You are here: Home > INTERVIU Pentru Argeş era mai eficient un spital judeţean nou decât reabilitarea celui vechi
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Pentru Argeş era mai eficient un spital judeţean nou decât reabilitarea celui vechi

E-mail Print PDF

 

Timp de 8 luni, primarii argeşeni au aşteptat cu sufletul la gură semnarea finanţărilor prin Programul de Dezvoltare Locală II, însă mulţi au rămas cu buza umflată. Fie nu au primit nimic, fie au primit prea puţin raportat la necesităţile localităţilor şi ale bugetului pe care îl gestionează. Preşedintele Partidului Forţa Naţională Argeş, Andrei Mihai, este tranşant în ceea ce priveşte imaginea reală pe care o reflectă alocarea de bani prin PNDL la nivelul judeţului.

Care este concluzia acestei finanţări venite către Argeş prin PNDL?

- Este evident că atribuirea a fost făcută pe criterii politice, chiar dacă nu se spune franc acest lucru. Din lecturarea ordinelor de finanţare şi a sumelor validate pentru fiecare judeţ se poate observa cu uşurinţă alocarea discreţionară a banilor. Dau un singur exemplu, care reflectă această concluzie: din toate oraşele din judeţul Argeş, singurul care nu a beneficiat de aceste fonduri este oraşul Costeşti, care „întâmplător” nu face parte din alianţa aflată la guvernare, chiar dacă zona de sud şi cel mai mare oraş din aceasta au nevoie de dezvoltare, căci până la urmă despre asta este vorba în acest program.

Îmi pare rău că Argeşul nu ocupă locul meritat, având în vedere contribuţia pe care judeţul nostru o are la bugetul general consolidat. Sumele sunt foarte mici comparativ cu nevoile de dezvoltare ale Argeşului. Este clar că alocarea a fost făcută fără să se ţină cont de nevoile stringente ale argeşenilor.

Cele mai mari surprize unde le-aţi identificat?

- Cea mai neplăcută surpriză este Piteştiul. Nu găsesc printre cele patru proiecte aprobate nici stadionul, nici sala polivalentă, nici al doilea pod peste Argeş, adică proiecte prinse în Strategia de Dezvoltare a Piteştiului 2014 – 2020. Avem doar patru unităţi de învăţământ care vor fi reabilitate sau extinse. Acest aspect nu face decât să arate, încă o dată, incapacitatea administraţiei locale Piteşti de a acţiona pentru dezvoltarea acestui municipiu, care are nevoie de investiţii în infrastructură, sănătate, sport, cultură...

Cele mai mari sume validate la nivelul judeţului sunt pentru două unităţi medicale. 76 de milioane pentru reabilitarea Spitalului Judeţean şi circa 94 de milioane pentru finanţarea construcţiei noului spital de la Mioveni. Ce părere aveţi despre această situaţie?

- Faptul că se susţine construcţia unui spital nou, respectiv cel de la Mioveni, este o veste bună pentru toţi argeşenii. Faptul că se vor investi 76 de milioane lei în reabilitarea Spitalului Judeţean consider că nu este o decizie oportună. Ar fi fost mult mai eficient ca şi pentru Piteşti să se plece de la construirea unui spital judeţean nou. Clădirea veche este depăşită din punct de vedere al normelor europene, ştim că are risc seismic, ştim că nu corespunde din punct de vedere al circuitelor, al spaţiului din saloane, are pereţii încărcaţi de microbi... Şi vă daţi seama ce disconfort vor crea lucrările de reabilitare pentru pacienţi, având în vedere că este vorba de o unitate medicală cu un flux continuu de pacienţi?!

Care vor fi adevăraţii beneficiari ai acestor finanţări?

- Să sperăm că beneficiarii reali vor fi cetăţenii judeţului Argeş şi că administraţia va înţelege că o cheltuire eficientă a banilor va duce la dezvoltare, dar mi-e teamă că practicile din trecut vor ieşi şi de această dată la suprafaţă, mai ales că robinetul banilor publici a fost închis atât de mult timp.

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML