You are here: Home
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Umiliţi de hypermarketuri, micii producători din Argeş îşi unesc forţele

E-mail Print PDF

Săptămâna trecută, drama unui producător din Argeş făcea înconjurul ţării. Irina Toma, care are o plantaţie de muri în Mărăcineni, îşi striga disperarea printr-o relatare în care s-au regăsit toţi micii întreprinzători din domeniul agricol. Irina Toma îşi făcea publică pe Facebook dezamăgirea că nu îşi poate vinde marfa, crescută natural, în niciun mare lanţ de magazine, decât la preţuri de nimic, care nu îi acoperă nici efortul, nici investiţia şi nu îi asigură nici măcar supravieţuirea. În timp ce hypermarketurile îi oferă 3 lei pe kilogramul de mure, acestea le vând la raft chiar şi cu 34 lei per kilogram. Apelul său, cu lacrimi în ochi, i-a sensibilizat pe mulţi oameni din întreaga ţară şi brusc a fost asaltată de cereri, pe care le-a onorat, oferind şi bon fiscal, fiind un contribuabil conformat. Cererea a depăşit oferta, aşa că Irina Toma a făcut un prim pas în formarea unei asociaţii de producători şi a format o pagină de Facebook, numită Grupul micilor producători din judeţul Argeş, prin intermediul căruia consumatorii să ajungă direct la sursa produselor de origine. „Dar din dar se face rai! Datorită vizibilităţii mari, de care se bucură profilul meu în această perioadă şi în semn de mulţumire faţă de toţi cei care au reacţionat pozitiv la postările mele, atât posibili consumatori, cât şi mici producători, consider că am datoria de a returna ceva tuturor acestora. Aşadar, am creat acest grup în care sper să pot reuni cât mai mulţi mici producători, cărora să le împărtăşesc din şansa pe care voi toţi mi-aţi dat-o mie!”, a fost mesajul Irinei Toma.

Cel care a sprijinit-o din prima clipă şi i-a făcut cunoscută povestea a fost Andrei Mihai, preşedintele organizaţiei argeşene a Forţei Naţionale, care crede că prin aceşti paşi mici, dar plini de curaj se poate crea o cultură a asociaţiilor de producători. „Trebuie să încercăm o asemenea formă de asociere pentru ca micii producători să aibă asigurată desfacerea la un preţ just, iar noi, consumatorii să ştim că mâncăm produse naturale, de origine sigură. De ce să considerăm că nu ar funcţiona structura asociativă, dacă nu am încercat măcar?!”, a declarat Andrei Mihai.

A sunat şi Petre Daea să se intereseze. Doar atât!

Pe Irina Toma au sunat-o şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi un consilier al acestuia, dar s-au rezumat la o conversaţie telefonică, fără niciun rezultat care să o scoată, atât pe ea, cât şi pe alţi fermieri, din situaţii similare, care îi duc la disperare. Preşedintele Forţei Naţionale, Andrei Mihai, s-a declarat dezamăgit de atitudinea autorităţilor, în al căror pix stau schimbările ce ar putea sprijini acest segment. „Problema este că autorităţile nu îşi iau rolul în serios. Vin în vizite protocolare, dar nu fac nimic. Ca un singur exemplu: aceşti mici producători ar putea accesa fonduri nerambursabile, însă procedurile sunt foarte birocratizate. Aici poate interveni Ministerul Agriculturii cu oferirea consultanţei în vederea obţinerii finanţării. De asemenea, ar putea primi împrumut bancar, dacă statul ar încheia cu băncile o convenţie similară cu cea realizată pentru programul start-up. Deci soluţii sunt şi se mai pot găsi, dacă există şi interes”, a explicat Andrei Mihai.

În gupul de pe Facebook, iniţiat de Irina Toma, s-au înscris deja producători de dulceţuri, de lactate sau de fructe şi legume, fiind un loc perfect pentru aprovizionarea cămării pentru sezonul rece.

 

 

Comments

avatar Ticu
0
 
 
Numai asa se invata si consumatorul roman minte sa consume produse autohtone pentru a stimula productia interna.
Mult mofturosi se duc la supermarchet sa cumpere produse de import in timp ce producatorii nostri nu au unde sa-si desfaca marfa.
Cumparand produse autohtone marile magazine vor fi nevoite sa se aprovizioneze din productia interna si vor oferi producatorilor un pret convenabil.
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
Cancel
Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML