistat în cursul lunii care tocmai s-a încheiat cu muncitori la negru. Trei dintre societăţile verificate aveau mai mult de cinci angajaţi fără forme legale, motiv pentru care s-au ales, pe lângă amenzile uriaşe, şi cu dosare penale.

În topul firmelor cu cei mai mulţi angajaţi fără acte se află Bistro Brătianu, societate pe care funcţionează unul dintre cele mai apreciate localuri din Piteşti - Bistro 27. Aici, inspectorii de muncă au identificat - conform inspectorului-şef Mihail Oprescu - nu mai puţin de 7 oameni cărora nu le fuseseră întocmite formele legale de angajare, numărul mare de persoane aflate în această situaţie atrăgând, conform legii, şi un dosar penal pentru conducerea societăţii.

Cu dosar penal s-au ales şi cei doi asociaţi ai Editurii Delta Cart Educaţional, în speţă fiul şi ginerele fostului inspector general Florin Gardin, de altfel un prolific autor de auxiliare şcolare. Editura de familie a fostului „general” avea 6 angajaţi fără acte la momentul controlului ITM. Tot cu 6 angajaţi la negru a fost găsită şi o firmă din Ştefăneşti, Vadita Impex.

Lista societăţilor sancţionate cu amenzi pentru aceeaşi abatere mai cuprinde următoarele firme:

# Victory Hot Stone SRL şi Florea Răducu Daniel Persoană Fizică – câte 3 persoane fără forme legale de angajare, sancțiuni de 30.000 de lei;

# Bela Plast Excelent, Botofei Valentina Grațiela, Cris Auto Lux, Preda Constantin Comerț Persoană Fizică Autorizată, Roxalex Scorpions - câte 2 muncitori fără acte, amenzi de 20.000 de lei;

# Alex Marco Aladin, Amaeli Bella Flore, Autotact Jombimpex 2010, Coral Construct Arhon, Gherasim G Neculai PFA, Regal Adeinvest Dom - 10.000 lei amendă fiecare pentru câte un angajat la negru.

ITM va putea închide firmele cu angajaţi fără acte

Legislaţia muncii a fost schimbată printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de vineri de către guvern, prin care s-a aprobat o serie de modificări aduse codului muncii. Astfel, potrivit actului normativ, „se înăsprește regimul sancționator al muncii nedeclarate prin eliminarea limitei de 5 persoane stabilite până în prezent, pentru încadrarea faptei drept contravenție și creșterea cuantumului amenzii contravenționale aplicate”. Mai mult decât atât, inspectorii de muncă vor putea suspenda activitatea firmelor unde constată cazuri de muncă nedeclarată. Totodată, pentru a-i convinge pe patronii prinşi cu nereguli să achite sancţiunile mai repede, s-a instituit posibilitatea achitării a jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului-verbal de sancționare.

 

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML