You are here: Home > ANCHETA Buget-record 110 milioane de euro - banii Piteştiului în 2017
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

SAPTAMANALUL - ANCHETA

Buget-record 110 milioane de euro - banii Piteştiului în 2017

E-mail Print PDF

Primăria Piteşti a lansat în dezbatere publică proiectul de buget pentru anul 2017. Primarul Cornel Ionică şi echipa sa au anul acesta la dispoziţie aproximativ 96 de milioane de euro (431,7 milioane lei noi), la care se pot adăuga alte 10-15 milioane pe parcursul anului, prin virarea de alte sume de la bugetul de stat până la sfârşitul lui 2017, putând astfel ajunge chiar şi la peste 110 milioane de euro. Bugetul este cu aproximativ 17% mai mare decât anul trecut. Grosul banilor, 354 milioane lei, provine din veniturile fiscale, reprezentând impozite pe profit, pe venit, pe salarii sau pe proprietăţi, la care se adaugă veniturile nefiscale în cuantum de 23,38 milioane lei, subvenţiile de 4,77 milioane lei, dar şi excedentul bugetar existent la finalul anului 2016 în contabilitatea municipalităţii, care, în ciuda numeroaselor probleme existente la nivelul infrastructurii Piteştiului, a reuşit să facă economii de aproape 50 de milioane de lei (11 milioane de euro).

 

85,5% din bugetul Piteştiului, adică 369 de milioane de lei, este alocat pentru cheltuielile de funcţionare, jumătate din aceşti bani reprezentând salariile angajaţilor din instituţiile administrate de primărie. Pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii în 2017, administraţia publică locală şi-a propus să aloce 91 de milioane de lei, iar pentru achitarea creditelor pe care municipalitatea le are - 3,84 milioane lei. De asemenea, anul acesta, peste 10% din bugetul Piteştiului este destinat subvenţiilor, iar 18,88 milioane vor fi folosite pentru serviciile de asistenţă socială.

Cum a împărţit Primăria bugetul

Cea mai mare parte din bugetul local revine învăţământului, şcolile, liceele şi grădiniţele din Piteşti urmând să primească anul acesta aproape 138 de milioane lei, din care circa 118 milioane reprezintă salariile profesorilor şi ale personalului auxiliar.

Instituţiile de cultură şi bisericile primesc şi ele peste 38 de milioane lei anul acesta, aproape 21 de milioane din această sumă fiind destinată achiziţionării de bunuri şi servicii.

Primăria şi serviciile publice generale din subordine şi-au păstrat aproape 38 de milioane de lei, din care circa 18 milioane sunt lefurile personalului din administraţia locală.

Pentru ordine publică, s-au alocat circa 11,8 milioane lei, iar la sănătate,  puţin peste 4,8 milioane. Pentru secţiunea Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică,  fondurile repartizate totalizează 31,9 milioane lei, iar pentru protecţia mediului - 14,2 milioane lei.

Pentru combustibili şi energie, Primăria Piteşti şi-a programat să cheltuie anul acesta 25,2 milioane lei, în vreme ce la capitolul Transporturi a alocat 34,57 milioane.

14 milioane de euro pentru investiţii

După acoperirea cheltuielilor de funcţionare, Piteştiului îi rămân pentru secţiunea de dezvoltare, în speţă pentru investiţii, 62,78 milioane lei (14 milioane euro). Dintre aceşti, 10,7 milioane lei vor fi folosiţi pentru investiţii în unităţile de învăţământ, 5 milioane investiţii la aşezămintele culturale sau bisericeşti, 14,9 milioane lei pentru transporturi şi 23 de milioane pentru dezvoltare publică.

Ce străzi vrea Primăria să asfalteze

Conform proiectului de buget, anul acesta municipalitatea alocă 1,6 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de amenajare în zona străzilor Ion Luca Caragiale, Octavian Goga, Maria Demetrescu, I.G. Valentineanu (Tarlaua 22) - domeniu public. Administraţia Domeniului Public are alocate aproape 6 milioane de lei pentru reabilitarea străzilor Emil Simionescu, Dârzului, Exerciţiu şi Găvenii. De asemenea, s-au repartizat diverse sume pentru proiectarea altor noi investiţii în infrastructura rutieră: pasaj rutier Lânăriei, pasaj rutier Craiovei-Târgul din Vale, pod peste râul Argeş, reabilitare B-dul Eroilor (între str. Exercițiu și B-dul Republicii) şi străzile Petre Ispirescu, Câmpului, Iosif Gabrea, Ion Ionescu de la Brad, Pasaj Ecaterina Raicoviceanu, Virgil Tempeanu, Dr. Pompiliu Robescu), Banat, Barbu Ștefănescu Delavrancea, George Sion, îmbrăcăminte bituminoasă strada Plopilor, stabilizare carosabil strada Victor Bilciurescu.

2 milioane lei pentru digul din Lunca Argeşului

Anul acesta, primăria şi-a propus să remedieze, în sfârşit, problema malului rupt din parcul de milioane de euro amenajat cu fonduri europene. Astfel, au fost alocate 2 milioane de lei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de apărare a malurilor în Parcul Lunca Argeşului. Tot la capitolul alunecări de teren figurează şi stoparea surpării de mal de pe Caporal Pătru, pentru care sunt prinşi în buget 700.000 lei.

Lucrări de reabilitare şi modernizare în şcoli

Cele mai mari sume alocate pentru investiţii în unităţile de învăţământ sunt repartizate proiectelor de reabilitare a celor două mari colegii din Piteşti. Astfel, Colegiul „Brătianu” primeşte 4,54 milioane de lei, în vreme ce „Zinca”, unde lucrările au demarat recent, are alocate 2 milioane de lei.

Proiectele nefinalizate din cadrul unităţilor de învăţământ pe care municipalitatea vrea să le termine anul acesta primesc fondurile necesare. Astfel, s-au alocat 225.000 de lei pentru finalizarea sălii de sport de la Şcoala „Ion Pillat”, abandonată anul trecut de constructor, care a intrat în incapacitate de plată, şi alte 60.000 de lei pentru construirea unui zid de sprijin şi a unui gard la Şcoala „Tudor Muşatescu”.

Lista şcolilor, a liceelor şi a grădiniţelor pentru care Primăria Piteşti a alocat diverse sume pentru proiectarea lucrărilor de investiţii cuprinde mai multe unităţi de învăţământ, după cum urmează:

# reabilitare și modernizare Colegiul Tehnic „Armand Călinescu” din municipiul Piteşti - 133.000 lei;

# extindere, reabilitare și dotări imobil Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” (SF/DALI, PT, DE, CF) - 241.000 lei;

# modernizare Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” - 300.000 lei;

# reabilitare și modernizare cantină școlară - Colegiul Economic „Maria Teiuleanu” - 70.000 lei;

# reabilitare spații cantină - Colegiul Tehnic „Dimitrie Dima” - 112.000 lei;

# branșament termic clădire liceu - Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu” - 50.000 lei;

# reabilitare și modernizare cămin școlar - Colegiul Economic „Maria Teiuleanu” - 2,5 milioane lei;

# amenajare grup sanitar pentru persoane cu dizabilități imobil str. Teiuleanu nr. 1 - Colegiul Economic „Maria Teiuleanu” - 60.000 lei;

# documentație autorizare ISU clădire grădiniță - Școala Gimnazială „Nicolae Simonide” - 10.000 lei;

# documentații tehnice, scenarii de siguranță la foc și a planurilor de intervenție pentru întreg ansamblul de construcții - GPP „Rază de Soare” - 80.000 lei.

Să sperăm că aceste proiecte, dar şi celelalte cuprinse în lista de investiţii pentru 2017 nu vor rămâne doar pe hârtie, aşa cum s-a întâmplat cu celebrul parc industrial, care anul trecut figura în buget cu 220.000 de euro şi despre care, după alegeri, nu am mai auzit nimic!

Comments

Name *
Code   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Submit Comment
 
Banner

Dosarul Primarului

EDITIE SPECIALA

Banner
Banner
Banner
Banner

Ads on: Special HTML