You are here: Home > DEZVALUIRI Argeșenii sunt pe primul loc al sesizărilor de tăieri ilegale de pădure
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Argeșenii sunt pe primul loc al sesizărilor de tăieri ilegale de pădure

E-mail Print PDF

Săptămâna trecută, Greenpeace România a dat publicităţii raportul privind tăierile ilegale de păduri din anul 2016. Vestea bună este că, de această dată, Argeșul nu conduce în topul infracţiunilor de regim silvic, ci în cel al implicării societăţii civile de semnalare a cazurilor de tăieri ilegale. După cum se arată în raportul Greenpeace, 42% dintre cazurile investigate,respectiv 3.986, au fost identificate de cetățeni și semnalate autorităților, prin instrumentele puse la dispoziție de către autorități - Radarul Pădurii, aplicația mobilă Inspectorul Pădurii, site-ul www. inspectorupadurii.ro, dar și prin platforma on-line lansată de Greenpeace România, www.salvezpadurea. ro.

Județele cu cel mai mare grad de implicare a cetățenilor sunt Argeș și Dâmbovița, fiecare cu 7% din totalul cazurilor identifi cate ca urmare a sesizărilor primite. Argeșenii au semnalat 288 de cazuri, urmaţi de Dâmboviţa cu 261 de sesizări și Dolj cu 251. În ceea ce privește aplicația mobilă Inspectorul Pădurii, aceasta a fost instalată de peste 60.000 de utilizatori, iar din totalul apelurilor efectuate la numărul de urgență 112, pentru a verifica transportul de material lemnos, 1 din 5 a dus la descoperirea unei infracțiuni. Mai exact, 3.184 de transporturi verificate nu erau înregistrate în baza de date a sistemului de prevenire a tăierilor ilegale (SUMAL), conform prevederilor legislative în vigoare.

Și la capitolul sancţiuni conduce Argeșul. La nivel naţional au fost aplicate sancţiuni în valoare de peste 33 milioane lei. În judeţul nostru au fost înregistrate cele mai mari sancţiuni, respectiv 3,2 milioane lei, provenite din 2.106 contravenţii.

Și activitatea procurorilor argeșeni pe dosare ce ţin de regimul silvic este una de top. Argeșul se clasează pe locul 2 la cazuri de soluţionat și dosare încheiate. În 2016, la nivel național, au fost înregistrate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, ceea ce reprezintă o medie de 26 de cazuri pe zi, potrivit noului raport Greenpeace România. Pe primul loc se află Mureșul cu 1.057 de cazuri. În Argeș au fost înregistrate 335 de cazuri.

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML