You are here: Home
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Iniţiativa Universităţii din Piteşti pentru valorificarea experienţei pensionarilor în vederea integrării sociale a imigranţilor

E-mail Print PDF

Imigrația a devenit o parte „normală " a vieții  în Europa, dar provocarea pentru progresul statelor membre ale UE o reprezintă consolidarea integrării imigranților în societatea și economia țării gazdă. Eforturile depuse pentru atragerea lucrătorilor din țările din afara UE trebuie să meargă mână în mână cu măsurile de asigurare a coeziunii sociale și a egalității. Universitatea din Pitești este parte a consorțiului proiectului Erasmus+ cu titlul „Beyond Retirement - A Migrant Integration Resource / Dincolo de pensionare – O resursă pentru integrarea migranţilor” (BRAMIR) cu numărul de  referinţă 2016-1-DE02-KA204-003275). Proiectul se fundamentează pe două certitudini ale tuturor statelor membre UE:  (1) îmbătrânirea populației și (2) dependența crescândă de imigrație în ceea ce priveşte satisfacerea cerințelor actuale și viitoare referitoare la forța de muncă. În acest context european, proiectul BRAMIR propune un aranjament reciproc avantajos, care să ofere grupului țintă de seniori (persoane pensionate) oportunitatea de a rămâne contribuitori activi la viaţa comunităţii, abordând în același timp și problema din ce în ce mai mare a integrării imigranților.

Având o durată de doi ani, proiectul BRAMIR a demarat la 1 septembrie 2016 şi urmăreşte să dezvolte un cadru multi-nivel de învățare, conceput pentru seniori și persoane care se apropie de vârsta de pensionare, care să permită implicarea acestora în activități de voluntariat, ce sprijină un proces de dezvoltare a competențelor civice și sociale cheie, în cadrul comunităților de imigranți existente.  Proiectul dezvoltă astfel o abordare inovatoare, bazată pe profilarea psihografică, ce foloseşte criterii specifice: educația, valorile sociale și culturale, experiența în muncă, interesele, hobby-urile și stilul de viață. BRAMIR se adresează următoarelor categorii de părți interesate: formatori, furnizori de educație pentru adulți, manageri ai unor organizații de voluntari, operatori de sprijin pentru migranți, voluntari în vârstă și migranți.

Principalele obiective ale proiectului sunt:

elaborarea unui raport de cercetare asupra rezultatelor analizei de nevoi în domeniul vizat;

pregătirea unui set de instrumente pentru realizarea profilării psihografice;

crearea şi implementarea unui program de formare;

crearea unui curriculun pentru formarea formatorilor;

lansarea unui portal de e-Learning;

crearea unui set de instrumente digitale, care conține resurse pentru dezvoltarea competențelor-cheie;

elaborarea unui document fundamental, intitulat „Dincolo de pensionare – o resursă pentru integrare".

Consorțiul este alcătuit din 9 instituţii partenere, din 8 state membre UE: Jugendforderverein Parchim/ Lubz e. V (coordonator, Germania), Universitatea din Pitești (România), Centre for Advancement of Research and Development in Educational Technology Ltd (CARDET, Cipru), Meath Community Rural and Social Development Partnership Limited (Irlanda), E-SENIORS: Initiation des Seniors aux NTIC Association (Franța), Oxfam Italia Intercultura Societa Cooperativa Sociale di tipo A Onlus (Italia), Future in Perspective Limited (Irlanda), Innoventum Oy (Finlanda), E.N.T.E.R. GMBH (Austria).

Primul produs al proiectului, raportul de cercetare, a fost deja finalizat și evidențiază nevoia de furnizare a unor servicii de formare și metode de livrare personalizată. Consorțiul urmează să dezvolte instrumentele de profilare, bazate pe teste de personalitate; acestea se fundamentează pe metodologia Myers – Briggs și vor include întrebări specifice, referitoare la valori sociale și culturale, hobby-uri și interese. Instrumentele vor fi testate cu ajutorul voluntarilor în vârstă și migranților. După finalizarea acestei etape, consorțiul proiectului va dezvolta cadrul pentru curriculumul de formare a formatorilor adresat voluntarilor în vârstă, și a programului de inducție în formare adresat mentorilor BRAMIR.

Pentru mai multe detalii și informații, cei interesați sunt rugați să acceseze atât web site-ul proiectului, cât și pagina noastră de Facebook la linkurile:

http://bramir.eu

http://facebook.com/bramir.eu

http://cppdd.ro

 

 

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML