You are here: Home > POLITIC Funcționarii Prefecturii și ai primăriei Poiana Lacului - în proteste
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Funcționarii Prefecturii și ai primăriei Poiana Lacului - în proteste

E-mail Print PDF

Săptămâna trecută a fost una dominată de proteste în cadrul administraţiei publice.

Tema generală: salariile. Prefectura a fost închisă timp de două ore, iar Poiana Lacului a pus lacătul pe ușă pe data de 30 mai.

Salariații Prefecturii anunță că vor urma noi proteste

Cei 35 de angajaţi ai Prefecturii au pichetat instituţia timp de două ore, forma aleasă de protest fiind aceea de a își suspenda programul timp de două ore. Acţiunea sindicaliștilor de la „Egalitatea” a fost determinată de inechităţile salariale la care sunt supuși angajaţii din prefecturi. Aceștia sunt singurii cărora le-au fost îngheţate salariile la nivelul anului 2010 și de atunci nu au mai primit nimic în plus. Anomaliile s-au resimţit mai ales la avansările în grad, când, deși treceau pe o treaptă superioară, salariul rămânea la nivelul celui din 2010. Au decis că acum este momentul să își manifeste nemulţumirile, mai ales că în această săptămână se discută legea salarizării unice. Mai mult, au fost revoltaţi și de faptul că, pe criterii politice, în parlament s-a refuzat amendamentul la OUG 2/2017 de majorare cu 20% a salariilor celor 1.500 deangajaţi din prefecturi, deoarece propunerea venise de la un liberal. „Deși avem atribuţii de control de legalitate asupra actelor emise de consiliile locale și cele judeţene, dar și de coordonare a activităţii instituţiilor deconcentrate, ne regăsim în situaţia de a avea salariul cât jumătate din cel al unui funcţionarde primărie sau instituţie. Și aici vorbesc de venitul unui consilier juridic superior cu gradaţia maximă și 5 ani vechime. Salariul maxim în prefecturi este de 3.000 lei, iar în primării sau CJ au 7.000 lei brutul.”, ne-a declarat Cătălin Cârstea, unul dintre angajaţii Prefecturii.

Prefectura Argeș este singura din ţară în cadrul căreia s-a înfiinţat un sindicat. După protestele din Argeș, au declanșat asemenea acţiuni și angajaţii prefecturilor din alte judeţe, cu speranţa că solicitările lor vor fi auzitede cei care iau decizii pe legea unică a salarizării. În cazul în care nu se ia nicio măsură în acest sens, protestele vor continua și există riscul de a suspenda inclusiv unele servicii oferite populaţiei.

Deși lui i s-a mărit indemnizația, primarul de la Poiana Lacului a fost alături de angajați

Cei 25 de angajaţi ai Primăriei Poiana Lacului, în frunte cu primarul Ion Dumitrache, au mers marţi, 29 mai, în faţa parlamentului. Solicitarea salariaţilor săi este o grilă de salarizare. Primarul, deși este unul dintre fericiţii căruia i-a fost mărită indemnizaţia, le-a susţinut cauza și chiar consideră că este inechitabilă și discriminatorie situaţia actuală.

„Nu este posibil ca un consilier local să ajungă să ia 1.500 lei pe lună, în condiţiile în care vine la trei ședinţe să ridice mâna, iar un angajat, cu opt ore pe zi de lucru, cu responsabilităţi pentru ceea ce semnează, să aibă același venit. Noi rămânem fără angajaţi înprimăriie din acest motiv. Oamenii cei mai buni ne pleacă, deoarece își caută un loc de muncă în care să câștige mai bine. Este deja o umilire a salariaţilor din administraţiile locale. La cum se pune problema acum vizavi de indemnizaţiile pentru primar, viceprimar și consilieri, păi din buget ar trebui să achităm numai aceste cheltuieli. La Poiana Lacului înseamnă o suplimentare de 380.000 pe an numai pentru veniturile aleșilor locali. De unde sursă de finanţare?! Părerea mea sinceră este că cei care sunt la putere vor să își stimuleze membrii de partid prin alocarea acestor indemnizaţii, astfel încât, la următorul tur de alegeri, să tragă pentru partid, fiind motivaţi de aceste sume încasate lunar pentru 6 ore de muncă în 30 de zile”, a declarat franc primarul Ion Dumitrache. Acesta a semnalat faptul că mulţi funcţionari din primăriile argeșene nu au fost lăsaţi să meargă la proteste, fiindu-le interzis de către primari.

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML