You are here: Home > REPORTAJ Canicula pune în alertă instituţiile din Argeş
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Canicula pune în alertă instituţiile din Argeş

E-mail Print PDF

Conform prognozelor Institutului Național de Meteorologie (INM), județul Argeș va fi lovit în perioada următoare de val de căldură, care va ridica temperaturile din termometre la peste 40 de grade Celsius. Temperaturile ridicate vor fi resimțite la aceste valori la umbră, în zonele însorite depășind cu ușurință 50 de grade Celsius, ceea ce constituie un adevărat pericol chiar și pentru cei mai sănătoși cetățeni. În faţa unei veri ce se anunţă caniculară, autorităţile publice din judeţul Argeş reacţionează declanşând acţiunile specifice acestui sezon.

 

 

DSP a transmis recomandările în caz de temperaturi extreme

Săptămâna trecută, temperaturile au atins 34-35 de grade în Argeş, prilej pentru reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică de a transmite recomandările specialiştilor în ceea ce priveşte protecţia împotriva caniculei. Toţi argeşenii, dar mai ales cardiacii, bătrânii și copiii trebuie să-și ia câteva măsuri de precauție împotriva căldurii excesive, pentru a nu se ajunge la evenimente nefericite sau chiar tragice. Cele mai utile sfaturi vin din partea medicilor și vizează obligativitatea de se consuma cât mai multe lichide, de preferat 2-3 litri de apă pe zi, și alimente bogate în vitamine și sărace în grăsimi, precum fructele și legumele. Totodată, este recomandabil să evitați zonele aglomerate și să nu părăsiți locuința în intervalul orar 12:00-16:00. Hainele lejere și în culori deschise, precum și acoperirea capului cu o șapcă sau o pălărie sunt idei simple pe care le poate pune oricine în practică, dar care se dovedesc a fi foarte utile în zilele fierbinți de vară.

Primăria Piteşti a pornit toate ţâşnitoarele şi izvoarele

Autoritățile locale nu au rămas indiferente în fața riscului la care sunt expuşi argeșenii, căutând să asigure cetăţenilor tot confortul necesar în zilele caniculare. În acest sens, Primăria Pitești a pornit toate țâșnitoarele și izvoarele din oraș pentru ca cetățenii să se poată hidrata cu ușurință, apa acestora trecând cu brio de toate controalele de specialitate. Totodată, ștrandurile publice sunt deschise, respectând și ele normele în vigoare, fiind tocmai bune pentru a răcori cetățenii care le trec pragul când fug de caniculă. Potrivit reprezentanților primăriei, vor fi amplasate de către Spitalul Județean mai multe corturi de refugiu unde se va putea acorda primul ajutor oamenilor care nu se simt bine din cauza căldurii, care au probleme cu tensiunea sau sunt deshidratați, de exemplu.

Au început operaţiunile de dezinsecţie împotriva căpuşelor

De câteva săptămâni, piteştenii se plâng de o adevărată invazie de insecte: căpuşele, ţânţarii, furnicile şi muştele „mutant” practic au infestat oraşul. În ultimii ani, locuitorii Piteştiului nu prea au ştiut de existenţa acestor insecte pe durata sezoanelor estivale. În acea perioadă, serviciile de dezinsecţie au fost efectuate de Coral Impex, firmă coordonată de către sora fostei şefe de cabinet a lui Pendiuc. Preţul curăţirii oraşului de dăunători era destul de piperat, însă - trebuie să recunoaştem - şi rezultatele erau pe măsură. După scandalurile de corupţie de la Primăria Piteşti s-a pus capăt şi colaborării cu Coral, serviciile de dezinsecţie şi deratizare fiind prestate fie de către ADP, fie de alte firme specializate. Operaţiunile făcute pe genunchi au făcut însă ca numărul rozătoarelor şi al insectelor să crească exponenţial la Piteşti. În faţa invaziei de insecte, municipalitatea a anunţat „marea dezinsecţie”, care a început săptămâna trecută cu un prim „atac” împotriva căpuşelor, cel de-al doilea fiind programat în perioada 13-18 iulie. De ţânţari, în schimb, vom avea şanse să scăpăm abia peste o lună, pentru că operaţiunile de dezinsecţie contra acestora sunt programate să înceapă abia pe 27 iulie.

DSV inspectează condițiile în care comercianţii ţin alimentele

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare au demarat deja de săptămâna trecută ample controale pentru verificarea condițiilor în care sunt ținute alimentele pe timpul caniculei. Au fost inspectate spații din piețele agroalimentare din Pitești, magazinele din cartiere, dar și supermarketuri, atât din Pitești, cât și din Curtea de Argeș, Costești, Câmpulung și Topoloveni. Inspectorii sanitari au ținut să verifice nu numai spațiile adecvate depozitării alimentelor, ci și condițiile în care sunt amenajate acestea, starea de funcționare a congelatoarelor şi a frigiderelo. De asemenea, au fost verificate măcelării, depozite alimentare, precum și depozite pentru fructe și legume.

ITM anunţă controale privind protecţia angajaţilor

O altă instituție care este pregătită să intre în alertă este Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș (ITM), care va dispune controale imediat ce canicula va impune obligativitatea asigurării condiţiilor speciale de muncă, ceea ce înseamnă trei zile consecutive de temperaturi extreme. Odată depăşit pragul critic de disconfort termic, inspectorii ITM vor pleca pe teren, inspectând firmele pentru a verifica dacă angajaților acestora li se respectă drepturile în aceste zile extrem de fierbinți. Câteva elemente pe care le urmăresc inspectorii ITM sunt, de exemplu, obligativitatea patronilor de a pune la dispoziția angajaților între 2 şi 4 litri de apă pe zi, de a mări perioada de repaus și de a asigura condițiile de muncă într-un cadru care nu le pune sănătatea în pericol.

 

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML