You are here: Home > INTERVIU Reţelele de utilităţi, educaţia şi sănătatea - priorităţile administraţiei de la Valea Danului
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Reţelele de utilităţi, educaţia şi sănătatea - priorităţile administraţiei de la Valea Danului

E-mail Print PDF

Primarul Vasile Preda are proiecte importante pentru concetăţenii săi

La alegerile parţiale din 11 iunie, a fost ales primar al comunei Valea Danului liberalul Vasile Preda, cu 54% din voturile cetăţenilor. Oamenii din localitate au ales să-i acorde votul după ce Vasile Preda a reuşit să le câştige încrederea, prin activitatea depusă în cadrul administraţiei locale, inclusiv ca viceprimar. Aşa se face că, deşi se află la început de mandat, cunoaște foarte bine din interior problemele cu care se confruntă localitatea și concetățenii. Principalul său obiectiv este dezvoltarea comunei Valea Danului, concomitent cu păstrarea, pe cât posibil, a tradițiilor locale şi cu accent pe educația tinerilor.

 

Care sunt priorităţile dumneavoastră, dat fiind faptul că știți foarte bine, ca fost viceprimar, problemele cu care localitatea se confruntă?

- Nu am alt obiectiv decât dezvoltarea comunei. Am depus pe PNDL două proiecte care au fost și aprobate - apă și canalizare, practic ceea ce vrea omul cel mai mult. Sunt investiții multianuale, programate pentru perioada 2017-2020, care țin de dezvoltarea comunei Valea Danului. La data când vor fi finalizate, toată comuna va beneficia practic de apă și canalizare, cu excepția câtorva case situate în vârf de deal, unde nu se justifică o rețea de opt kilometri pentru una-două gospodării.

Și la capitolul drumuri?

- În ceea ce privește drumurile comunale, am depus un proiect pentru reabilitarea a nouă kilometri, dar nu s-a aprobat. Şi, dacă mă gândesc bine, era şi normal, pentru că nu are sens să spargem asfaltul din nou pentru apă și canal. Cu siguranță până în 2020 vom avea reabilitat tot și vom asfalta și drumurile comunale, pentru că vom reveni cu solicitările.

Care au fost principalele probleme pe care le-ați preluat și pe care a trebuit să le rezolvați?

- La rectificare, am primit asigurări de la Consiliul Județean că vom avea două miliarde de lei vechi pentru remedierea alunecării de teren din punctul Cârstoaia, unde oamenii rămăseseră izolați. Se rezolvă și asta. Am mai primit 1,8 miliarde pentru tot ceea ce înseamnă școli și totul va arăta foarte bine. Totul va fi reabilitat și funcțional. Mai avem o problemă cu un teren de sport, care în 2014, în urma inundațiilor, s-a făcut praf. Noi, din fonduri proprii, nu am putut să-l refacem. S-a făcut un împrumut la CEC, credit care reprezintă una dintre greutățile pe care le-am preluat de la vechea administraţie, în valoare de 20 de miliarde. Am plătit jumătate  și sper ca la anul să terminăm și cu împrumutul, să folosim banii din fonduri proprii în în alte scopuri, pentru că în administraţie apar tot timpul cheltuieli inerente şi tot felul de probleme.

Ce vă cer oamenii cel mai des?

- Oamenii vor toți utilităţi - canalizare, apă... - dar atunci când vine vorba de racordarea la reţea, apar probleme. Eu încerc să îi fac să înțeleagă că trebuie să se racordeze dacă vor apă și canalizare. Oamenii îşi doresc condiţii civilizate de trai, drumuri bune și iluminat public modern şi bine pus la punct.

Ce alte obiective aveți în vedere în perioada următoare?

- Mai avem proiecte la care ne gândim și eu, și viceprimarul, care este de la ALDE, dar cu care lucrez excepțional. Este un băiat care promite. Vrem să investim în educație și în sănătate. Consiliul Local este preocupat de ceea ce înseamnă școala, pentru că avem nevoie de copii educați. Școala este o prioritate pentru că pe umerii acestor copii se va clădi România de mâine. Noi trebuie să ne preocupăm acum de educația lor. Și nici tradiția nu este uitată la Valea Danului. Fără tradiție și fără istorie nu avem viitor. Avem cor, avem grup de fluierași și ducem mai departe tradițiile.

Cum apreciați relația interinstituțională acum, la început de mandat, între administrația locală Valea Danului și restul instituțiilor?

- M-am bucurat de sprijin și înțelegere din partea administrației județene, a președintelui Dan Manu și a administratorului Maria Dinu, dar și din partea președintului PNL, Adrian Miuțescu. Apreciez faptul că, atunci când te duci cu argumente și cu documentație, găsești sprijin și înțelegere.

Care sunt principalele atuuri care v-au ajutat să evoluați?

- Familia, seriozitatea și cumpătarea. Am doi băieți, unul magistrat, altul inginer silvic, care a terminat și el Dreptul, şi doi nepoți. În viaţă şi în evoluţia mea personală cred că a contat foarte mult şi consecvenţa mea, nefiind genul de om care se plimbă de la un partid la altul. (Celestina Dobricescu)

 

 

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML