You are here: Home > STRILE SAPTAMANII LEGEA SALARIZĂRII UNITARE ÎI SCOATE PE BUGETARI ÎN STRADĂ
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

LEGEA SALARIZĂRII UNITARE ÎI SCOATE PE BUGETARI ÎN STRADĂ

E-mail Print PDF

Sindicaliștii amenință cu greve, proteste și procese!

 

Pe principiul „seamănă, dar nu răsare”, parlamentarii au adoptat săptămâna trecută o lege a salarizării unitare asemănătoare cu promisiunile făcute în campanie și nu prea. Actul normativ se află în acest moment la președintele României, spre promulgare. În ceea ce privește discrepanțele dintre promisiuni și realitate apărute la prevederile noului proiect, acestea sunt legate de o etapizare a măririlor salariale. Mai exact, deși inițial Lia-Olguța Vasilescu se lăuda că guvernul PSD va da lefuri mărite chiar de la 1 iulie, iar pentru profesori și medici creșteri de 50%, respectiv dublarea salariului începând cu 1 ianuarie 2018, ministrul Muncii s-a răzgândit, anunțând o amânare a majorării anumitor salarii, legea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, cu creșteri de 25% pentru toate sectoarele bugetare. Deși se discută cel mai aprig pe sectorul de majorări salariale, această nouă lege aduce și micșorări de lefuri, ministrul muncii menționând că aproximativ 3% dintre salariați vor avea veniturile reduse, în timp ce 60% se vor bucura de creșteri.

 

Legea salarizării pe scurt

 

Printre cele mai importante prevederi din noua lege a salarizării se numără următoarele:

 Acordarea indemnizației de hrană anuală la nivelul a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată.

 Angajații din sectorul public vor beneficia de indemnizații de vacanță, de la 1 decembrie 2018, în cuantumul unui salariu minim brut.

Sunt exceptați cei care ocupă funcții de demnitate publică, alese sau numite. Demnitarii vor fi exceptați și de la acordarea indemnizației de hrană.

 Acordarea primei de vacanță anuale, sub forma de vouchere de vacanță, la nivelul unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată.

 Creșterea salariilor de bază mici, cu un procent mai mare față de celelalte salarii de bază din grila de salarizare, astfel încât raportul între salariul de bază minim și cel maxim, în sectorul bugetar, se reduce la 1 la 12, față de 1 la 15 cât este în prezent.

 Creșterea salariilor de bază pentru personalul medical, începând cu anul 2018, astfel încât medicul de la unitatea de primiri urgențe să beneficieze de echivalentul a 3.600 euro pe lună, iar medicul rezident de la aceeași unitate să beneficieze de echivalentul a 1.200 euro/lună.

 Creșterea salariilor de bază pentru personalul din educație, această creștere fiind cuprinsă între 90% -150%, pentru învățământul preuniversitar și între 33% - 125% pentru învățământul universitar.

 Creșterea de peste 100%, a salariilor de bază pentru personalul artistic din familia ocupațională „Cultura”.

 

Sindicatele din Argeș reacționează

 

Nerespectarea promisiunilor făcute a generat nemulțumiri în rândul bugetarilor. Astfel, nu este exclus ca în perioada următoare să asistăm la mișcări sindicale de amploare, în condiţiile în care foarte multe categorii de personal din instituţiile de stat se consideră dezavantajate de noua lege a salarizării și iau atitudine vizavi de această situație, fiind hotărâte să își câștige drepturile salariale așa cum au fost ele enunțate inițial.

 

Profesorii amenință cu greva în prag de examene

 

Adrian Voica, președintele Sindicatului Învățământului Preuniversitar Muntenia Argeș:

„Această lege nu este făcută pentru a echilibra situația bugetarilor. Dacă se dorea o reală rezolvarea situației, trebuia să se plece de la plățile similare ale angajaților cu studii superioare, deci acesta să fie elementul principal de clasificare și departajare. Sectorul pe care îl reprezint este cel mai defavorizat, profesorii având salarii extrem de mici, raportate la volumul de muncă, la responsabilități și la stresul la care sunt supuși. Cadrele didactice lucrează în Argeș cu efective mult mai mari de copiii, atât clasele gimnaziale, cât și cele liceale cuprinzând mult mai mulți copii decât în mod normal, lucru suprasolicitant pentru profesor, mai ales în contextul în care li s-a anulat și sporul neuropsihic. În acest moment, profesorii iau în calcul blocarea examenelor care sunt în desfășurare la nivelul întregii țări, ca măsură împotriva acestei legi nefaste. În acest sens, Sindicatul Învățământului Preuniversitar Argeșean a organizat un referendum pe această temă, iar rezultatele centralizate arată astfel: dintr-un număr de 1.187 membri care și-au exprimat opțiunea de vot (29.65% din totalul de membri), 1.035 sunt pentru declanșarea grevei generale, adică 87.19%, iar 152 împotriva declanșării acestuia (12.81%).

Polițiștii se pregătesc să atace legea pentru neconstituționalitate

 

Vasile Lincu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Vameșilor „Pro Lex”:

„Această lege trebuie studiată din două perspective: a necesității și a oportunității. Privind necesitatea, trebuia creată o astfel de lege, deoarece salariile noastre, ale poliţiștilor, se raportează la anul 2009 și doar o persoană cu studii serioase în contabilitate putea să reușească calculul unui salariu, angajaților fiindu-le imposibil din cauza amalgamului de legi care reglementează lefurile. Ca oportunitate, legea salarizării nu a apărut în cel mai bun moment și aduce inechități în rapotul dintre angajații pe aceleași funcții și cu aceleași responsabilități. Acesta este, de exemplu, cazul administrațiilor locale, ai căror angajați primesc salarii diferite de la o primărie la alta sau de la un an la altul, deși depun aceeași muncă, din cauză că fiecare administrație locală decide salariile angajaților săi. O altă nedreptate se face, de exemplu, polițiștilor criminaliști, care sunt în serviciul poliției permanent, chiar dacă sunt în timpul liber. Ca și medicii care sunt chemați la urgențe, aceștia aveau un spor de 40% a salariului pentru acea perioadă, lucru care a dispărut din această nouă lege, dar doar la polițiști, nu și la medici. Chiar dacă forma actuală a legii e un dezastru, proiectul inițial era o bătaie și mai mare de joc, conținând multe erori juridice și o lipsă totală de coordonare și de eficiență a normelor pe care le prevedea. Concluzia mea este simplă: la stat este plătită funcția, în timp ce în mediul particular se plătește munca, iar noi nu vom rămâne pasivi la această lege. Pe 15 iunie avem întâlnire cu Avocatul Poporului pe tema neconstituționalității legii și vom face toate demersurile legale pentru a o ataca”.

 

Medicii vor măriri salariale într-o singură etapă

 

Doina Fănică, președintele Sindicatului SANITAS Argeș: „Etapizarea efectuării majorărilor salariale este cel mai nefericit punct al acestei legi. Personalul din sănătate și asistență socială trebuie să beneficieze de o mărire unică, așa cum ni s-a promis. Această lege aduce nedreptăți grosolane, spre exemplu un asistent medical și o infirmieră au, conform acestei legi, salarii la o diferență de 200 de lei. Un alt caz defavorizant este și cel al reducerii cu 45% a sporurilor pentru personalul care lucrează în condiții speciale, lucru de neacceptat într-o societate modernă. În ceea ce privește reacția pe care o avem referitor la această lege, mă voi consulta cu oamenii din teritoriu săptămâna viitoare și împreună vom lua o decizie, însă cu siguranță nu suntem de acord cu această formă a legii, care generează mai mult haos și dezechilibru, decât echitate, în domeniul sănătății.”

 

Prefectul pune capăt speculațiilor:

Indemnizațiile consilierilor locali rămân la nivelul din decembrie 2013

 

În ultimele săptămâni, au apărut controverse pe marginea veniturilor consilierilor locali. Astfel, iniţial, toată lumea a crezut că toţi aleșii locali - atât primarii și viceprimarii, cât și consilierii - vor beneficia de creșterea de 30% anunţată de către executiv și votată în parlament, numai că lucrurile nu stau deloc așa. Subiectul a fost dezbătut și cu ocazia Colegiului Prefectural, prilej cu care mai mulţi primari au cerut lămuriri în acest sens, dilema edililor fiind dacă, odată cu această creștere a salariilor primarilor și viceprimarilor, va crește și indemnizaţia încasată de consilierii locali. Imediat după deschiderea acestui subiect, prefectul Emilian Dragnea a cerut lămuriri la Ministerul Administraţiei pentru a vedea ce este de făcut. Săptămâna trecută a fost primit și răspunsul, care îi lasă pe cei peste 1.300 de consilieri locali argeșeni cu ochii în soare.

„Apreciem că indemnizaţia consilierilor locali și judeţeni se va calcula și în anul 2017 prin raportare la indemnizaţia primarului/președintelui de consiliu judeţean din luna decembrie 2013”, se arată în răspunsul retransmis de către prefectul Emilian Dragnea către toate cele 102 de localităţi ale judeţului nostru. (A.M.)

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML