You are here: Home > REPORTAJ Pelerinaj prin salba de mânăstiri a Argeșului
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Pelerinaj prin salba de mânăstiri a Argeșului

E-mail Print PDF

EDIȚIE EPECIALĂ - Ofertele verii 2017: Turism ecomenic

 

Conform versurilor creștine de mai sus, conducerea Arhiepiscopiei de Argeș și Muscel promovează la nivelul tuturor parohiilor pelerinajul dreptcreștinilor ortodocși.

 

Mii de pelerini din întreaga țară vin în august în Argeș

 

Zilele de 6 și 20 august vor aduce mii de pelerini din întreaga țară în vizită în județul nostru. În aceste zile sunt programate evenimente importante organizate de către Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, sub coordonarea directă a Înalt Preasfinției Sale Calinic, la care va participa și Preafericitul Daniel, Patriarhul României. Astfel, pe data de 6 august la Mânăstirea Robaia va fi proclamată canonizarea rugătorului isihast și pictor Pârvu Mutu, care va purta denumirea de Sfântul Cuvios Pafnutie. Acesta și-a câștigat recunoașterea nu pentru că era mut, ci pentru faptul că, atunci când desăvârșea operele sale bisericești, o făcea într-o stare de rugăciune a minții și a inimii. De asemenea, pe 20 august se împlinesc 500 de ani de la prima sfințire a Mânăstirii Curtea de Argeș, ocazie cu care însuși Preafericitul Patriarh Daniel va oficia slujba de Liturghie.

 

Mănăstirea Curtea de Argeș este, pebună dreptate, considerată una dintre minunile arhitecturale ale României. Monumentul ctitorit de Neagoe Basarab reprezintă cel mai important loc de pelerinaj și rugăciune al argeșenilor, adăpostind moaștele Sfintei Filofteia. Tot aici se află și Necropola Regală, unde își dorm somnul de veci familii domnești și regina Ana a României.

 

Mănăstirea Robaia - se află în comuna Mușătești și este o vatră de sihăstrie atestată încă din secolul al XIV-lea, numele său provenind de la un atac al turcilor care au intrat în această biserică și au luat oamenii robi în noaptea de Înviere.

 

Pornind din Curtea de Argeș întâlnim trasee pline de așezăminte monahale unde istoria și frumusețea locului împletesc istorii pline de tâlc.

 

Biserica Domnească Curtea de Argeș, cu hramul Sfântul Nicolae, este unul dintre principalele obiective turistice din orașul Basarabilor, fiind primul monument de arhitectură religioasă de amploare din Țara Românească.

Mănăstirea Corbeni. Important punct de pelerinaj în zona de nord a județului, mănăstirea de maici are hramul Sfântului Ioan Botezătorul și este așezată în satul Antonești, comuna Corbeni, înconjurată de un peisaj mirific.

Mănăstirea Piscul Negru. Așezământ monahal situat la altitudinea de 1.200 de metri, pe Transfăgărășan, este una dintre cele mai frumoase și vizitate edificii, fiind simbolic pentru biruința iubirii de Dumnezeu asupra nevoilor și piedicilor.

Corbii de Piatră - schit rupestru unic în România, loc de o frumusețe covârșitoare, unul dintre cele mai vizitate lăcașuri de cult ale Argeșului. Corbii de Piatră este singurul lăcaș de cult din țară care are două altare funcționale pe același naos.

Mănăstirea Slănic. Loc numit de Înalt Preasfinţitul Calinic, drept „Taborul Argeșului”, asemenea dealului din Galileea, unde a avut loc Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos, lăcașul se află la capătul unui urcuș anevoios, dar duhovnicesc. Gură de rai în care doar liniștea răsună dincolo de pravila de rugăciuni rostite-n noapte de călugări, în fața crucilor salvate miraculos și a bibliilor trecute prin foc.

Mănăstirea Aninoasa. Mănăstire de maici care pare o mică cetate fortificată, înconjurată de flori și copaci seculari. Aflată la 18 km de Câmpulung, este monument arhitectural cu un ansamblu unic, în stil brâncovenesc.

Mănăstirea Negru Vodă, Câmpulung Muscel. Ctitorită de Radu Voievod, lăcașul reprezintă cel mai important ansamblu monastic din Muscel. Mănăstirea Negru Vodă, centru religios, istoric și cultural al vechii Curți Domnești a Basarabilor, este așezată la marginea orașului Câmpulung Muscel, pe drumul european ce leagă Brașovul de Pitești.

 Mănăstirea Nămăiești. Biserica mănăstirii este săpată în piatră, în stânca muntelui. Documentele istorice în legătură cu satul Nămăiești și cu mănăstirea Nămăiești atestează anii 1503-1547 în hrisoavele domnitorilor Radu cel Mare și Mircea Ciobanul. Biserica mănăstirii este considerată monument istoric din secolul al XIV-lea. Se maipresupune că biserica din grotă, săpată în piatră, în stânca muntelui, unde a fost descoperită această antică icoană, datează din timpul când creștinismul se propovăduia în taină, în grote, din cauza persecuțiilor, poate chiar din epoca primilor daci creștinați.

 Mănăstirea Cetățuia. Cunoscută inițial sub denumirea de „Schitul Cetățuia Negru Vodă”, mănăstirea este construită pe o stâncă înaltă, la altitudinea de 881 de metri, pe malul stâng al râului Dâmbovița, în comuna Cetățeni. În mănăstire se află două biserici: biserica veche, aflată într-o peșteră naturală, și biserica nouă, zidită din lemn, în stil maramureșean. În spatele bisericii rupestre, într-o peșteră săpată în piatră, se află „Peștera Moșului”, socotită a fi fost chilia starețului vechiului așezământ monahal. Lângă „Peștera Moșului”, silueta dăltuită a „Cavalerului Trac” stă de veghe la capătul cimitirului în care se află câteva cruci, pe care nu stau scrise decât nume, fără să se precizeze momentul trecerii la cele veșnice. Celebrul și misteriosul „Cavaler Trac” avea un cult răspândit din Carpați, până la Marea Mediterană. Pe marginea prăpăstioasă a peretelui estic al Cetățuii se află așa-zisa „chilie a lui Negru Vodă”. Potrivit legendei, aici își depozita Negru Vodă tezaurul, în timpul năvălirilor tătarilor.

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML