You are here: Home > REPORTAJ Descoperă legendele și frumusețile Argeșului!
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Descoperă legendele și frumusețile Argeșului!

E-mail Print PDF

Itinerar de vacanță

 

Argeșul este, fără îndoială, un ţinut binecuvântat, cu multe locuri de un pitoresc aparte și numeroase lăcașuri încărcate de cultură și spiritualitate. Cine nu a auzit de frumoasa Mănăstire de la Argeș, cu a ei legendă a Meșterului Manole, sau de cetatea din cuibul vulturului alb, de la Poenari, unde odinioară Ţepeș Vodă își aștepta dușmanii? Sau de frumoasele case ale Goleștilor și Brătienilor ori de misterioasa peșteră de la Dâmbovicioara? Argeșul are însă și multe frumuseţi mai puţin cunoscute publicului larg, adevărate comori din lada de zestre a românilor.

 

Două bisericuțe de lemn din Bascov - monumente istorice

 

Bunăoară, puţini știu că în comuna Bascov, la doi pași de Pitești, se află două bisericuţe din lemn care au peste două secole de existenţă și care fac parte din patrimoniul cultural și religios, fiind incluse în lista monumentelor istorice. Cea mai veche dintre ele este situată în incinta cimitirului din centrul comunei, pe malul pârâului Bascov, având hramul Sfântului Gheorghe și datând din prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Cel de-al doilea locaș de cult este amplasat în satul Glâmbocu, aflat la mai puţin de doi kilometri de pasajul subteran din centrul comunei, pe un drum ce iese din DN 7 pe partea dreaptă spre Rm. Vâlcea. Biserica ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” datează din anul 1808 și se remarcă prin ușa și portalul de la intrare sculptate în relief, precum și printr-o frumoasă pictură interioară, ce a fost scoasă la lumină în urma unor binevenite lucrări de curățare și conservare ce au avut loc în urmă cu aproximativ un deceniu.

 

Biserica cu Moartea din Moșoaia - loc încărcat de legende

 

Tot la câţiva kilometri de Pitești, dar în comuna Moșoaia, se află o biserică devenită celebră în întreaga ţară, unică datorită unei picturi care înfăţișează moartea râzând. Despre „Biserica cu Moartea” - așa cum este ea cunoscută -, în satul Ciocănăi din comuna de lângă Pitești circulă multe legende. Una dintre acestea vorbește despre moartea cumplită a sătenilor de aici, care în timpul unei invazii otomane s-ar fi ascuns în biserică, iar turcii le-ar fi baricadat ușa și i-ar fi ars de vii, desenul fiind un mod de a comemora întâmplarea aceea, dar și o modalitate de a-i proteja pe localnici de o repetare a tragicei întâmplări. O altă legendă spune că, în timpul unei epidemii de ciumă, aproape tot satul a murit din pricina bolii nemiloase, iar Moartea desenată pe zidul exterior al lăcașului împreună cu Sfântul Haralambie pictat într-o frescă din interior ar avea același rol de protejare a comunității.

 

În Băiculești se află „Voronețul Argeșului”

 

Continuăm periplul monumentelor mai puţin celebre ale judeţului și ne oprim în comuna Băiculești. Aici se află Mănăstirea Tutana, un ansamblu monument istoric de arhitectură de interes național datând din secolele al XV-lea –al XVIII-lea, format din Biserica „Sfântul Atanasie” (sfârșitul secolului al XV-lea, refăcută în 1582, 1778 și 1837), ruinele turnului clopotniță (1582–1588), ruinele chiliilor (secolele al XV-lea–al XVIII-lea) și zidul de incintă (secolul al XVI-lea). Locașul din Băiculești este nu numai leagăn de spiritualitate, ci și sursa unui mister vechi de 200 de ani. Și asta pentru că pe una dintre cărămizile bisericii este încrustat un desen reprezentând o siluetă ce seamănă izbitor cu un...cosmonaut. Desenul vechi de aproape două secole a fost investigat de specialiști, însă aceștia nu au reușit să dezlege misterul. Un alt obiectiv turistic important din aceeași localitate, specificat și în lista monumentelor istorice din județul Argeș este Gara din Băiculești (1880), aflată pe traseul regal Pitești-Curtea de Argeș și clasificată tot ca monument de arhitectură.

 

Albeștii de Argeș - poarta de intrare a Văii Argeșului

 

Situată imediat după orașul Curtea de Argeș, pe drumul spre Munţii Făgăraș, comuna Albeștii de Argeș este poarta de intrare pe Valea Argeșului și punct de plecare pentru numeroase trasee turistice. Cu o istorie veche de peste 600 de ani, comuna este recunoscută la nivel național și pentru culturile impresionante de... căpșuni. Un alt motiv de mândrie, dar și obiectiv turistic important pentru această zonă este Biserica cu hramul Sf. Ioan Botezătorul, a fostului schit Brătășești (1735–1795), monument istoric de arhitectură de interes național aflată în satul Florieni. Se remarcă pictura în frescă neretușată, precum șiușa de intrare în biserică, formată din tăblii sculptate în lemn de tei. Tot de interes național este și crucea de piatră din fața casei Stanciu Doru Octavian (nr. 264) din Albeștii Pământeni, monument funerar datând din anul 1694.

 

Cinci clădiri din Davidești în patrimoniul cultural național

 

Aflată în estul județului, pe malul râului Argeșel, comuna Davidești numără aproximativ 3.000 de locuitori, fiind alcătuită din satele Conţești, Davidești și Voroveni. Mica localitate deţine nu mai puţin de cinci obiective care sunt incluse pe lista monumentelor istorice. Cel mai important dintre acestea este ansamblul conacului Periețeanu (1869, refăcut în 1939) din Conțești, alcătuit din conacul propriu-zis, anexe și zidul de incintă.

Din păcate, frumoasa construcţie care făcea parte din proiectul istoric Drumul Carelor a avut de suferit în urmă cu câţiva ani, din cauza unui incendiu. Alte obiective de interes pentru turiștii care vin la Davidești sunt casa cu prăvălie Mircea Victor și casa Ion Matei (ambele de la începutul secolului al XX-lea), Biserica „Înălțarea Domnului” (1794) și Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” (1846) din satul Voroveni.

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML