You are here: Home > DEZVALUIRI Judecătorul argeșean care l-a făcut slugă și impostor pe ex-ministrul Iordache - pedepsit cu tăiere din salariu
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Judecătorul argeșean care l-a făcut slugă și impostor pe ex-ministrul Iordache - pedepsit cu tăiere din salariu

E-mail Print PDF

Judecător tânăr, cu o traiectorie profesională ascendentă, Ioan Fundătureanu, magistrat al secţiei penale de la Curtea de Apel Pitești, s-a ales cu o sancţiune financiară, pentru că a îndrăznit să își exprime opinia despre fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache. Acest ministru va rămâne în istorie prin Ordonanţa 13, care a scos oamenii în stradă, iar Fundătureanu, pentru că a avut îndrăzneala de a declara despre acesta că este „un monument de incompetenţă și impostură, un sculer de la Caracal, o slugă în fruntea acestui minister sensibil”, așa cum a notat acesta pe pagina sa personală de Facebook, în luna ianuarie. Postarea sa s-a bucurat de popularitate în rândul colegilor, deoarece mulţi gândeau așa, dar majoritatea nu au dat nici măcar un „ike” de teamă să nu fie luaţi la ochi de superiori. Probabil cei care au pus comentarii sau au apreciat cele spuse de magistrat au fost muștruluiţi, deoarece Inspecţia Judiciară s-a interesat și de cine a fost de acord cu cele scrise de Fundătureanu.

Consiliul Superior al Magistraturii, prin secţia pentru procurori în materie disciplinară, a decis că pentru manifestarea sa publică, Ioan Fundătureanu merită pedepsit. Acestuia i-a fost diminuat salariul cu 20% pe o perioadă de 5 luni. Sancţiunea vine ca urmare a abaterii disciplinare prevăzută de Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, art. 99, lit. a: „manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuiţilor de serviciu”. Judecătorul Fundătureanu are dreptul să declare recurs la Completul de 5 judectori de la Înalta Curte de Casaţie și Justiţie.

 

Irina Lazăr a învins din nou Inspecția Judiciară

 

Judecătorul Irina Lazăr a intrat în ancheta Inspecţiei Judiciare după o sesizare a prim-procurorului Marius Ștefan, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș. Această acţiune a venit în urma sentinţei pe care magistratul de la Tribunalul Argeș a pronunţat-o în dosarul de evaziune și spălare de bani Amfora, care îl avea ca inculpat pe omul de afaceri George Dumitrescu. Minuta Secţiei pentru judecători în materie disciplinară informează că acţiunea Inspecţiei Judiciare este respinsă cu unanimitate, ca neîntemeiată:

„Cu majoritate respinge acţiunea disciplinară  formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Lazăr Irina, judecător în cadrul Tribunalului Argeș, pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. ș) și t) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare, ca neîntemeiată.”. În fapt, aceasta era acuzată de două abateri disciplinare: exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă și nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale ori a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie și Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii.

Este a doua oară când magistratul argeșean iese basma curată în faţa Inspecţiei Judiciare. Aceasta a mai câștigat un proces la Înalta Curte de Casaţie și Justiţie împotriva unei decizii a Inspecţiei, după ce Laura Codruța Kovesi o reclamase pentru criticarea într-o sentință a activităţii procurorilor anticorupție.

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML